用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區中華基督教協和書院及德愛中學 ...
樓主: 馬媽媽
go

黃大仙區中華基督教協和書院及德愛中學 [複製鏈接]

回覆 馬媽媽 的帖子

文理 學生有禮 將搬往啓德新校舍 但學校要求高左, band 2 生會吃力
培敦 關愛校園 成績上升中孔仙洲 校風尚可 英文成績一向麻麻

回覆 opclk 的帖子

請問 "文理" 有英文班嗎? 幾多班?

引用:回覆+馬媽媽+的帖子 上年街坊話有兩班,**

原帖由 opclk 於 14-04-04 發表
回覆 馬媽媽 的帖子

上年街坊話有兩班,**開英文班要一班裏有85%全港前列40%學生先批準開一班
正如你話,而家連聖母都要降落band 2縮英文班,文理又點有可能開到全英文班呀,佢地英史都係用中文已經唔係全英文班了。

回覆:黃大仙區中華基督教協和書院及德愛中學

咁講  文理係升勢 真係努力催谷中 而聖母係下跌中 越教越淺 雖然係蛋同雞的問題 但學校取向決勝負。 何蔭棠火速冒起 為區內學校帶來不少啟示

dubbies 發表於 14-4-4 23:10
咁講  文理係升勢 真係努力催谷中 而聖母係下跌中 越教越淺 雖然係蛋同雞的問題 但學校取向決勝負。 何蔭棠 ...

教育係十年樹木、百年樹人的,我又唔同意用這些寧買當頭起的意念來選校。
只是選校要考慮的事還有很多,文理跟聖母在地理位置上不同,都會影響選校的意欲。再者,一間女校,一間男女校又可以影響優先次序。

你用何蔭棠來作比喻當頭起更加唔認同。黃大仙區內,保一差不多是獨當一面,能可以分庭抗禮的,非協和莫屬。何蔭棠上年鋪天蓋地的不停宣揚自己有75%的Jupas入U率,今年已好像後勁不繼了。代之而起的是默默耕耘的協和,竟然出了個狀元,從此為協和寫下了新的一頁!

joyjoyparent    發表於 14-6-2 23:03
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

同意教育事業唔係一朝一夕,但學校決心同取向真係令學校成績走出唔同路向呢!!
至於何蔭棠個CASE,佢出晒名咁地獄式補課, 另外瘋狂咁加深試卷難度,造出一點點成績,令保一也要力保地位. 聽過學生私下咁講. 呢點先係佢改變呢區氣候的重點

文理轉入啓德,唔方便,但新校舍比現有蚊型校舍吸引好多,有辣有唔辣啦!

dubbies 發表於 14-4-5 00:37
回覆 ohnono 的帖子

同意教育事業唔係一朝一夕,但學校決心同取向真係令學校成績走出唔同路向呢!!
文理一但轉入啟德,校網立即轉往屬於九龍城區。有利有弊,要在九龍城區傳統和新興名校林立的地方競遂,絕對不容易!
:verycold: :verycold: :verycold:

opcl 發表於 14-4-4 23:30
回覆 dubbies 的帖子

Agree x 2 黃大仙區跟本冇得橺,
請教,這幾間中學有叩門位嗎?是否如派了其中一間b1 中學,再叩另一間是冇機會的呢?還是除非派了b2a才有機會叩b1 的門?

opclk  無論您派Band幾都可以叩b1 的門,就算派到可立也可叩協和的,  發表於 14-6-2 16:13

馬媽媽 發表於 14-4-4 10:03
Are the following schools in 黃大仙區 Band 2?
i) 佛教孔仙洲紀念中學
ii) ccc基協
some of them are band 3
‹ 上一主題|下一主題