用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 對英國完全唔熟,但係想送仔仔去讀中學
go

對英國完全唔熟,但係想送仔仔去讀中學 [複製鏈接]

要去邊搵資料好呢?上網睇過海外留學中心果D都係介紹寄宿+HOST FAMILY...
其實有冇得只係寄宿唔搵HOST FAMILY呢?

因為打算大人都跟埋去的...會係果邊搵地方住...
所以想知邊區有好學校...先再諗住邊...
另外初中難考嗎?

謝謝

2    0    0    0

bigfoothk 發表於 14-4-2 17:12
因為打算大人都跟埋去的...會係果邊搵地方住...咁可day school,日頭番學,放學番家.知邊區有好學校...Lucas( ...
Thx,咁係咪都係揾升學中心搞就會易D呢
其實真係全冇概念…只係我家長老問過好幾次…
想我仔去英國讀書…叫我揾資料…
合佢心意就去得…

王家爸爸  我比較贊成帶小朋友去教育博覽會(每年在會展都有好幾個舉行),親自跟參展的學校詳細討論。  發表於 14-4-2 18:19
bigfoothk  新手找agent搞就會易D  發表於 14-4-2 17:51

bigfoothk  新手找agent搞就會易D  發表於 6 分鐘前

如果去問左唔幫襯會唔會好衰呢?

月希 發表於 14-4-2 17:59
bigfoothk  新手找agent搞就會易D  發表於 6 分鐘前

如果去問左唔幫襯會唔會好衰呢? ...
Agent 可能會從他們自身的商業角度給出你的意見。我比較贊成帶小朋友去教育博覽會,親自跟參展的學校詳細討論。

bigfoothk    發表於 14-4-2 19:06

回覆 月希 的帖子

千奇唔好介意agent點諗, 搵多幾間問下冇壞, 佢地都唔會介意你問多幾間.重要唔好信哂agent, 因為好多時佢地都係推介比回扣多既學校, 要自己多的上網了解

王家爸爸 發表於 14-4-2 18:22
Agent 可能會從他們自身的商業角度給出你的意見。我比較贊成帶小朋友去教育博覽會,親自跟參展的學校詳細討 ...
哦...明白...咁要留意下幾時有教育博覽同仔仔去睇下先..THX

RT 發表於 14-4-2 18:36
回覆 月希 的帖子

千奇唔好介意agent點諗, 搵多幾間問下冇壞, 佢地都唔會介意你問多幾間.重要唔好信哂agen ...
我上網睇過幾間都係寄宿學校多...但其實我又唔熟英國D地方..就咁睇唔知D學校到底有乜大分別...

besam 發表於 14-4-2 19:08
回覆 月希 的帖子

我個仔都係今年過英國讀foundation
哦...原來唔收家長錢架?真係唔知..我都以為佢地唔平...所以唔係好敢隨便走去問..我怕一問就比人捉住落嘴頭...JOIN乜JOIN乜...

besam  我搵果個agent 姐姐無收我地錢呀,其他agent 我就唔清楚  發表於 14-4-2 19:21

besam  我搵果個agent 姐姐無收我地錢呀,其他agent 我就唔清楚  發表於 半小時前

又會唔會搵既學校唔同...又唔一樣呢?
其實我依家先搵會唔會太遲?

大部分agent都唔收家長介紹費㗎!𣎴妨問吓,攞多啲資料!

Agent 一般不會收家長錢,但需知羊毛出在羊身上,他們往往會傾向於介紹付給他們高佣金的學校。 如果僅是取資料,找 Agent 當然沒壞的,但建議聯絡多幾間和需慎重考慮所得的資料。

besam 發表於 14-4-2 19:08
回覆 月希 的帖子

我個仔都係今年過英國讀foundation
讀 Foundation 跟讀中學不同,最重要的考慮因素是關連大學的排名。這類資料比較容易找到。

王家爸爸 發表於 14-4-3 09:09
Agent 一般不會收家長錢,但需知羊毛出在羊身上,他們往往會傾向於介紹付給他們高佣金的學校。 如果僅是取 ...
咁其實係咪自己搵學校INFO會好D呢?其實我已上過好幾個乜乜中心網...佢地介鉊學校有D LINK...同一間學校LINK出唔同網頁...好奇怪...最後自己用學校名再SEARCH..又第二個網...

月希 發表於 14-4-3 10:06
咁其實係咪自己搵學校INFO會好D呢?其實我已上過好幾個乜乜中心網...佢地介鉊學校有D LINK...同一間學校LINK ...
個人的意見是,如果你清楚英國教育,最好首先與代理商聯繫,讓他們給你基本信息。然後去教育展覽,直接與學校洽談,看你小朋友是否喜歡 Target 的學校。
請記住,小朋友要留在學校好幾年,所以必須讓他們參與選擇

最好讓他們直接跟學校的職員交談,這樣做還可以把找學校的過程變成孩子難得的學習過程

王家爸爸 發表於 14-4-3 10:25
個人的意見是,如果你清楚英國教育,最好首先與代理商聯繫,讓他們給你基本信息。然後去教育展覽,直接與學 ...
就係唔清楚啦...不過依幾日都係度睇學校INFO..見到D AGENT果D網有D怪囉...如有教育展就會帶仔仔去啦...
D野決定得太遲...好多野都MISS左...

王家爸爸  更可靠的消息來源:寄宿學校協會(www.boarding.org.uk)和國家寄宿學校協會(www.sbsa.org.uk)。  發表於 14-4-3 11:17

月希 發表於 14-4-2 18:57
我上網睇過幾間都係寄宿學校多...但其實我又唔熟英國D地方..就咁睇唔知D學校到底有乜大分別...
...
寄宿學校有好多種, 有d係全寄宿, 即所有學生都係宿生; 有d係有日校有寄宿, 你要睇下係邊一種.

王家爸爸  更可靠的消息來源:寄宿學校協會(www.boarding.org.uk)和國家寄宿學校協會(www.sbsa.org.uk)。  發表於 3 分鐘前

THX...又多2個網睇

demio 發表於 14-4-3 11:14
寄宿學校有好多種, 有d係全寄宿, 即所有學生都係宿生; 有d係有日校有寄宿, 你要睇下係邊一種.
...
睇左2間學校已頭暈暈...

demio  慢慢睇, 唔好急. 如無概念, 可先搵agent問下.  發表於 14-4-3 11:38
‹ 上一主題|下一主題