用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2 歲時確診, 一直有治療, 但大半年後好似嚴重咗 ! ...
go

2 歲時確診, 一直有治療, 但大半年後好似嚴重咗 !

2 歲時確診, 一直有治療(包括針炙, st, ot, 基本介口, 返正常2 歲班),
宜家2 歲 10 個月, 好似嚴重咗 ! 其實我都唔知佢係遲來的 nauthy 2 定係固執咗, 自閉特徵宜家先出來 !!
容易發脾氣, 又多咗重覆行為 !!

如果佢咁, 係咪應該比多d 訓練佢呢 ?

佢好like 玩陀螺, 一直都由佢玩, 不過玩到連食嘢都要玩住食, 由早玩到晚係咪應該收起佢, 限制下呢 ?
因為好似有時想同佢個別訓練下, 如果在家佢一見陀螺就唔玩其他.....

回覆:2 歲時確診, 一直有治療, 但大半年後好似嚴重咗 !

其实我覺得越大有些徵象會越明顯!

chynnamama 發表於 14-4-2 15:07
2 歲時確診, 一直有治療(包括針炙, st, ot, 基本介口, 返正常2 歲班),
宜家2 歲 10 個月, 好似嚴重咗 ! 其 ...
你由得佢沉迷玩陀螺, 即係比佢更加沉迷係佢自閉世界

唔好比伛玩陀螺呀!A仔所有自閉特徴行為,轉玩具,轉車look,自轉全部stp佢

唔好比伛玩陀螺呀!A仔所有自閉特徴行為,轉玩具,轉車look,自轉全部stp佢

曾聽過家長講座,有人講a仔大左問題行為才會出,細個佢未懂咁多表達,做治療只是減低佢出現的可能,同埋教家長應對,可能完全消除問題行為,因為他們本性是固執的。

唉!, 頭半年進步好多仲以為佢好好TIM... 之後多咗脾氣以為 NAUGHT 2.... 慢慢又多D 怪行為同進步慢( 好似就3 YR LA,成日都唔肯講句子咁!) 所以諗諗下係咪要比多D TRAINING 佢 ?

本來由 I 位轉咗排E 位.... 宜家又覺得佢好似要I 位會跟得好D, 要唔要再排過呢? 等好耐?

我老公仲見個仔鐘意玩, 買鬼咁多陀螺比佢玩, 好似玩到月來月嚴重咁... 其實試過佢有次唔乖罰停玩3 日, 見個仔冇陀螺玩又乖乖去玩其他玩具好似都幾好啦... 比返佢玩又由一早玩到晚, 連食飯都要玩.... 太過份了....
之前想佢A 仔特徵少D 自然會唔玩叼多, 所以冇STOP 佢, 但係咪要STOP 好D ?

回覆 chynnamama 的帖子

個人認為E位資源可能比I位多, 經濟許可又可以加多D私人訓練。

回覆:2 歲時確診, 一直有治療, 但大半年後好似嚴重咗 !

A仔好多係突然進步,又突然一輪無乜,我哋會叫做平台期。你照教佢但唔好心急唔好迫,當輸入先。到時候啱就會發出嚟。
好似我仔由唔識有,無嘅概念,到識得好鬆,都要半年。之前學其他都好似好順。
要有心理準備,同埋成長唔係一輸入就輸出,要等。
有時教極唔識就擺低下教其他,過一輪又教下。

至於沉迷佢哋好易。做到咪收下等佢可闊些玩下其他嘢。
若做唔到無法又唔駛太在意,就當佢係自我輕鬆,令心情變好的方法之一。
有心機時借力打力,利用佢呢個興趣帶動佢學其他。
例如我仔沉迷英文字,就用英文字教概念,放d abc在不同位置,等佢講先取到,又或畫d ABC有眼耳口鼻手腳,變咗個人,有表情,去做唔到嘢,咁玩。又或同其他人一齊玩之類。
我就咁教。

回覆:anan3388 的帖子

識得好鬆<-錯字。好穩。

我仔3歲兩個月,又係3歲後脾氣差了很多。由歲開始做訓練到現在,但仍不會主動說話,最多只會說單字或詞語,無句子。有時會自言自語,講太空話或者abc...one two three....對英文字母超敏感

引用:我仔3歲兩個月,又係3歲後脾氣差了很多。由

回覆:090211bb 的帖子

我仲有三個小朋友,仲大鑊。我都係順其自然,現在的幼稚園很包容。

回覆 daodogdog 的帖子

你間幼稚園很包容就好啦, 响邊區呀 ?

回覆 anan3388 的帖子

真係, e排好似好好d 啦!! 而且收起陀螺, 佢乖先有得玩好似好d ....

我個仔成日都只係單字, 指住咩都叫 "e 個", 唔講物件名... 又成講color...

我仔讀紅磡區。昨天去了見精神科醫生,評估咗係輕度至中度自閉。一年前第一次評估係自閉症傾向。昨天醫生話佢主要係社交同言語好弱,其他情緒失控無咁明顯。我仔已做了一年言語治療,有好多單字識講,但都唔會主動開口講嘢。

回覆:daodogdog 的帖子

囝囝几大?我個囝情況一樣,已4歲,上了一年st,有很多單字和一些簡單句子,但很少主動講!

我仔現在3歲2個月,他心情好就容易引佢開口,心情唔好時真係唔講就唔講。