用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2 歲時確診, 一直有治療, 但大半年後好似嚴重咗 ! ...
樓主: chynnamama
go

2 歲時確診, 一直有治療, 但大半年後好似嚴重咗 !

我都係啦, 拎住d 圖咭, 玩具 or 上堂就會答物件名, 但日常生活就唔講.. !!

我個仔2歲3個月, 剛係CAC 評估完, 中度自閉譜系&發展遲緩。
1) 鐘意A-Z, 見到某D英文生字會講。
2) 鐘意波, 圈
3) 唔會叫人, 唔識表達, 唔啱佢心意就會大叫大喊..... 係街如是 =..="
4) 未識自己食飯, 飲水.....
5) 好固執, 習慣一種模式就好難改變.....

排緊特殊教育.... 其實都好想佢入到主流幼稚園... 但個情況似乎唔得。

回覆 chynnamama 的帖子

有研究發現wifi與手機等所發出的無線電波電磁輻射與兒童患有自閉症有關。

http://articles.mercola.com/site ... sm.aspx?PageIndex=1

http://www.avaate.org/IMG/pdf/EMR-Autism-ACNEM-final.pdf

回覆 lam7731 的帖子

cannot open the second link..

btw, many thx

不如試下戒口的生物療法啦。就算唔想試,都戒蛋戒奶戒小麥,會有意想不到的效果的。我女戒了快將三年,效果很不錯,第一年眼神由好飄變返較穩定,第二年開始同人互動多了,第三年開始識以別人的事為話題。當然,還有些A仔的痕跡,但一直留在主流幼稚園,現準備上小學。就連幼稚園的老師都說她呢幾年進步很多呢。

引用:不如試下戒口的生物療法啦。就算唔想試,都

原帖由 free_style 於 14-05-18 發表
不如試下戒口的生物療法啦。就算唔想試,都戒蛋戒奶戒小麥,會有意想不到的效果的。我女戒了快將三年,效果 ...
你囡囡的進步除左關介口,會唔會同其它,例如有接受其他言語、職業、pst , pg等等有關嗎?

free_style  說實,戒口後,因為效果好,我基本上cut左九成的訓練。只保留最貴的一個ST (因覺得質素好)。後來排到協康會 ,因為唔貴就照上。  發表於 14-5-20 20:20

十分推薦你哋睇呢本書

讓孩子開口說話

http://ebook.nlpi.edu.tw/ct.asp?xItem=347905&ctNode=209&mp=1

我當時在三聯買。好正!
教語言唔係教單字雙詞,最重要係溝通。溝通係唔可以迫,越迫越反效果。諗返自己學英文或其他外語,越迫越驚,越怕錯越唔敢講越學唔到。
製造溝通動機係好有用。
唱歌仔,作歌仔都可一試
多多讚賞鼓勵會事半功倍。

另,aba 內的 VB Verbal Behavior都好啱用,但我只睇過英文書,唔知中文有咩書。

另外基督教服務處的一套童言有技訓練教材都好正,教得幾好。

教語言老實講,好嘅st唔多又貴,除非係口肌問題,否則真係靠家長自學先進步得快,但又唔好心急。

我見唔少遲開口的,一開口都好快,佢哋共通點係有溝通動機和有理解力。所以最緊要搞咗個基礎先。

回覆 free_style 的帖子

其實介口都有架, 一年前check 延遲果隻, 佢係 egg n milk extremly high , gluten 就冇事. 所以egg n milk 就冇食, 不過e出面d 餅同包都有比佢照食, 所以介唔哂 100 %. 佢好 like 食包, 所以我自己整包比佢就唔用 egg n butter, 好少少 咁..

其他仲有 d 咩生物療法呢 ?

free_style  其實GLUTEN 驗唔出敏感,都係要戒的,佢先係最嚴重的根源。試下戒gluten。雖然有點困難,但值得的。睇個小朋友情況改善,乜都抵返。  發表於 14-5-20 20:17

回覆 anan3388 的帖子

我都報咗佢個 童言有技 course 下個月上, 係咪上堂有 material 比呢 ?

其實我個仔好like singing, 不過一來d 口音(咬字)好唔正, 2 來佢唱來唱去果d 歌, 但真係開口講嘢又只係1-2組詞, 少講句子.....

回覆 Vichang 的帖子

其實我覺得介口同 針炙都係有效的... 雖然我同個仔又另外做 st, ot 等, 不過都個別試過停做, 冇做 st or ot 冇咁明顯, 但一唔介口就明顯多方面差咗, 或者一針完果日真係多咀多聲好多架... !! 仲要起碼幾次都係咁..

以前亞仔好鍾意迪迪尼&火車,自從知道佢有自閉後,都stop咗了,再加埋早期E位,ST&返幼兒中心及家居訓練,放假全家一起參加出面社區活動,在家又會有時突然叫下佢,教下佢要即時回應及眼神接觸。自此都沒再出D行為問題了!最近見精神科醫生,話亞仔已經青春期時沒有再出現A仔行為的話,咁就唔會再出。

以前亞仔細都好擔心佢連表達都唔識,驚佢一世要我照顧,而家見佢有自己主見&駁嘴,可以多咗了解佢內心世界,都覺得以前嘅training無白費。有時做training係不會即時改善,但A仔會學習了之後,突然進步神速,希望你們繼續努力!

回覆:chynnamama 的帖子

多謝回覆。其實我開始想同囝囝介gluten 。 想轉食米粉,唔食通心粉。

free_style  米粉好多都有 gluten的,買的時候記得望清楚成份表。通心粉其實亦有 gluten free 的,所以即使戒 gluten ,仍然有好多選擇,問題只在於開始時要搵下料....  發表於 14-5-25 22:44

真係一期期不同表現, e 排又進步得好快, 3 歲, 有自發 4 詞句, 成日整古人之後笑 !!! 治療師同 dr. 都話佢唔嚴重 !!

引用:另外基督教服務處的一套童言有技訓練教材都

原帖由 anan3388 於 14-05-19 發表
另外基督教服務處的一套童言有技訓練教材都好正,教得幾好。

教語言老實講,好嘅st唔多又貴,除非係口肌問 ...