用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PORTFOLIO
樓主: SHARONJULIO215
go

PORTFOLIO [複製鏈接]

引用:其實點解咁自私唔肯share 反正用一次姐 +

原帖由 honghong02238 於 14-04-03 發表
其實點解咁自私唔肯share
反正用一次姐
不如你無私地整一份post出來,我絕對願意俾意見你

引用:Quote:原帖由+honghong02238+於+14-04-03+

原帖由 hazelnutcake 於 14-05-10 發表

醒目開學勳章 王國長老

elleleelee 發表於 14-5-10 20:03
我有sample ,有興趣可pm 我。我唔係做衰人架,只係老師比左份只得格式擺位既sample 我,入面有証書擺位果d ...
不如你影左相POST出黎啦, 用手機APPS應該好易

引用:其實點解咁自私唔肯share 反正用一次姐 +

原帖由 honghong02238 於 14-04-03 發表
其實點解咁自私唔肯share
反正用一次姐
自_私_???呢個想法好得人驚!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+honghong02238+於+14-04-03+

原帖由 bearcat2003 於 14-05-10 發表
自_私_???呢個想法好得人驚!
米係,咁樣係自私?,乜野道理?

世界變了,咁都係自私!?

SHARONJULIO215 發表於 14-4-2 15:06
你問有無人知PORTFOLIO 要點整?
可否PM資料給我.
另想問其實PORTFOLIO 要幾時交比學校?
我以前在 EK 找到 sample,都得到D啓發。可以自己找找。

回覆:elleleelee 的帖子

已pm 你。麻煩請給 profilio sample我。pm 我或電郵我 . 謝謝!

回覆:PORTFOLIO

其實應該用中文定英文?

小曳人  應該無所謂  發表於 14-5-13 10:48

用同一個邏輯,我想有人大方share 間樓俾我住.... 離左題添
其實網上有好多資源,有心去search一定搵到,教育專家既template 又好,其他家長既分享都有,EK都有大擺。
再唔係,攞出去俾錢人整都得。

hazelnutcake 發表於 14-5-10 19:22

醒目開學勳章 貢獻勳章

頭先睇返個blog,搵到以下剪報,原文link已唔存在

小一面試portfolio不可少

升讀小一,可被視為孩子升學路途的首場「硬仗」,雖然每年九月開始才是小一面試的高峰期,但很多家長近日已開始啟動「升小工程」,除了實地考察心儀小學外,還忙著為子女製作個人資料檔(Portfolio)。一份用心製作的portfolio,可凸顯孩子各方面的才能,在叩門面試時確有舉足輕重的作用,絕對不容忽視。

Portfolio有無用?

近年家長都興起為升讀小一的子女製作portfolio,作用有點像成年人見工時的履歷,但論資料詳盡及包裝之精美,更是有過之而無不及。製作這些portfolio,往往是一項宏大的工程,花去父母不少心血和心思,究竟一份portfolio,對升讀小一有何幫助呢?

原來有部份直資及私立小學,會把portfolio列入取錄評分的標準,直接影響學生的甄選成積。而一份清晰的portfolio更可填補學校申請表格的不足,提供一個平台讓校方更深入地了解孩子的長處和優點。在面試的時候,老師也可在portfolio找到更多相關的話題,令孩子在面試時更易投入。

Portfolio怎樣寫?

現時坊間有不少機構如補習社或印刷公司等,可代為製作小一portfolio,收費由數百至數千元不等,可謂豐儉由人。可是,父母始終是最了解孩子的人,若由父母親自撰寫製作portfolio,學校必定能感受到家長的誠意與對小朋友的重視,效果應該比坊間千篇一律的個人檔案要好。

製作portfolio,應以易讀為原則,圖片為主,輔以文字作重點簡介,內容應包括:
1. 小朋友的精靈相片;
2. 小朋友及父母的個人資料簡介;
3. 幼稚園校長推薦信、成績表及獎狀;
4. 興趣班及課外活動的證書;
5. 凸顯愉快家庭生活的全家福;
6. 小朋友的作品,如短文或圖畫等。

製作Portfolio三個不

父母眼中的兒女總是聰敏過人的,所以在製作portfolio時,很易流於冗長。試想像一間學校每年收到的portfolio可能數以千計,一份冗長的portfolio最後可能石沉大海,故portfolio應以精簡為原則,最好在十頁以內,文字不能多,設計也毋須過於花巧,免看得人眼花撩亂,反而找不著重點。

此外,各類證書雖是portfolio的重要「餡料」,卻也不用舖天蓋地擺放出來,如鋼琴只放考獲最高級數的一張證書便可。除非能夠表現孩子才能的興趣班,否則各類證書也不一定要呈交。」

最後,家長千萬別把portfolio視作「尚方寶劍」,小一面試,最重要還是孩子的臨場表現,得體的應對和有禮的態度,始終是致勝的關鍵,父母千萬別本末倒置,只把精神和心思放在製作portfolio上,而忽略了孩子的感受。

copy from http://hk.promotions.yahoo.com/mama/schooling.html?id=11

60後爸爸    發表於 14-5-15 10:59
豆豆B媽  thank you  發表於 14-5-13 17:32
恐龍家

可否 SEND profilio sample, pm 我, THX!

醒目開學勳章 貢獻勳章

sandyw168 發表於 14-5-13 12:17
可否 SEND profilio sample, pm 我, THX!

你可以按此下載個人檔案的範例檔案作參考

http://www.happyfamilynet.com/baby/
恐龍家

回覆:PORTFOLIO

剛剛完成,我想最重要係有主題,跟住大綱去做,諗清楚你想向學校表達乜野,之後你就會知點做

我之前都係毫無頭緒,慢慢做,做左四日

小曳人    發表於 14-5-15 09:16

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 14-5-13 12:22
你可以按此下載個人檔案的範例檔案作參考

我入去睇過, 以為佢真係成個format可以download(即成個template一click就有個textbook直接加字, 有晒graphic咁呢)
原來download完, 其實即係大家講左好耐嘅大綱

不過的確有張細相可以俾家長望下大概咩樣lor

(佢已經好大方, 我真係唔會/唔敢將咁多個人資料擺上網任人睇)
‹ 上一主題|下一主題