用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PORTFOLIO
go

PORTFOLIO

你問有無人知PORTFOLIO 要點整?
可否PM資料給我.
另想問其實PORTFOLIO 要幾時交比學校?
寄申請表一齊寄?OR 面試直接帶去?

回覆:PORTFOLIO

每間學校要求不同,有些二頁包底面,有些唔收喎。

hkpapa852  兩頁包底面? 我暫時未見過有間係有咁既要求.... 至少都4頁8版紙喎  發表於 14-4-2 15:55

醒目開學勳章 王國長老

請看置頂文章:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

你唔使問啦,我去年已search過Internet, 係唔會有人share出來,自己早d開始做啦

回覆:catcc2000 的帖子

其實點解咁自私唔肯share
反正用一次姐

醒目開學勳章 貢獻勳章

honghong02238 發表於 14-4-3 16:51
反正用一次姐

點share? share俾人睇我d個人資料?唔share就係自私?!定係小朋友參加咩比賽,攞過咩獎?
定係我嘅生活照?!

你可以試試睇睇版頭有個人資料嘅template分享,但其他內容,俾你睇都無用!
無人比家長更了解自己嘅小朋友,portfolio係你想學校了解小朋友,無人幫到你,portfolio無一定格式,隨心!
最重要係睇清楚個別學校要求!

坦白講,我有同人分享過做KG嘅porfolio(因為d人成日話咁細個人仔無嘢好講),仲post咗响blog添!個個睇完都好深刻印象,但我用嘅相/角度,係其他人copy唔到嘅,因為你嘅小朋友唔同我隻仔!我真係唔介意分享
但到小學,如果家長都仲未儲夠相片,唔識表達你孩子嘅長處同家庭生活....邊個幫到你?!

悠揚  講得非常啱! 自己小朋友既 portfolio, 咪咁懶啦.  發表於 14-5-15 09:17
Jane1983  好啱,咁多叫自私!  發表於 14-5-11 16:51
conniemar    發表於 14-5-10 12:08
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

catcc2000 發表於 14-4-3 08:32
你唔使問啦,我去年已search過Internet, 係唔會有人share出來,自己早d開始做啦

...

search for 開心家庭網雖然舊d,但起碼有d嘢睇下

恐龍家

引用:Quote:honghong02238+發表於+14-4-3+16:51+

原帖由 小曳人 於 14-04-03 發表
係,你當年分享比我之後我都冇抄到。profolio係發自家長內心對自己小朋友的角度出發,你有幅相玩沙我又帶佢去玩沙咩。

小曳人  exactly!  發表於 14-4-3 21:27

引用:其實點解咁自私唔肯share 反正用一次姐 +

原帖由 honghong02238 於 14-04-03 發表
反正用一次姐
其實做portfolio唔係必須,況且而家啲學校都唔鍾意收啲成本厚厚嘅嘢,多數都係5張A4紙咁多,但鼓勵雙面印同埋縮圖。

我嗰個,封面係index.  寫左校名,小朋友名同呈交日期,之後就列表說明p.1, p.2, p.3...各頁內容,而每頁嘅校內獎狀都係 4-in-1或者2-in-1,咩花巧嘢都冇,連家庭相都冇。我冇外面比賽獎,又冇公開試證書架。

我仔都有offer. 但相信校方冇睇我份portfolio.

醒目開學勳章 王國長老

我有做, 而家我明點解咁難share, 因為format真係可以好唔同, 如果我俾幾個大標題你, 無用丫, 自己唸都得啦, 咪又係果d個人資料, 咩學校, 咩獎項果d

分別在你想點舖排, 見過有人一份舖滿晒相, 見到都頭暈, 但好明顯人地家長覺得咁好正一次過show好多野, 真係無standard架wor

每间学校所需頁数不同.....portfolio可找人做

honghong02238 發表於 14-4-3 16:51
反正用一次姐
有D人可能做左都叩唔到門,咪唔share 羅。想取心儀學校收左學生的portfolio,直接寫信去問心儀學校取啦!取來參考作用最大。反正舊年都收左,今年留來都無用啦!

唔share 自己資料叫自私?咁諗野都得既

其實整portfolio同响公司做powerpoint presentation差不多,就算有一樣材料,每個人表達手法都唔同,只要喜歡就得(當然老闆buy唔buy就另一回事)。更可況每個小朋友材料都完全唔同,人地做的都唔會啱你。

我都只係上網睇書睇下大約包d乜,然後再揾相關資料做

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:honghong02238+發表於+14-4-3+16:51+

原帖由 5tgb 於 14-05-09 發表
有D人可能做左都叩唔到門,咪唔share 羅。想取心儀學校收左學生的portfolio,直接寫信去問心儀學校取啦!取 ...
全部都係個人資料,俾第三者犯法架!你千祈咪咁問tim呀分分鐘影響埋學校對你印象(非常認真的)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

除非屋企無或唔識pc,和唔識手寫,否則街外公司做的怎可與一份自己做的相比?你估學校睇邊份format最靚收邊個?

回覆:Argyle 的帖子

叩門位得幾個
有你無我的零和遊戲
難怪好少資料分享
分享了結果收你唔收我,結果都係多謝二字

引用:你問有無人知PORTFOLIO+要點整?可否PM資料

原帖由 SHARONJULIO215 於 14-04-02 發表
你問有無人知PORTFOLIO 要點整?
可否PM資料給我.
另想問其實PORTFOLIO 要幾時交比學校?
樓主,你首先打去或上網了解你打算交那間小學,收唔收portfolio先,收嘅問下收幾頁,樓上有位jm講到好清楚咩內容!
另一位jm.都講得啱,好難有人會share俾你,你不如請教一些親友仲好!