用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問應該怎樣練習心算, P3數時常計錯加減法?? ...
go

請問應該怎樣練習心算, P3數時常計錯加減法?? [複製鏈接]

請問應該怎樣練習心算, P3數時常計錯加減法??
是否應该背熟10的組合 先?
Tks!

王家爸爸  好多小朋友都係咁咁,不用擔心,大 D 就唔會錯  發表於 14-4-2 12:40
   0    0    0    0

回覆:請問應該怎樣練習心算, P3數時常計錯加減法

順其自然。我囡到四年級突然唔再錯,之前點操都唔得。

一個計數好叻嘅人同我講, 小朋友細個唔好背數, 會依賴咗, 慣性靠記憶唔思考, 到高中啲數會唔掂.

佢話大個(高中或以後)啲PROOF, 公式就真係要背.

YolandaTam 發表於 14-4-2 11:59
順其自然。我囡到四年級突然唔再錯,之前點操都唔得。
哈哈,我個仔都係,小三之前超級大意,經常只有七十幾分,但一上四年級突然次次測驗名列前矛。我估計原因是上到高年級,課程漸深,思考和計算過程都需要認真一點,沒有初小那種重覆運算的苦悶感。

enidchiu 發表於 14-4-2 13:57
哈哈,我個仔都係,小三之前超級大意,經常只有七十幾分,但一上四年級突然次次測驗名列前矛。我估計原因是 ...
係呀, 初小考小心, 高小以後思考性題目越嚟越多.  

我小學到高中啲數都係好好, 但入到大學完全唔得 (我初初主修經濟, 就係搞唔掂啲數要轉系), 恍然大悟以前我叻嘅係算術, 數學係完全第二回事, 好抽象.

‹ 上一主題|下一主題