用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 每周學習60小時 讀書慘過打工
樓主: JWKun
go

每周學習60小時 讀書慘過打工 [複製鏈接]

你忘記香港现是中國所擁有!英國人在香港做了些什麼,讀吓歷史先講!另外,日本人發動二次世界大戰但可到香港旅遊!中國人到香港旅遊,反而不受歡迎!多麽攪笑的情况!香港太多你這種思维!或者,地球上有三類人不喜歡中國強大,美國人、曰本人及香港人!

美國人唔鍾意中國強大,係怕失去霸主地位。日本人是做了壞事,且佔領中國釣鱼島,既驚且怕。要知中國是世上最重歷史之國家,中國崇尚君子報仇十年未晚,歷史上,邊個得罪過中國嘅有好下場?講真,我都同情日本仔。

至於香港,潮流而己。

但係話是話,我少出門,但有時街道所見,又真係唔開心。我都唔明,我去旅行,幾時會拖住個夾周圍走?大陸真係要做好公民教育。

tcmsung    發表於 14-4-4 10:16

引用:Quote:你忘記香港现是中國所擁有!英國人在

原帖由 judy 於 14-04-04 發表
美國人唔鍾意中國強大,係怕失去霸主地位。日本人是做了壞事,且佔領中國釣鱼島,既驚且怕。要知中國是世 ...
Judy,

好簡單,好少人好似內地人旅遊咁鐘意買野。夾來的時候是放錢,走的時候放貸。所以是每人每日走到那裡也必備的。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

話時話,真係有國家得罪中國,而今重優哉悠哉。小日本想吃中國,結果吃原子彈,吐剩琉球和釣魚台。帝俄吃了我們庫頁島,外興安嶺,濱海,新疆西北,唆擺外蒙獨立,所失國土比日本還要大,但看來將不復歸還。中共沒法討債,竟私定密約放棄國土,賣國辱國,封禁言論。都算,竟求俄供油供氣,送錢上門。好意思說自己大國崛起。

中國每個朝代嘅國土面積都有分野,有時我搶人嘅,有時俾人搶。我見到有一問責習慣:在自已手上失去的,被罵死,上一代失去的,關人。

shadeslayer 發表於 14-4-4 10:40

好簡單,好少人好似內地人旅遊咁鐘意買野。

香港人 80  年代開始搵到錢,就開始多人去外國 shopping;到今時今日,去到外國見 d  香港人,都係巴之閉,大大聲。香港人何嘗唔係走到東京大大聲講廣東話,周圍去入貨?去銀座買貴價野,去上野買平價野,去到邊都有港燦。
十年前港燦都已經去日本搶奶粉,我姑仔個女都係食日本奶粉大。自從大長今之後,香港人就開始連韓國都唔放過,聽聞首爾現在好多港客。唔好以為去到歐洲美國會少 d 香港人,錯,香港人都係買買買,總之就係掃貨,一個o急去,兩個o急返。近排朋友間個個開始年紀大,就話去加拿大買 glucosamine,真係唔好笑大陸人來香港買保濟丸和白花油。唯一,港燦唔係拖o急,一般係背囊,唔難認。

歸根結底,中國仍不是強國。當今強國,仍只有美俄两國。

中國,強如秦始皇,仍要築長城,就知北方民族幾強悍。我細個成日以為中國人人又多,又懂兵法,武器又精良,何以成日被打敗。後期我入馬場,見到駿馬飛奔的樣子,嚇得合不攏口,步兵對騎兵,幾等於現代單兵對坦克。戰胜騎兵,當然十分困難,打赢了,也追唔到,無法消滅敵人。想到這里,我才更佩服先人之勇敢才智。

古今強國有一特點,就是先能聯群結黨,然後再蝦蝦霸霸。漢朝如是、唐朝如是、蒙古如是,美國俄國如是。依家嘅中國,孤家寡人,生意佬而已,離強國仲遠。帝俄吞噬嘅東北,邊有可能收回?

唯一,港燦唔係拖o急,一般係背囊,唔難認

咩係,我都係背囊之麻。

唉,總之要檢討自己,見賢思齊,見不賢而思已過,世界更美好!

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-4-4+10:40+好

原帖由 Artie 於 14-04-04 發表
香港人 80  年代開始搵到錢,就開始多人去外國 shopping;到今時今日,去到外國見 d  香港人,都係巴之閉 ...
對,但 Judy 係針對個喼。內地人用喼,其他人少用,正好代表內地人買野真的比較多。或者買的東西比較大件。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

對,但 Judy 係針對個喼。內地人用喼,其他人少用,正好代表內地人買野真的比較多。或者買的東西比較大件。

始終香港人少,就算到地界各地好象大陸客一樣,但人少,就不會一班人阻住條路,不會引起那麽多反感情緒,這叫同人唔同命。

回覆 Amom1972 的帖子

差唔多又係要講Bye Bye嘅時候啦!  

Amom1972  你直頭係個小女人啦  發表於 14-4-4 14:45
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:Quote:你忘記香港现是中國所擁有!英國人在

美國人唔鍾意中國強大,係怕失去霸主地位。日本人是做了壞事,且佔領中國釣鱼島,既驚且怕。要知中國是世 ...
日本人發動侵略殺了多少中國人?殺了多少香港人?軍票知何計,强姦多少婦女?有没有對死難者道歉或陪償?否認侵略,強搶钓魚臺!若他們是你的父母、子女,你還會同情曰本人嗎?

日本人發動侵略殺了多少中國人?殺了多少香港人?軍票知何計,强姦多少婦女?有没有對死難者道歉或陪償?否認侵略,強搶钓魚臺!若他們是你的父母、子女,你還會同情曰本人嗎?

你別激動。我沒有說同情曰本人。我的同情,是出自人性之惻隱之心而己。就如看電影,見到大惡人伏法,但佢上刑場呀時,你有點同情而已。

或者,用另一個詞:可憐。

引用:或者,用另一個詞:可憐。

死去了數百萬的中國人和香港亼,你的“可憐”話對死者、其家人、其父母講吧!

引用:或者,用另一個詞:可憐。

請覆!

judy  唉!無嘢講。  發表於 14-4-4 17:26
‹ 上一主題|下一主題