用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 ***********
go

會否追得好辛苦?

其實唔係咁恐怖。循序潮進。

因人而異。可以叫天堂,亦可以叫地獄。

想問考中文會有讀卷嗎?因為朋友仔仔中文麻麻,佢怕佢題目都唔識睇喎!

回覆 AEteam 的帖子

有, P1上學期會讀卷

回覆:幫朋友問,小朋友讀St Jo, 如果不是名牌幼稚園出來,OK?

說得對,循序漸進,不是坊間說得這樣恐怖,谷唔谷?不是學校,是家長。但真的是有人天堂有人地獄

monstergoat  我覺得大部份小朋友都無話「追得辛苦」,但家長們真的很緊張(包括我自己)。  發表於 14-4-3 21:26
monstergoat  Cannot agree more  發表於 14-4-3 21:24

回覆:幫朋友問,小朋友讀St Jo, 如果不是名牌幼稚園出來,OK?

以我己見,較難適應是一年級上學期(地獄),之後適應了,二丶三年級好happy(天堂),跟着四年級上學期,要求唔同哂,又墜入地獄,下學期又折返人間。真是「徘徊地獄又折返人間」!:;pppp:

monstergoat  你形容得超好  發表於 14-4-3 21:27
tsung    發表於 14-4-3 13:04

引用:以我己見,較難適應是一年級上學期(地獄)

原帖由 maid? 於 14-04-03 發表
以我己見,較難適應是一年級上學期(地獄),之後適應了,二丶三年級好happy(天堂),跟着四年級上學期,要 ...
四年級下學期真係地獄,今次英測死好多,平字9字頭都跌晒得返7x,我都未知我仔點

我班不嬲都只有數位A,不大上落,差不多有半數B以上,最高分是比上學期低,但四年級差不多了,要像低年級時95分以上簡直是妄想 :;pppp:

回覆 maid? 的帖子

I think some class teacher is quite strict. My son is in P1 and he didn't do well on last exam, rank 中下.  The first comment from the class teacher is "How can you go to our secondary school with this result?".... It's only the first exam in his primary life.

嗯,是有點殘酷,但說的亦是事實,睇你點睇?可以當作是提醒,讓自己和仔仔一起努力。阿仔亦試過在一年級中期試失手,但我和他定下目標,希望期末試考至定下的名次內,雖然最終還差一名才達標,但也已提升了好幾名次,暫收貨。之後都一直達到每年大家定下的目標。(目標不要距離太遠)
有時若以排名而論,不能全作準的,因可以平均分相差一、兩分,但名次卻相差十多名亦試過,所以第十名和第二十名若只相差兩三分的話,我又覺得第二十名不是太差。
看名次之餘亦要看平均分,一年級時,我班頭十名平均分都好像是9字頭,據聞某班第十一名至第十九名好似都是89.x,(不知真確與否),相差分數可能極少!總之定下目標,慢慢將仔提升。一丶二年級時相對容易拿高分,到了三丶四年級可能只有頭三名或更少才有9字頭了。
既然大家的目標都是中學,共勉之 。

正所謂食得鹹魚抵得渴,一齊努力啦!

monstergoat  講得好!學校係自己揀既,揀左就跟遊戲規則去盡力吧!  發表於 14-4-5 22:43

yen626 發表於 14-4-5 00:25
回覆 maid? 的帖子

見到你地仔仔都有咁上下成績,我都好擔心我仔仔..佢一直都唔係高分果種.
提早操定,會有一定幫助。中文最緊要寫得快、靚、正!

對,最難是閱讀理解和作文,中、英都是,練多D冇走雞。

咁請教大家, 回憶最初小一時, 邊個科目/邊樣嘢係最難追和適應的呢?

其實都因人而異,本身如小朋友由英語工人照顧慣,相對英文可能易pick up些但通常中文較弱,尤其不懂看中文題目,但只要自小多陪他一起朗讀書本可解決,所以一開始,阿仔已理解題目,因常看書,基本上小一開始是自己看中文書,對小兒中文科不難。但上了三年級閱理加深,拿到A與否常取決於此。

而小兒英文就較弱,自小沒有人和他說英文,亦不肯看英文書,好彩是學校英文小一至小三都不深,所以亦可以,但小三英文卷要作短文時就輸蝕,因缺乏vocab 或phrase, 作不出好文,閱理亦較弱,所以三年級時的英文卷徘徊在A的邊緣,好危險。

所以都是那一句,作文和閱理好重要,一早打好底冇咁辛苦。而且以我見解,肯看書好過做習作。

數學就循序漸進,都唔太難。老師教畫bar的concept唔錯,不過不是每班老師都教,看你運氣。

其實起初最難適應是做功課,他做得太慢,每次有penmanship或生詞就想哭,如果那天是兩樣都有就更可憐,我覺得小一的寫字量是最多的,可能他是細仔卦,寫字對他來說太辛苦,每次只做生詞都一小時,至今雖不至大哭,但亦苦著臉,哈哈。所以寫得快亦取勝。

意即睇得快寫得快就sure win la。

引用:其實都因人而異,本身如小朋友由英語工人照

原帖由 maid? 於 14-04-08 發表
其實都因人而異,本身如小朋友由英語工人照顧慣,相對英文可能易pick up些但通常中文較弱,尤其不懂看中文 ...
其實真的有人讀到死吓死吓,日日放學後去補習社,有D又讀得輕輕鬆鬆,一星期幾日在學校有課外活動,又打波,又年年名列前茅!
4年級確實俾3年級深好多!請問知唔知4年級考試平均分大約是多少?4年級開始競爭又大好多。

"四年級考試平均分是多少"是什麼意思?不太明白。如果你想問考中間名次的平均分,我不知道。如果你想問頭三甲的,有些班全是9字頭,亦有些班不是9字頭亦入三甲,但不知是否真確!
你兒子也是四年級嗎?你班如何?

我覺得無論讀名校,還是村校kg
上任何一間小一個gap都幾大
除非讀九龍好谷嘅幼稚園,如果唔係一般都需要啲時間適應小學生活

我仔覺得測驗考試還好
做功課真係好辛苦
如果嗰日要寫penmanship同詞語
佢實拖到十一點幾先做完功課
但有同學好鐘意寫字
寫字又快又靚
]