用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 ***********
樓主: AEteam
go

回覆:aloymom 的帖子

同我個仔一模一樣,一年級時做生詞或penmanship都係做到十一點幾

回覆 maid? 的帖子

我仔依家就係一年級,真係次次都係咁,周不時寫到喊有排挨
都唔知點解可以拖到十一點幾都做唔完
佢連帶其他功課都做唔好

真係擔心升咗班,多咗功課佢會做到一兩點
]

咁唔夠瞓噃!我仔當時是下午班,所以好一點,可以睡晚些。

放心,我覺得一年級的功課是最多的,二年級以後改善了很多。我果班當時英文penmanship好少寫,好好彩,但其他班有些好多 而中文就更好,每個詞語隔格寫,都是一行,所以輕鬆不少。

所以適應一年級以後就ok, 四年級再黎過 。

人地話五年級又再勁d,即又要

對,當年一放學苦着臉說有生詞,一路做一路喊,真係人都顛!不過這只是不喜歡寫字的小朋友嘅個別事例而已,大把人做得快、靚、正

回覆:maid? 的帖子

你講緊今年4年級的上學期成績成平時分?唔知邊班比較強,竟然頭幾名都足90分以上。高小平均分90好難攞!我們今年6年級果屆開始,中中等等現在都可以上返中學,已經好好!

回覆:kidder 的帖子

原來是六年級的師兄(parent),請多多指教。對,是今年mid-term平均分。不過機緣巧合下,我遇見一個師兄現正就讀大一,他説當年小學時科科至少拿90分。咁嚇人,連六年級都係?如果科科都A,即平均分都係A啦,我都唔係幾好意問佢名次,但他都肯答,級名次20至40左右,嘩嘩嘩,當年好高水準!所以我以為現時比起當年差了!連中文六年級都可以拿A,真的很佩服。

對,縮班後,一半以上可直升中學,可能亦因如此,不須博命,所以平均分較遜色於往年?你們六年級仍有人平均分是A嗎?

回覆 maid? 的帖子

我地唔係住學校附近剛轉全日時又要早起身又做功課做到好夜
我仔哭著說唔想讀聖若瑟
我又要返工,冇時間督住佢做功課
希望二年班會好啲(雖然暫時未見有改善)

其實依家小一都唔算多功課
我有諗過送個仔去補習社做功課
但怕補習社會俾答案,令佢依賴咗

]

回覆:maid? 的帖子

我都是4年級家長,因平時都沒有問其他家長,所有想知道其他同學的平均成績。

問都未必講,亦唔好意思問,是同學仔之間傳的,不知信得過與否,你知你班頭三甲平均分有A嗎?

那要想想辦法才行,一年級很易累的,人仔又細,書包又重...

引用:問都未必講,亦唔好意思問,是同學仔之間傳

原帖由 maid? 於 14-04-09 發表
問都未必講,亦唔好意思問,是同學仔之間傳的,不知信得過與否,你知你班頭三甲平均分有A嗎?

...
正因如此,所以不知道,只知亞仔果friend,隔呢班,4年都考第一,佢讀得好軽鬆!問你服未!

四年都是考第一,相信你是講緊英文名字H字頭那位同學,有同過班,當然佩服得五體投地。

引用:四年都是考第一,相信你是講緊英文名字H字

原帖由 maid? 於 14-04-11 發表
四年都是考第一,相信你是講緊英文名字H字頭那位同學,有同過班,當然佩服得五體投地。

...
呢個唔熟,是另一個同學。

6年級有 average 9x 相信全级唔多, 有已畢業的兄長的家長都覺得課程一年
比一年深, 現在的艱深度更不能和多年前比較了

回覆:SeeLong 的帖子

即現在深D? 我仲以為淺左 :;pppp:

引用:6年級有+average+9x+相信全级唔多,+有已畢

原帖由 SeeLong 於 14-04-11 發表
6年級有 average 9x 相信全级唔多, 有已畢業的兄長的家長都覺得課程一年
比一年深, 現在的艱深度更不能和多 ...
不單SJ,亦是其他學校的普遍情況。

初小嘅中文深到自己都唔識教。

四年都考第一,是J同學嗎?記憶中只有這兩位是四年都考第一的。

引用:Quote:原帖由+maid?+於+14-04-09+發表問都

原帖由 kidder 於 14-04-10 發表
正因如此,所以不知道,只知亞仔果friend,隔呢班,4年都考第一,佢讀得好軽鬆!問你服未!

...
會唔會係LTH

‹ 上一主題|下一主題