用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中 Vs 油麻地真光
樓主: Charissema
go

伊中 Vs 油麻地真光   [複製鏈接]

hktwun 發表於 14-4-11 14:23
近日QE同油真有 “交換生"計劃,有幾個QE學生去左油真上課,又有有幾個油真學生去左QE上課。

如果 ...

一上到中四,有些選修科因人數關係,係要兩間學校聯同上課的。舉個例,MCS會同喇沙的同學一起上堂,皇仁又同BPS的同學一起上的。我唔知係學校無意還是刻意,我諗如果睇唔開或者思想保守的家長,一係就唔比同學選修這些科目,一係就激死,或者開多兩個化身上來又爆一餐。不過我又真係唔見有這四間學校的家長上來亂咁嘈喎!
始終大部份家長都會明白事理嘅,曉得用教導來代替逃避,用關懷來代替挑撥的!

mctl1995  發現化身你可以舉報的,唔好俾機會人地上嚟又爆一餐,又剩機爆下其他學校!不過小心俾人舉報你喎!因為e度既人好惡,寫既嘢唔啱睇,就會話人係化身   發表於 14-4-12 13:05
mctl1995  己所不欲,勿施於人!
EK留言多唔係大曬吖!化身!可能只有天知地知你知!  發表於 14-4-12 12:43
gorgeous_1988  正確來說係挑釁你, 要你一個打十個  發表於 14-4-11 17:55
Yanamami  好少見你禁勞氣~~  發表於 14-4-11 17:15
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:近日QE同油真有 “交換生"計劃,有幾個

原帖由 hktwun 於 14-04-11 發表
近日QE同油真有 “交換生"計劃,有幾個QE學生去左油真上課,又有有幾個油真學生去左QE上課。

如果 ...
呢個存在左幾年, 我女嗰年係同聖馬可交換, 我相信學校係想同學跟不同學校學生互相交流

熱血勳章

今年只係交換女生.

引用:Quote:ohnono+發表於+14-4-11+15:47+一上到

原帖由 goodboy1 於 14-04-12 發表
師兄辛苦了 !
沒有top20, 連interview機會都微乎其微。睇完DSE成績,就一目了然。
如果你個囝到時只顧拍拖,成绩一落千丈,我都會當是茶餘飯後的話題的。

引用:Quote:ohnono+發表於+14-4-11+15:47+一上到

原帖由 goodboy1 於 14-04-12 發表
師兄辛苦了 !
沒有top20, 連interview機會都微乎其微。睇完DSE成績,就一目了然。
針唔到肉,係唔知痛的。

masterpiece 發表於 14-4-12 12:40
針唔到肉,係唔知痛的。

如果有人怕針拮就連針都唔敢敁,以為盡去所有針就以後都唔會被針拮,焉不知世上的利器何其多!刀能助人亦能傷人,火有益於人亦能禍人。有人喜歡用手扯開肉食而棄刀,因怕刀傷會流血;有人喜歡茹毛飲血而絕火,因火灼會腫痛。但偏偏有人學會用刀切肉用火煮食,還煮出美味的餸菜。如何選擇,適隨尊便!

Yanamami  算啦! 發表於 14-4-12 14:09
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+ohnono+於+14-4-12+13:58+編輯

原帖由 ohnono 於 14-04-12 發表
你可唔可以唔好打咁多字,我真係唔係好知你up乜。

masterpiece 發表於 14-4-12 14:08
你可唔可以唔好打咁多字,我真係唔係好知你up乜。

「語重」還需深且長,

「心長」堪如地上霜!

「言簡」怎得人唱和,

「意賅」豈能換客嘗。

唔打咁多字了,就附上八個字,「語重心長」,「言簡意賅」。希望你明啦!

回覆:ohnono 的帖子

自由論壇,嫌長可自己略過為何出言阻止

STee 發表於 14-4-12 17:48

所以我要用8個字「語重心長,言簡意賅」來說明,再短d要我用7個字我就真係唔識寫。我從來沒有阻止人講野,只係有人用雙重標準,一方面挑撥別人,另一面又話人挑釁。

ohnono 發表於 14-4-12 17:57
而家唔係我嫌長,係人家嫌我寫得長,所以我要用言簡意賅來說明。我從來沒有阻止人講野,只係有人用雙重標準 ...
似乎樓上真係說得對, 一定要符和您才可以在EK 發言!

masterpiece 發表於 14-4-12 18:05
似乎樓上真係說得對, 一定要符和您才可以在EK 發言!
我有時唔明,點解d人淨係識話一定要符合邊個邊個才可以在EK發言,但又唔諗下點解自己又一定要人符合佢呢?
所以我未話有人用雙重標準囉!

masterpiece    發表於 14-4-12 18:18

回覆:ohnono 的帖子

你會錯意了,我是想撐你呀!
自由論壇,大家都是家長,成年人,有思想,唔明人up?應去研究,又或覺得言之冇物而略過,不是阻止,子女如有止求學精神,父母會撐嗎?
明辨事非是一門必修科,這樣家長才可放手,甚能保護—世。

ohnono  對唔住,我刪左令你誤會的字句。  發表於 14-4-12 21:06

ohnono 發表於 14-4-12 18:14
我有時唔明,點解d人淨係識話一定要符合邊個邊個才可以在EK發言,但又唔諗下點解自己又一定要人符合佢呢?
...
五十步笑一百步, 真 係 祝 君好 !

回覆:伊中 Vs 油麻地真光

還有D私人意見,有時真要翻查吓講者的底,才可與以信任。
若不是多位前軰的無私,那來這麽多選校,面試秘笈。
往績支持你揾出有心人是重要的…言多了

再講,就算係符合我嘅意願又點。我係這個議題之下,都係唔想因伊中有學生拍拖而被人大事渲染,而忽略了伊中在區內的超卓成績。而且拍拖的事絕非男女校獨有,單性別學校都唔少,究竟係有人刻意避開還是瞎子摸像?

還有上面有伊中家長提及的交換生計劃,伊中的理想校園、殖民地式的建築、獨一無二的校園渡假營地,還有就是那男女同校的優點就是可互相填補了男女同學在學習上的缺點,在人生最寶貴的學習階段,提供了思想上的平衡,擴闊了同學的視野,終生受用!
坦白說,我嘅標準好簡單,但可以昭日月!

引用:自由論壇,嫌長可自己略過為何出言阻止 +

原帖由 STee 於 14-04-12 發表
我係問好唔好以?唔係叫人唔好做。
It is a request instead a command. COULD YOU GET MY POINT?

如果你有幽默感,你會明的。放鬆,放鬆!

引用:還有D私人意見,有時真要翻查吓講者的底,

原帖由 STee 於 14-04-12 發表
還有D私人意見,有時真要翻查吓講者的底,才可與以信任。
若不是多位前軰的無私,那來這麽多選校,面試秘 ...
你个底都好新喎!

‹ 上一主題|下一主題