用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中 Vs 油麻地真光
樓主: Charissema
go

伊中 Vs 油麻地真光   [複製鏈接]

noplanner 發表於 14-4-3 10:46
喺咁嘅形勢下油真還可以被排為 Band 1A,跟 QES 一樣,又可如何解讀呢?再次請教。謝! ...
學校本來是沒有banding之分,一般都是以學校會收甚麼學生為主。好明顯油真和QES在自行時都是以收Band 1A學生為主。只不過到大抽獎就有分別,因除了band 1A同學,band 1C都可以選油真和QES的。
正如九華這類有傳統歷史的名校,遠至官塘、將軍澳的同學也冒名而至。自行時非要有極好成績的band 1同學才能成功。因此我唔敢亦唔會去否定有家長提供九華今年有20多名同學進入醫學院的說法,但只是整體成績還是強差人意。這種極端而且差異的情況,可能跟伊中本應是匯集四方人才的中心,但卻要攪上精英班這種玩意不無關係。
:verycold: :verycold: :verycold:

masterpiece 發表於 14-4-3 10:12
再一次印證點解有區內家長不約而同的反映伊中在自行收生時的取態是只in頭三名的學生 ===>

Not at all, 同 ...
我諗係這個升中制度之下,本區的同學沒可能知道假若獲派伊中夠竟是經自行還是大抽獎獲派的。就算自行有得in都未必一定是自行時已成功取錄。那些考50的同學,只要仍然是區內的band 1生,也一樣可以靠大抽獎抽入。特別是伊中在油尖旺還有幾間聯繫小學,他們一樣有優先抽伊中給油尖旺區內的保留位。

jeffzhang  QE在油尖旺區保留位好似得幾個, 所以同區官小在統一派位上沒優勢.不過,非保留位就較多,供同區所有小學,包括聯繫官小抽. 情況跟九龍城區相反.  發表於 14-4-3 14:33
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-4-3 12:14
如果你細必分析,油尖旺的同學首選的學校是單性別的學校,我諗最主要的原因是因為女校就沒有男同學的競爭, ...
基礎知識、能力有限,故問是大部份(願意留在原)區內band 1同學的首選,亦包括 DGS,SMCC 吧?

成繢及排名伊中一定高好多, 其實我擔心官校老師既熱誠、無創新,課外活動晤夠…另外呀女鐘意既管弦樂團伊中又好似麻麻

王家爸爸  QES is better   發表於 14-4-5 11:54

Charissema 發表於 14-4-1 20:49
除男女校外, 請比較下, 例如教師熱誠/質數, DSE成績, 課外活動, 視野....: ...
其實成績我覺得兩間應該唔會差好遠, 我女係QE畢業, 聽佢講QE 現在成績比以前差很遠, 的確係退色!   去年剛換了校長, 話很嚴, 可能想攪番好成績

回覆:伊中 Vs 油麻地真光

多謝你提供資料,現在伊中的確大不以前。將來就要看新校長的造化了。

回覆 masterpiece 的帖子

同幾時比較?成績如何褪色? 可否告知.

就我所知, 好成績的同學仍然是好成績, 學校並無令他們退步. 老師的因素在QE一向不是很大, 大多是同學本身已有的好素質及其良好自律性 (自己搵食多)發揮著作用, 當然, 老師從旁的提點及同學間的友善學習氣氛亦是幫助之一.   

記得認識中的QE從來都唔係賣讀書 (老實講, 讀書叻過QE的學校真係好多, 三,四十間都唔出奇), 而是賣讀得又"玩"得...課外活動多采多姿, 攪活動的高年級同學帶領學弟, 由計劃做到實踐. 唔似部分學校仍然以老師主導, 穩定為目標, 學會的全年計劃由老師擬定, 學生只是按其指示執行, 所學到和體驗的完全不同. 以前, 甚至有會考成績好好的學生願意留在QE就讀中六, 縱然入U率不及其他超級名校, 師資亦未必及其他學校好, 不過是嗰份歸屬感及帶領學會的使命所促使吧! 當然, 後來的學生變得現實了, 叻學生跳去恆商, 貪高入U率之餘又有獎金...., 但這些都已成過去了.   

校長在中一家長會曾經提過, QE叻學生其實是多的, 不過, 差點爭勝的鬥心吧. 囝囝在QE已經讀左七個月, 我覺得他的班主任好用心, 眼光望得好遠, 對囝囝的長短處亦十分了解, 與他分析後, 提出針對改善他學習上的問題的實際建議, 希望能幫他走遠一點, 我替他慶幸能遇到好老師, 而他亦十分享受在QE讀書.

ohnono 發表於 14-4-3 12:29
正如九華這類有傳統歷史的名校,遠至官塘、將軍澳的同學也冒名而至。自行時非要有極好成績的band 1同學才能成功。因此我唔敢亦唔會去否定有家長提供九華今年有20多名同學進入醫學院的說法,但只是整體成績還是強差人意。

以我仔情況唔知可否大約看到今年九華中一生的水平?我仔是去年在最後一刻叩入
;在第一次考試,他全級約三十幾名左右(有一科嚴重失手)。假設各同學成績跟小
六的上落不大,而自行考入的又全是B1A的話,咁似乎「抽」入黎的同學水平未必
太高,可能都是以B1B、B1C的為主。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

goodboy1 發表於 14-4-7 12:56

在EK論壇上, 甚少家長談及報讀九華之事, 已可知情況 。

咁又唔好睇少九華。。。至叻果班其實好勁!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+gorgeous_1988+於+14-4-2+16:0

原帖由 gorgeous_1988 於 14-04-02 發表
我見過一對QE拖友,剛離開學校不久正要過馬路過對面三層高的繽x, 已明目張膽地拖手!

gorgeous_1988    發表於 14-4-8 18:58

mctl1995 發表於 14-4-8 13:26
我見過一對QE拖友,剛離開學校不久正要過馬路過對面三層高的繽x, 已明目張膽地拖手!

這說明了什麼呢?
  ...
這說明了什麼呢?   

引用:Quote:mctl1995+發表於+14-4-8+13:26+我見

原帖由 88muimui 於 14-04-08 發表
這說明了什麼呢?
學校就係後面,擰轉頭就見到,都唔避忌下,仲要著住校服咁礙眼

引用:+本帖最後由+daisysyc+於+14-4-8+22:13+編

原帖由 daisysyc 於 14-04-08 發表

我在旺角工作, 時常lunch time 都見到拖友(F1 or F2), 嚇得 ...
建議你唔好揀男女校, 我敢講現今冇邊間男女學校冇呢種情況, 無論band1 到 band3...         不過讀齋校唔好以為可避免,除非只準仔女參與單性活動,我認識朋友的讀齋校仔女,好多都拍, 差在偷偷拍定公開。

其實唔駛覺得仔女拍拖好似洪水猛獸先, 最緊要同佢地好好溝通, 比佢地知個底線

引用:Quote:原帖由+88muimui+於+14-04-08+發表這

原帖由 mctl1995 於 14-04-08 發表
學校就係後面,擰轉頭就見到,都唔避忌下,仲要著住校服咁礙眼

...

我嘅意思係, 是學校問題嗎?  學校可阻止校外學生活動,行為嗎?  據知學校會訓導, 但你看王少清事件 便知幾難攪

我覺得大部份QES 學生都幾正氣,男生什至比較薯仔, 有問題的都是小部份

回覆:88muimui 的帖子

同意,囝囝的同學還是不錯的。學校總有做得好及唔好既地方,評價還是要全面D才公道。

回覆 88muimui 的帖子

QES特式就是自由,如果要學校什麼都管大家就不要簡QES了。

不明白為何有那麼多人講QE不如以前或什麼什麼的,但今年的自行仍然還有差不多600人揀它呢?
我都希望它少點人揀,等我女可以少點競爭。

gorgeous_1988    發表於 14-4-9 18:54
‹ 上一主題|下一主題