用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中 Vs 油麻地真光
樓主: Charissema
go

伊中 Vs 油麻地真光  

1314mama 發表於 14-4-2 14:12
應該加多三個字,中學生如何安全地談戀愛。
出嚟做咗嘢有講 work-life balance ,係唔係時候在中學講 dating-study balance?

noplanner 發表於 14-4-2 15:42
出嚟做咗嘢有講 work-life balance ,係唔係時候在中學講 dating-study balance?
...

Cannot agree more +++++++++++

果次我坐MTR, 就係見到QES 一對小情人亙相依偎, 車廂中2人企向道不時咀咀對方面珠! 看得我眼都凸堆出黎. 好心穿著校服說唔好光天化日傍若無人.

以我所見油真 真係純品好多~  九真一樣十分純樸!
(真人真事, 真實個案, 不喜勿插, 見諒)

以喜樂的心迎接每一天

引用:Quote:fion6406+發表於+14-4-2+13:30+當然

原帖由 goodboy1 於 14-04-02 發表
QE在我印象中是很好的學校, 附近有多幾間, 層樓都貴D啦 !
QES 在我心目中是退色中的名校

引用:+本帖最後由+gorgeous_1988+於+14-4-2+16:0

原帖由 gorgeous_1988 於 14-04-02 發表
“小情人亙相依偎,車廂中2人企向道不時、、、、、、、”夠啦,夠啦,不用太細緻,否則就變風月版!

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-04-02+發表QE

原帖由 masterpiece 於 14-04-02 發表
QES 在我心目中是退色中的名校
油尖旺伊中又話褪色名校,九華又話失色名校,看來是整體區域出問題,難道油真可以沒事!

引用:Quote:原帖由+masterpiece+於+14-04-02+發

原帖由 1314mama 於 14-04-02 發表
油尖旺伊中又話褪色名校,九華又話失色名校,看來是整體區域出問題,難道油真可以沒事!

...
DGS , St Mary, 油真 冇退。

必必  yes.  發表於 14-4-2 18:28

咁大家對兩間學校關於教師熱誠/質數, DSE成績, 課外活動, 視野....:等有無分享呢

noplanner  Be also very careful about safety in participating in ECA.  發表於 14-4-3 11:43
gorgeous_1988  QES with its own camp site which is better then most of the secondary school in HK.  發表於 14-4-3 10:45

goodboy1 發表於 14-4-2 19:34
莫非因為純女校關係, 還是有個別事件未公開

不如你睇下還有乜野事件未公開:
已公開的有:
2013 DSE result

中 4+ 英 4+ 數  4+ 通 4+
伊中 61% 81% 79% 63%
油真 46% 82% 56% 70%

伊中:60% full time degree course

油真:  51% local degree course + 7% self funded degree course

伊中應該係得著於男女校的關係,男同學在數學科是比較佔優。
中文科和英文科方面,本來這兩科都是男同學較女同學弱的,但伊中在這兩科的表現反而表現不錯。
應該可以為你打下強心針!

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-4-2 23:18
不如你睇下還有乜野事件未公開:
已公開的有:
2013 DSE result
油真中文46%有啲意料之外,原以為真光系嘅中文會不止這個。

noplanner 發表於 14-4-3 00:14
其實我兩年前已經講這個問題,係整個區的問題。唔係話油尖旺唔好,係油尖旺比較極端,好的走晒,唔願意留在原區的多。所以伊中還有一點優勢,就係佢地有16個聯繫九龍城區的官小的保留位。而且亦再一次印證點解有區內家長不約而同的反映伊中在自行收生時的取態是只in頭三名的學生,但其實區外的同學又好多都是頭3以外的同學。如果以紅馬為例更是不得了,考2X的同學都有機會面試,其他九龍城區內幾間官小同學,一般7、8名之內的都有機會獲得面試機會的。如果以伊中年年都收接近30個九龍城幾間官小的同學的情況看來是不無原因的!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-4-3 00:31
其實我兩年前已經講這個問題,係整個區的問題。唔係話油尖旺唔好,係油尖旺比較極端,好的走晒,唔願意留在 ...

再一次印證點解有區內家長不約而同的反映伊中在自行收生時的取態是只in頭三名的學生 ===>

Not at all, 同區也有In 頭十的學生, 也有收同區考第七, 八甚至第十的學生.

ohnono 發表於 14-4-3 00:31
其實我兩年前已經講這個問題,係整個區的問題。唔係話油尖旺唔好,係油尖旺比較極端,好的走晒,唔願意留在 ...
喺咁嘅形勢下油真還可以被排為 Band 1A,跟 QES 一樣,又可如何解讀呢?再次請教。謝!

elbar  就算是 QES 都和 DGS, SMCC 有些距離   發表於 14-4-3 11:11

回覆 noplanner 的帖子

係喎,忘記咗 elbar 個人簽名內嗰個 超級有用 link 添!

noplanner 發表於 14-4-3 00:14
如果你細必分析,油尖旺的同學首選的學校是單性別的學校,我諗最主要的原因是因為女校就沒有男同學的競爭,男校就沒有女同學的競爭。因此油真、九華、聖芳濟應算是大部份區內band 1同學的首選,但都遇到相同的情況。