用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒小一閱讀理解同認字差,有冇D學中文地方呢? ...
go

女兒小一閱讀理解同認字差,有冇D學中文地方呢? [複製鏈接]

女兒小一閱讀理解同認字差,有冇D學中文地方呢?

2    0    0    0

回覆:babychocolate 的帖子

每天訓前同佢講故事認字

回覆:女兒小一閱讀理解同認字差,有冇D學中文地方呢

一定要看多d圖書

語文要浸架,日日讀下課外書,得閑睇下指示牌、餐牌、食物標籖,報紙、廣告,商場告示。。。。儲多d字、詞啦。拆部首教都幾好架,e.g.操、燥、澡、噪,教完字,就到詞:操場、亁燥、洗澡、噪音,禁。(幼稚園時,我喺禁教,到初小,可以進階一下~)

Jane1983   我都係咁教,仲以為係獨門添  發表於 14-4-1 23:57

日日讀些課外書,你要幫佢選,由初頭每頁幾行字,之後就不斷陪佢去借多些,不斷加多些字,不斷借不同類型,慢慢陪養習慣。我囡囡之前一份閱讀理解只啱一題,現在自己主動睇書睇咗都有半年左右,這幾次測驗考試都取得九十幾分,由七十分左右改善到這個分數,睇書不但可理解書中意思及識字,連作文都有幫助。

閲讀理解唔好多數係無耐性睇篇文章, 你可以毎天陪她睇伊索寓言, 叫她讀出聲你再問她故事内容....有助認字及培養耐性睇文章做閲讀理解....

回覆:女兒小一閱讀理解同認字差,有冇D學中文地方呢?

Thx all

‹ 上一主題|下一主題