用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一間中學可按意願選修科目係唔係好重要? ...
樓主: chocolatebear
go

一間中學可按意願選修科目係唔係好重要? [複製鏈接]

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-4-2+20:13+如

原帖由 ANChan59 於 14-04-08 發表
聽一些教師講,除了資源,還有師資,學生質素及公開試成績,部份學校都以業績為重,都以套餐為主,不會讓你 ...
知道,最惨係成績好果科先冇得讀先係最無奈,有過經驗已明白呢個遊戲要點玩,我细仔黎緊升中,我都會小心選擇。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-4-2+20:13+如

原帖由 ANChan59 於 14-04-08 發表
聽一些教師講,除了資源,還有師資,學生質素及公開試成績,部份學校都以業績為重,都以套餐為主,不會讓你 ...
所以分析升中亦要分析升高中的選科選擇,再對比DSE成績。

讓學生多些選擇,學校可能要冒成績略低的風險,家長如果單純看公開試成績,好教育理念學校變成差業績的學校!

有些學校可以做到5個學生以上修讀,就會開科; 有些M2都冇,有些只要中三數學合格就可以選,百花齊放,家長要打醒精神,睇清楚!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-04-08+發表聽

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-04-08 發表
知道,最惨係成績好果科先冇得讀先係最無奈,有過經驗已明白呢個遊戲要點玩,我细仔黎緊升中,我都會小心選 ...

我不時提醒自己及朋友孩子,每到小五小六,中三都要全面成績平衡,不然就是人揀你。

要做到有得揀先至系老闆,整體成績十分重要。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

多謝你的提醒!無錯,之前一直被閒科拖低名次,今年hea完啦。努力去改善,無須名列前茅,但要平均才可去選合心意的科目。

引用:回覆+ANChan59+的帖子 多謝你的提醒!無錯

原帖由 MacMa 於 14-04-08 發表

多謝你的提醒!無錯,之前一直被閒科拖低名次,今年hea完啦。努力去改善,無須名列 ...
平衡就好,有些人以為平衡是 second best,  事實上 Straight A 都是平衡。

阿仔明白了,妳好快有好日子過!

希望承你貴言!下學期要保持各科平均才是重點,他努力中!

引用:回覆+ANChan59+的帖子 希望承你貴言!下學

原帖由 MacMa 於 14-04-08 發表

希望承你貴言!下學期要保持各科平均才是重點,他努力中!
師兄講兩句,好過我們講十句。

MacMa    發表於 14-4-8 16:31

opclk 發表於 14-4-2 09:23
回覆 lucyplus 的帖子

可到本forum中學交流區問(心儀中學)高中生家長,朋友女女讀BPS,已入中大法律係一年級 …
咁,想問下,你朋友女女係唔係讀CHEM, BIO  加經濟?

回覆:opclk 的帖子

Thank you!

其實各家學校都有不同做法,選校前確宜多了解,三年真的很快過去的。很贊成上面有家長講,中三成績表現要平均,如科目表現參差,好像我家孩子,佢文科很弱,理科很強,我由中一提到中三,叫佢文科加油,唔好太低分,如因文科科目表現唔好,名次低了而被迫冇得選修擅長的理科科目,反而修讀歷史就死得了。因很多學校都以名次排位選科,當然學生可有自己的意願,但如成績唔夠人家勁,選擇權當然冇咁大。

平衡而穩定的成績,以及學校選科安排的重要。四年前,在女兒升中時,我已知道,因我有上Baby Kingdom,即包括現時的教育王國。哈哈!廣告時間。

不單只初中,就算是新高中HKDSE,平衡而穩定的成績都一樣重要。

babypigs 發表於 14-4-8 20:30
其實各家學校都有不同做法,選校前確宜多了解,三年真的很快過去的。很贊成上面有家長講,中三成績表現要平 ...
同意呀~~大部份學生未必會10科都禁好,但唔代表可以“放棄”弱科,反而要認真面對。事關“考好”d弱科先可以俾機會自己“擺脫”自己唔鍾意既科,否則名次唔夠高,手上唔籌碼揀科,就要焗住讀自己唔鍾意既科,又點會讀得好呢?所以點唔鍾意既科,F3都要盡力考好d啊~~

babypigs  幸好今年佢嘅史科成績終有起色,不致太差,但我仍不停提佢要把唔鐘意嘅科放在眼內。佢話要努力埋今年,咁就可以攏脫佢個死穴。  發表於 14-4-8 21:36

HKDSE有4科無得選:中英數通。當中代表了學生要掌握兩種語文,以及文理思維,即通識和數學。如果初中未能做到平衡,那四主科中,必有科目做得不好。就算能選到自己喜愛的選修科,也必影響入大學的機會。

ChiChiPaPa 發表於 14-4-8 21:42
HKDSE有4科無得選:中英數通。當中代表了學生要掌握兩種語文,以及文理思維,即通識和數學。如果初中未能做 ...
當然。好多學生就喺死中文入唔到U囉~~
‹ 上一主題|下一主題