用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一間中學可按意願選修科目係唔係好重要? ...
go

一間中學可按意願選修科目係唔係好重要?

chocolatebear 發表於 14-4-1 17:57
一間中學可按意願選修科目係唔係好重要? 但選修科只需要1-2科, 最多3科, 呢點重要嗎?

一般中學按學生成績 ...
我覺得可按意願選擇選修科目係重要,選了有興趣又咂適合的科目才會相得益彰,如魚得水。舉個例,唔喜歡讀中史的要你去讀中史,會變得不是味兒。
一般中學都是按成績高低先後去選,但是否要4個核心科目要取得高分就視乎一間間學校。有的,你只要迫進優先選科的大隊之內,e.g.四班中的頭兩班名次,就可以,未必要四個核心科目高分,可能其餘閒科的科目都幫到手,最多到中四時選好科之後就放棄揀選那些閒科。有時,又有些學校不但四個核心科目都要好,還要用閒科來決定優先次序,所以揀學校時雖不一定要但不妨加進選科作考慮。

「受歡迎的科目就一定搶手!」先有心理準備好些。

:verycold: :verycold: :verycold:

opclk 發表於 14-4-1 19:19
回覆 chocolatebear 的帖子

選修科決定大學選科,你話重唔重要?
同意!雖然話有兩三年去準備,升中後原來話咁快就要選科。要選受歡迎的科目就一定競爭大,除非自己願意接受一些較冷門的科目。
有有一點係給你完全看透的,就係你喜歡的科目不是要你在這科高分就可以!只有成績越高才越優先選科,這個才是重點。
:verycold: :verycold: :verycold:

其實樓主喺咪話,有d學校喺“套餐”型式,A班讀乜,B班讀物,C班又讀咩禁?按成績(排名)你都只喺揀ABCDE?定有d學校任你配搭,甚至中史、西史同中國文學禁搭法都隨你喜歡果種揀法?

chocolatebear  對  發表於 14-4-2 13:15

Yanamami 發表於 14-4-1 23:19
其實樓主喺咪話,有d學校喺“套餐”型式,A班讀乜,B班讀物,C班又讀咩禁?按成績(排名)你都只喺揀ABCDE ...
真的好似雞與雞蛋的問題。夠竟係喜歡這間學校先還是喜歡它的組合先!我反為想知有幾多人會因為愛屋而及烏;又有幾多人會因噎而廢食!

回覆:一間中學可按意願選修科目係唔係好重要

女兒學校預早做了全面學生調查統計,以學生選擇安排各科目數量,盡量符合每個學生意願,最後未必人人如願,但未能揀選心儀科目的應只是極少數。而且,未能如願的原因,好似係因為唔少人到真正揀科時改變心意,而有部份科目撞時間,只能二揀一,唔一定與成績排名有關。

兒子現時S1,但據師兄所講,學校安排與女兒學校幾乎一樣,未能揀選心水科目的,亦應是絕無僅有。

唔知有幾多學校係要打生打死排到最頭先至揀到心水科目!唔通學校想以此增加競爭,鞭策啲學生?

不過如果成績跌得太低,我估父母同學生都有好多嘢擔心,選修科未必係最重要了!

chocolatebear  我既意思 exactly 係你所講學校既情況  發表於 14-4-2 13:12

引用:回覆+Band5+的帖子 係咪直資學校?如果直資

原帖由 opclk 於 14-04-02 發表
回覆 Band5 的帖子

係咪直資學校?如果直資學校,應該彈性好多
唔係,一間係津校,一間係官校,兩間都係B1。

Yanamami  真好!  發表於 14-4-2 07:39
opclk  OIC THANKS..  發表於 14-4-2 02:21

請問怎樣可以在選校階段知道學校的中四選修是否'套餐'?

回覆:lucyplus 的帖子

親到學校觀察,問高中的學生。

直資學校,雖然彈性好多, 但應該未必間間散餐任配

引用:我最近都聽到區內有一間學校係按學生意願去

原帖由 chocolatebear 於 14-04-02 發表
我最近都聽到區內有一間學校係按學生意願去選選修科(不論成績高低), 所以我問係唔係好重要.

他們不是套餐 ...
我仔間中學有144種配搭,初時都好但埋位時就用排除法(即是肯定唔讀的劃晒佢)。好順利填表

chocolatebear  直資定官津? 144咁多?  發表於 14-4-2 14:19

引用:我最近都聽到區內有一間學校係按學生意願去

原帖由 chocolatebear 於 14-04-02 發表
我最近都聽到區內有一間學校係按學生意願去選選修科(不論成績高低), 所以我問係唔係好重要.

他們不是套餐 ...
如果不論成績按興趣去選科當然係最好,但好多學校往往係資源分配問題通常都有限制,尤其係set死套餐嘅更加要小心留意,因為有d學校往往因資源問題(eg.唔夠老師教)所以開嘅科目好死板,位亦好少,最终害左班细路。我囝就係其中受害者 ……  其實選校係要了解吓先架, 不過好多人未必有經驗所以並未有留意。

回覆:opclk 的帖子

洋蔥頭媽咪 發表於 14-4-2 20:13
如果不論成績按興趣去選科當然係最好,但好多學校往往係資源分配問題通常都有限制,尤其係set死套餐嘅更加 ...
聽一些教師講,除了資源,還有師資,學生質素及公開試成績,部份學校都以業績為重,都以套餐為主,不會讓你有太多自選,因為個人興趣,能力及公開試成績可以是南轅北轍!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-4-2+20:13+如

原帖由 ANChan59 於 14-04-08 發表
聽一些教師講,除了資源,還有師資,學生質素及公開試成績,部份學校都以業績為重,都以套餐為主,不會讓你 ...
同意。