用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 二線小學
go

二線小學 [複製鏈接]

如果小學係一間二線的小學, 功課唔算太多, 其實可以外補自己加強學術, 這可行嗎?

大家點睇?

王家爸爸  可以   發表於 14-4-1 23:12
   2    0    0    0

rainbowcov 發表於 14-4-1 16:59
如果小學係一間二線的小學, 功課唔算太多, 其實可以外補自己加強學術, 這可行嗎?

大家點睇?

可行, 咁樣就唔駛日日做功課做到無停手,課外可以由自己控制同埋你因應佢能力而調節..

rainbowcov 發表於 14-4-1 16:59

大家點睇?

1. 要confirm係咪二線「少」功課小學, 二線唔等如少功課
2. 少功課, 自己可以加強閱讀課外書, 咁就very good了
3. 我覺得最好有私人西人native speaker教英文口語, 但我住山卡啦, 請唔到
4. 仲有最吸引既係小朋友初小時可以學自己鐘意既體藝

王家爸爸    發表於 14-4-2 09:21

little_yolky 發表於 14-4-1 18:04
1. 要confirm係咪二線「少」功課小學, 二線唔等如少功課
2. 少功課, 自己可以加強閱讀課外書, 咁就very go ...
就係好難得俾我搵到間,講明如果應付唔到太多功課,可以向學校要求小功課,而且間小學有我小朋友鐘意的體藝。

rainbowcov 發表於 14-4-2 06:42
就係好難得俾我搵到間,講明如果應付唔到太多功課,可以向學校要求小功課,而且間小學有我小朋友鐘意的體藝 ...
咁都俾你搵到, 辛苦晒。

BTW, just for information. 我朋友都好似你咁, 好辛苦搵到間二線唔谷小學, 但唔好彩, 入學果年換校長, 成間學校「活」晒, 你明咩事啦。佢依家連份工都辭埋帶小朋友, 都好辛苦。

所以, 記得check埋校長仲有幾耐退休。

nieualma  諗得好深入喎  發表於 14-4-2 10:50
MrBeast  Good pt  發表於 14-4-2 09:33

首先想搞清楚,樓主你意思是就小孩的進度來加强/補,和你對升中有乜要求,otherwise, 找間少功課跟著自己又加番我會question 有幾多好處.

執行上我會make sure 可以找到合適的老師or 校外課堂or 自己有時間和能力。

回覆 little_yolky 的帖子

哈哈, 就係剛剛轉校長, 做了約半年, 都年輕, 對教育有熱誠, 佢就係有心改革原本學校的制度, 佢的理念我都幾認同, 難得佢有心, 而且佢係另一間學校轉來, 佢係原本學校都很受家長歡迎。

MrBeast 發表於 14-4-2 09:41
首先想搞清楚,樓主你意思是就小孩的進度來加强/補,和你對升中有乜要求,otherwise, 找間少功課跟著自己又 ...

初步了解過學校, 見到老師們的教學都OK, 只是諗如果想強化所學的, 都有空間/時間。

rainbowcov 發表於 14-4-2 11:00
初步了解過學校, 見到老師們的教學都OK, 只是諗如果想強化所學的, 都有空間/時間。 ...
明白,因為之前我找kg 也是想這樣想,最後到找小學我放棄了這諗頭(might be i didnt try hard enough or not as lucky as u), k3 repeat 一年給我的小孩時間和空間instead,小學因為是全日,平日可用的時間不多,所以我覺得i made the right choice。

MrBeast 發表於 14-4-2 12:25
明白,因為之前我找kg 也是想這樣想,最後到找小學我放棄了這諗頭(might be i didnt try hard enough or n ...

你意思是用了一年REPEAT的時間來打好基礎, 而找小學時就搵D積極的學校?

MrBeast  還有我的是由細轉大B,有些option  發表於 14-4-2 14:22
MrBeast  Yep.   .  發表於 14-4-2 14:03
MrBeast  Yep  發表於 14-4-2 14:02

回覆 MrBeast 的帖子

但功課量如何?  校內成績競爭激烈嗎?

回覆 rainbowcov 的帖子

有一點想reiterate, 你心儀的小學和自己的情況,每日放學和完成功課後實際有多少時間可跟進其他東西,這點也要考慮下。

rainbowcov 發表於 14-4-2 14:06
回覆 MrBeast 的帖子

但功課量如何?  校內成績競爭激烈嗎?
功課還是可以,不過真的教得很快和要記很多字,如果基礎唔好,可能會難應付。
至於競爭,其實好睇父母心態,小一二我自己無乜所謂,不討厭返學和合格便ok。

MrBeast 發表於 14-4-2 12:25
明白,因為之前我找kg 也是想這樣想,最後到找小學我放棄了這諗頭(might be i didnt try hard enough or n ...

請問你有無覺得由細B轉咗做大B, 有明顯的差異?

little_yolky 發表於 14-4-9 17:27
請問你有無覺得由細B轉咗做大B, 有明顯的差異?
180 度,不過你都知my view on this is a little biased ga la. :)

MrBeast 發表於 14-4-9 17:32
180 度,不過你都知my view on this is a little biased ga la. :)

180度咁多? 我日日望緊阿囡變醒咗。可能係我自己有問題, 唔知點解從幼稚園到小學到各項興趣班, 所有老師都覺得我阿囡無問題, 只有我兩公婆覺得阿囡點解咁死蠢。

噚日又激到個阿爸要鬧佢。話說教緊錢兌換, 問佢10蚊等如幾多個1元, 佢就知10個, 跟住問咁1蚊等如幾多個1毫, 就呆咗。

bobbob  試下平時買嘢食嘢等佢去比錢,試多幾次實識  發表於 14-4-9 18:25

little_yolky 發表於 14-4-9 17:43
180度咁多? 我日日望緊阿囡變醒咗。可能係我自己有問題, 唔知點解從幼稚園到小學到各項興趣班, 所 ...
咁講la, 我個之前做細B時是冇樣掂,教極都唔識,repeat 後,我們主力攻中和英,現時小一默書和理解都ok, 這兩方面再不需要花太多時間,但相對上放在數的時間少,最主要是因為在 repeat k3 時沒遇到大問題,現時一些ok, 有一些還是會struggle的。其實每個孩子的發展是unique  ,有時找到合適的方法的確可幫一下,如上面提到,找些實物可能會幫到。

MrBeast 發表於 14-4-9 19:46
咁講la, 我個之前做細B時是冇樣掂,教極都唔識,repeat 後,我們主力攻中和英,現時小一默書和理解都ok, 這 ...
請問你小朋友係KG邊年REPEAT?佢有無唔開心呀?

MrBeast  大B or not 大B  發表於 14-4-10 09:39
MrBeast  K3, its a long story, 有興趣可看看我的日誌  發表於 14-4-10 09:39

Mr Beast 我個係12月細B, 佢有一個哥哥, 佢2個我都係以嘗試性質係KG比佢地做細B, 哥哥而家小二都OK..但細佬唔知係咪一開始菲律賓工人湊係雙語環境下影響佢理解能力(老師同健康院姑娘話). 所以對比哥哥佢係差D, 平時係學校功課同回家做功課佢問題不大, 但係認字就唔係好得咁. 同埋最近我發覺佢無心自信心, 我估係因為細B問題佢觀察到人地比佢好, 當年我觀察哥哥去到K3時我發覺都有呢D問題, 好彩上小學佢發覺有野叻過人先有番自信心, ..所以我考慮比唔比佢REPEAT..老師話如果真係REPEAT就最好K2但查實佢又唔建議小朋友REPEAT因為對佢地心理有影響, 我又諗不如REPEAT加轉校, 但佢而學校有個好朋友我又唔想佢走....或者觀察埋K2再作決定囉.

MrBeast 發表於 14-4-9 19:46
咁講la, 我個之前做細B時是冇樣掂,教極都唔識,repeat 後,我們主力攻中和英,現時小一默書和理解都ok, 這 ...
睇咗你個BLOG..同我細仔有D相似..
‹ 上一主題|下一主題