用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二線小學全級頭20至30名
go

二線小學全級頭20至30名

請問維持依個成績,是否都不能跟一線小學的banding 1學生爭入banding 1英中呢?請指教,謝!

王家爸爸  大抽獎階段,沒有差別  發表於 14-4-4 17:37

難!  選擇BAND 1C 會易些.

回覆:alhy.love 的帖子

只要是band 1就可大抽獎獲得派入英中的機會。

可以睇返上年有幾多舊生升讀band1中學. 一般是33% band1學生. 150人就是頭50名, 有40名以內就較穩陣.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 14-4-1 16:51
可以睇返上年有幾多舊生升讀band1中學. 一般是33% band1學生. 150人就是頭50名, 有40名以內就較穩陣. ...

我個仔學校(二線)就似你所講得情況,14x人,呢2年考頭50的都派到band 1學校,但老師也有講過,考40內就最安全。

回覆:二線小學全級頭20至30名

你點知你係二線小學?小學又無分banding

木子 發表於 14-4-1 19:41
據我所知,從每間小學過往升中派位的結果來睇,有多少學生入咗band1a/b/c,大致算得出小學band1生的比例,band1生比例高的小學(例如60%以上的band1生),程度就相比其它小學高哋。

回覆 Phoebenana 的帖子

如果學校上屆有60%升英文中學(band1), 即150人有90人派英中,咁今屆考80名內系咪都好大機會入英中?

littlemrs 發表於 14-4-1 22:44
回覆 Phoebenana 的帖子

如果學校上屆有60%升英文中學(band1), 即150人有90人派英中,咁今屆考80名內系 ...
又要睇埋區內是否Band1有剩餘學額. 例如九龍城, Band1學位多於Band1學生, 引致部份band2生幸運入讀band1校.
如果150人有90人入主收band1學生的中學, 可能只有80人是band1生. 所以才說考80名內是band1生入英中的機會較大.

978212  我覺得普通小學冇咩機會,但有直屬中學嘅band2生就有大把機會入  發表於 14-4-2 09:56

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:littlemrs+發表於+14-4-1+22:44+回覆

原帖由 palmchristy 於 14-04-01 發表
又要睇埋區內是否Band1有剩餘學額. 例如九龍城, Band1學位多於Band1學生, 引致部份band2生幸運入讀band1校. ...
但我小朋友小學全級得90人,我仔考試名次於1x至2x名

引用:你點知你係二線小學?小學又無分banding +

原帖由 木子 於 14-04-01 發表
唔係名校,唔多人揀嘅學校

如果唔係私校,名校或程度超深(例如教深一至兩年)嘅學校,亦唔係超弱嘅,我會估大部份學校相差唔係好大,約三成B1,其中1abc各佔大約一成。90人考1x,大約 B1b,2x則B1c但有機會係邊緣人。如果區內名校多,就要再保守一啲!最好始終係問返老師或參考往績。

Phoebenana 發表於 14-4-1 22:28
據我所知,從每間小學過往升中派位的結果來睇,有多少學生入咗band1a/b/c,大致算得出小學band1生的比例,ba ...

就算係, 我都唔會當是二流小學, 只不過是因為區內有些小學有聯繫位, 變咗佢升學條路是闊咗

我唔會認為是間小學的BANDING高, 而所謂的二流小學也有自己的出路, 區外大把機會

(唔好意思, 可能有小小離題)

alhy.love 發表於 14-4-2 00:32
唔係名校,唔多人揀嘅學校

照呢個標准來看, 大把小學係咁, 既然區內所指的名校只有那麼一二間,
餘下的大多數都是你所指的符合條件的小學, 又何來二流之分

opclk  唔好咁執著LA,觀點與角度而已  發表於 14-4-2 09:26

明白東區有唔少Band 1英中,但競爭大,仲有區內多間一線小學壓力,阿仔又冇課外活動奬項,只有持續參與過,學校的升中資料只睇到派什麼中學,冇列明學生人數,老師又唔點講,真係冇乜把握

引用:明白東區有唔少Band+1英中,但競爭大,仲有

原帖由 alhy.love 於 14-04-02 發表
明白東區有唔少Band 1英中,但競爭大,仲有區內多間一線小學壓力,阿仔又冇課外活動奬項,只有持續參與過, ...
如果只靠大抽獎,那有無課外活動又不太要緊。反而無乜升中數據先難諗,唯有望老師在家長日能否提供有用資料同意見。

gorgeous_1988    發表於 14-4-2 10:27

3)四月中旬..學校有BAND1生比例,學校參考往年比例可大約推算入英中率
<== 請注意一點小學在四月中得到的是去年自己學校派往不同小學的數字, 但請在推算時多加考慮 (1) 今年小學生人數的差異 (2) 是否同樣用相等年份的PRE-S1 成績, 這個影響最大

多謝你地的意見