用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三測考唔合格
go

小三測考唔合格 [複製鏈接]

唔識計都可以教,居然大部份都係運算錯,錯得太離譜,抄錯及漏做都有,究竟可以點樣令佢有改善?

0    0    0    0
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

是男仔嗎?

我個仔都係咁, 明明係 386 x 4 佢寫直式可以寫左 389 x 4, 呢 d 都冇得救. 叫了n 次小心d.

工多藝熟可以嗎? 比多 d paper 佢做.

但我仔脾氣唔好, 唔肯做多.

大意野冇得攪, 真係投晒降.

條式列岩, 但計計下又會錯.

回覆:moonychan 的帖子

係女仔呀!仲要成日睇錯題目,真係唔知可以點,小四內容更深,真係好想搵到辦法令佢有改善。

王家爸爸    發表於 14-4-1 23:11
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

rr925 發表於 14-4-1 11:00
係女仔呀!仲要成日睇錯題目,真係唔知可以點,小四內容更深,真係好想搵到辦法令佢有改善。

...

無辦法!我阿囡仲勁, 問我時教教下佢自己都講咗答案, 但渣起枝筆, 呆咗, 唔識!

rr925 發表於 14-4-1 09:39
唔識計都可以教,居然大部份都係運算錯,錯得太離譜,抄錯及漏做都有,究竟可以點樣令佢有改善?

應該系操練吾夠,小朋友數學基礎未打好之前,練習要 keep 住做,對初小生尤其重要,資優另計。

你首先要清楚小朋友係點性格.

大部分人係越練越熟, 但有小部分人, 好似我囡, 每日做十題會啱晒, 但再多啲反而會有錯.  因為呢種人, 叻就唔一定, 但好怕重覆做一啲佢根本識嘅嘢, 做得多, 態度開始差, 越做越麻木, 所以越做越錯,

對付呢種人要花多啲心思, 做得少固然弊, 做得太多一樣唔掂, 要合符中庸, 慢慢試.  加油!

cwhtcybb  講得好好.... 我個女就係lee種人..... 而家每日只係比少量中 英 數 佢做, 其他做學校既裝上免費練習.  發表於 14-4-2 09:19

Same as.my son

我個仔又係, 越温得狠, 越死得慘, 上次考試勁温, 全部跌20分, 今次測驗, 輕量温習, 全部上返哂20分, 真係過山車, 下次末期考, 決定再用這方法, 睇睇效果如何

回覆:小三測考唔合格

試吓專注力訓練,如劃劃、下琪!

HaYi 發表於 14-4-2 09:43
Same as.my son
他喜歡的東西,例如玩模型玩具,是不是也不專心?

moonychan 發表於 14-4-1 10:07
是男仔嗎?

我個仔都係咁, 明明係 386 x 4 佢寫直式可以寫左 389 x 4, 呢 d 都冇得救. 叫了n 次小心d.
他是不是只有6和9會寫錯?

heidi307 發表於 14-4-2 17:48
唉,我個囡都係。呢D 問題,係搵補習都幫唔到
呢D 問題真係補習幫唔到架,需要找出根本原因。

身同感受,數學分係直接得分,考得唔好真頭昏

rr925 發表於 14-4-1 09:39

...
多抄錯及漏,跳行跳字,鏡影字,etc 有可能是前庭發展不好,有註校的心理e生或社工嗎?可找他們問意見和改善方法。

王家爸爸 發表於 14-4-2 18:10
他是不是只有6和9會寫錯?

咁又冇留意, 但佢用左手的, 佢成日話遮住左, 好煩. 唔知咁會唔會有影響~

moonychan 發表於 14-4-9 10:03
咁又冇留意, 但佢用左手的, 佢成日話遮住左, 好煩. 唔知咁會唔會有影響~
小兒細個時,也攪混了6和9,p和q,等... 但是當他升上小四後,問題突然消失。

moonychan  TKS!!  發表於 14-4-10 10:32

引用:我個仔又係,+越温得狠,+越死得慘,+上次考試

原帖由 kp_sin2001 於 14-04-02 發表
我個仔又係, 越温得狠, 越死得慘, 上次考試勁温, 全部跌20分, 今次測驗, 輕量温習, 全部上返哂20分, 真係過 ...
Same here! 今次數學勁操,開頭好地地,越做越謝,最後好似全部唔識亂曬!考得6x分

引用:Quote:原帖由+kp_sin2001+於+14-04-02+發表

原帖由 nc2000 於 14-04-15 發表
Same here! 今次數學勁操,開頭好地地,越做越謝,最後好似全部唔識亂曬!考得6x分

...
过猶不及,做練習要適可宜止

‹ 上一主題|下一主題