用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何改善中文不供詞填充部分
go

如何改善中文不供詞填充部分 [複製鏈接]

亞仔小一,中文不供詞填充衰晒!佢係識用口講出答案,但要寫返出來卻做不來!各位有無改善心得可分享下,定出去補習中文?

2    0    0    0

回覆 Cathy.Leung 的帖子

小朋友懂得用口語回答問題,卻不能夠把答案寫出來,是因為他不懂得字怎樣寫嗎?

引用:回覆+Cathy.Leung+的帖子 小朋友懂得用口

原帖由 Ting0408 於 14-04-01 發表

小朋友懂得用口語回答問題,卻不能夠把答案寫出來,是因為他不懂得字怎樣寫嗎? ...
係呀!佢認讀字既?題不大,但要佢默寫返出來就唔得囉

那平常默書的時候亦有同樣問題嗎?
可以試下把課文生字寫在小紙條上,以遊戲方式(抽生字)與小朋友練習默寫,可能會有幫助。不過當然這樣溫習需花上較多時間。

另外,剛開始訓練時,可試試給他一點提示,先給他部首,看看他能否把剩下的部分寫出來。

寫字比認字難好多! 我見就算有讀障的, 亦可以認字, 但寫不出正確的字, 因為寫字要靠好多如記憶, 手眼協調, 眼球追蹤, 專注力等能力, 如果冇以上的問題, 就只有多寫才可以有改善.

引用:回覆+Cathy.Leung+的帖子 那平常默書的時

原帖由 Ting0408 於 14-04-01 發表

那平常默書的時候亦有同樣問題嗎?
平時默書都OK有9x幾分,每次溫4,5次都識寫了,可能有範圍吧!

我仔係二年級時中文試過跌成廿分,就係失係不供詞填充....
後來我要佢將課文既詞語造句,識得造句即係明白詞語既意思,更加可以訓練埋造句,一舉兩得....
而且,不供詞填充多數係課文出既.....我試過,真係work,你可以試下....

我女學校又係有一PART 是不供詞填充, 以前都是叫佢記住有什麼詞語, 但到測考都有一兩題用錯, 今次剛測驗前, 我叫她將詞語造句, 那就深刻些, 而且這PART 今次可以全對.

回覆 PandaTam123 的帖子

還可以教佢記部首,象形文字,意思來記點寫,最終就陪他多看故事書,加深印象,識多點生字!認得和記得點寫是靠日積月累的!

等lift等車, 叫小朋友係爸爸媽媽手掌寫下字, 有筆有紙又寫下, 量少但多做, 可以幫到下

回覆:edith208 的帖子

測驗考試前默番默過既詞語就ok 架啦

‹ 上一主題|下一主題