用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請敎如何跟小朋友解釋以下題目???
go

請敎如何跟小朋友解釋以下題目??? [複製鏈接]

John has 14 apples. John has 12 fewer apples than his brother. How many apples does his brother have?
答案是 14+12=26, 但我阿囝唔明白。試過好多唔同方法去解釋, 不過都唔得。有冇有經驗的家長分享應如何令小朋友明白, 見到fewer唔代表減數。謝謝!
   2    0    0    0

回覆 cmir 的帖子

John 有14個蘋果,  他比起哥哥少12個(換句話說,即是哥哥多個 John 12 個蘋果),現在問哥哥有多少個?
有時要教小朋友成句解的,不可以單以一個字去判定fewer 即是減,如果小朋友的心態是這樣學數學的話,這真是一個好好例子,題目轉一轉,小朋友就計錯晒

回覆 cmir 的帖子

可能要先幫小朋友解除英文方面的疑惑,明白了fewer than 是指比較少,才能夠讓他明白問題的真正意思....

你試下形象化這道數學題,你派3粒糖果給囝囝,自己派5粒,告訴他這樣是 you have 2 fewer candy than I have.  然後問他媽媽有5粒糖是如何計算出來的(3+2=5)。
進一步,試下重新派過3粒糖果給囝囝,自己派1粒,告訴他這樣是 you have 2 more candy than I have. 然後問他媽媽有1粒糖是如何計算出來的(3-2=1 說明不是見到題目有"more"就加)。

回覆:請敎如何跟小朋友解釋以下題目

你問咗佢,究竟知唔知邊個多啲先?可能佢連題目都唔理解。再用以上 jm 提供嘅 2/3 粒玩下,玩到佢明先再計條題目

Thank you so much for all inputs!!!!! I will try it out tonight....tomorrow will have test...and this kind of questions were only taught last Thursday and Friday.....my son also doesn't know how to draw the graph to explain the question....wwoowoowo

P1 小朋友用多些實物會好些, 尤其是英數有些字眼都幾misleading.....

引用:John+has+14+apples.+John+has+12+fewer+ap

原帖由 cmir 於 14-04-01 發表
John has 14 apples. John has 12 fewer apples than his brother. How many apples does his brother have ...
情況同你一樣,解釋時明白,到做題目時又唔明白

回覆:請敎如何跟小朋友解釋以下題目???

解題時重點慨念:John是屬於少的,brother是較為多的,所以最後brother的數目一定多過John,答案不可能少過John的。

nieualma  good  發表於 14-4-3 08:50

引用:Thank+you+so+much+for+all+inputs!!!!!+I+

小儿当初也是这样,引无数例子,但到他那都折腰,无论如何他死活不懂,我无奈放弃。两个月后再问,已无此难题了。

引用:John+has+14+apples.+John+has+12+fewer+ap

原帖由 cmir 於 14-04-01 發表
John has 14 apples. John has 12 fewer apples than his brother. How many apples does his brother have ...
這些比較題,學中/學英數,對於6,7歲小朋友來說喺難理解。 我仔讀英數,我女讀中數,都同樣地卡在這。
我喺用畫圖,用簡單題型作例子講解,越簡單越好,佢哋就易明,之後做多啲同類題目,做到解到我知,我咪好肯定佢地真喺明白晒。  

cmir  Thanks so much....  發表於 14-4-3 08:33

引用:Quote:原帖由+cmir+於+14-04-01+發表John+h

原帖由 pooh仔 於 14-04-03 發表
這些比較題,學中/學英數,對於6,7歲小朋友來說喺難理解。 我仔讀英數,我女讀中數,都同樣地卡在這。
我 ...
想請教你,如果係10以內既畫圖,佢就明,如果去到2位數,同樣問題佢就唔明,咁可以點解釋呢?

回覆:請敎如何跟小朋友解釋以下題目

小囡有相同問題!没有强行要她明!現小三,明哂!但你可試用線圖,書局啲谏習有教!

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+14-04-03+發表這些

原帖由 birdbird522 於 14-04-03 發表
想請教你,如果係10以內既畫圖,佢就明,如果去到2位數,同樣問題佢就唔明,咁可以點解釋呢?

...

不必請教咁客氣。
冇理由喎,明唔明與數字無關,即喺佢仲未理解條問題內容關鍵。

10以內佢明應該喺佢可以心算到,2位數喺佢心算唔到。

你唔好叫佢計答案,喺叫佢比算式你,列唔到式即喺未掌握到文字拆解。

2年級學3位一樣出類題目。

例如: 姐姐有17 粒糖,比妹妹多13粒? 妹妹有多少? 叫佢列式,不是計(在這時答案唔重要)。  問佢那個多?那個少 ?

姐姐有13粒糖,比妹妹少17粒? 妹妹有多少? 叫佢列式,不是計(在這時答案唔重要)。  問佢那個多?那個少 ?

關鍵字在於:《比 xxx 多/少 》

總之就喺玩文字遊戲,不是數字遊戲。

回覆:cmir 的帖子

‹ 上一主題|下一主題