用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 朗誦的疑惑,望有經驗的父母解答,謝謝! ...
樓主: yslgirl
go

朗誦的疑惑,望有經驗的父母解答,謝謝! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+天瑜+於+14-04-01+發表接觸大

原帖由 天瑜 於 14-04-01 發表
我孩子每年只參與一個朗誦比賽(盛會)
可否告訴那一機構主辨?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

引用:回覆+Apple_Orange_T+的帖子 校際朗誦節+

原帖由 天瑜 於 14-04-05 發表
回覆 Apple_Orange_T 的帖子

校際朗誦節
Thank you

回覆 yslgirl 的帖子

我個囡每年都會參加校際朗誦節,始終係最有認受性,另外跟老師的建議,再參加d,雖然唔多,但keep住一年都有幾個,因為老師話平時唔練住,到朗誦節同人爭會吃力d,人地參加多比賽,經驗都多d啦,賽前又會操得勁d,所以都唔會一年淨係一個比賽。

認同fwan1213所講,唔參加主辦機構自己有開班教學生的比賽,我女個老師都係咁話,通常老師建議參加的比賽好多唔使報名費,或者係寫明非牟利機構,仲有係報名費好平個d,如果要幾百蚊報名費就好少會參加,不過取獎會難d。

熱血勳章

pingpingping 發表於 14-4-9 01:05
因為老師話平時唔練住,到朗誦節同人爭會吃力d

唔係好同意,囡囡每年淨係參加校際朗誦節

淨係係比賽前勤加操練”,甚至去年搵人"打補針"

Touch Wood, 每年都係 Winners List

引用:回覆+yslgirl+的帖子 我個囡每年都會參加

原帖由 pingpingping 於 14-04-09 發表

我個囡每年都會參加校際朗誦節,始終係最有認受性,另外跟老師的建議,再參加d,雖然 ...
通常練幾耐先去比賽?

hktwun 發表於 14-4-9 15:50
唔係好同意,囡囡每年淨係參加校際朗誦節 淨係係比賽前 “勤加操練”,甚至去年搵人"打補針" Touch Wood, 每年都係 Winners List
我諗你個囡囡天資聰穎領悟力好先做得到,好簡單講就係叻過我囡,我囡囡唔keep住參加下比賽,我擔心佢會退步,同埋即使我囡唔退步,但人地進步左,或者人地進步得快過我囡,一樣唔夠人爭,最重要係可以多d見識下,有多d經驗,睇返呢幾年的進展,對我囡囡來講係work,係校際朗誦節,每年最少有1支旗,成績最好係前年64屆3項冠軍有3支旗,舊年65屆2冠1亞有2支旗,少左1支亞囡一樣咁開心,因為佢開始識得欣賞別人檢討自己,呢樣係令我最開心嘅。

Apple_Orange_T 發表於 14-4-10 18:57
通常練幾耐先去比賽?
練幾耐唔一定,都要睇朗誦個篇文長唔長、難唔難,校際朗誦節就練得最多,8月開始練,直至比賽(11月中至12月中)。

想比3歳小朋友學英文朗誦那裏有得學,謝謝

我想知邊度有比幼稚園小朋友嘅比賽,我唔係想得獎,而係想練大膽D,因為我小朋友好怕面對群眾。

有冇媽媽知呢?
‹ 上一主題|下一主題