用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 朗誦的疑惑,望有經驗的父母解答,謝謝! ...
go

朗誦的疑惑,望有經驗的父母解答,謝謝! [複製鏈接]

請問您們玩開朗誦的小朋友,您們一年會參加多少個比賽呢?  咁係會預時間在比賽前才練習,還是當恒常班一樣,冇比賽都照上堂呢?  因我沒有這方面經驗,所以想問一下,因為好像學樂器或唱歌,即使一年只有一次比賽,平日都要練習才可以進步,但朗誦好像有些不同,我見很多人是報了比賽才練習,我明白當然要練比賽誦材,但不比賽的時候呢?  還是一年都keep住有4、5個比賽?  所以all the way練習?
我小朋友k1, 我想幫佢報朗誦班、比賽。我不需要她拿獎考小一,但想試試若她有興趣、有天份,這個不失為一個很好的課外活動可以一直玩到大。所以我不想什麼比賽都報,想報一些有規模,不偏頗的。我知校際朗誦節最好,但是要5歲才可報,但一年只有一次比賽,又好像太少。始終朗誦不比樂器,沒有試考,朗誦若不表演,不比賽,亦好像失去了意義,因為學音樂都話可以自娛,但冇理由自己喱埋朗誦啫…

sorry,太多問題,因為真的不很明白,希望有經驗的家長可以回答,謝謝!
   4    0    0    0

醒目開學勳章

引用:請問您們玩開朗誦的小朋友,您們一年會參加

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+yslgirl+於+14-04-01+發表請

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+yslgirl+於+14-04-01+發表請

原帖由 天瑜 於 14-04-01 發表
接觸大自然(郊遊)、遊樂場、圖書館……
我認為鼓勵孩子感受大自然及多觀察周圍環境、事物較為可取。

...
天瑜說得很好

謝謝回覆, 即是您們不會參加朗誦比賽的恆常班, 一年只參加一次比賽, 比賽前才準備, 是嗎?  多謝意見.

我非常同意孩子成長不應只規限在課室裡, 但有一些興趣真的需要努力練習才有進步的.  以您們的經驗, 朗誦是否不及學樂器, 合唱團或舞蹈, 能培養成一種興趣呢?

chris_lo  我地試過, 用小朋友上堂學的詩出去比賽, 佢都攞到亞軍(好彩), 最寶貴的不是獎盃, 而係試胆量  發表於 14-4-8 09:52

其實朗誦比賽不算少,但當中部分是商業機構的牟利活動,要小心選擇。

朗誦可分廣東話,英語及普通話,計計埋埋都唔少。又可參加宗教團體舉辦的聖經朗誦比賽

學前的小朋友,可以教他們大聲朗讀,可取材詩歌,教他們站姿,面向觀眾(父母),與人直視,有眼神接觸。配合表情,投入詩文內容。

教詩歌時順便講解內容,這些不只為比賽,其實是很好的訓練,對他們日後語文,面試時與人交談都有裨益

回覆 yslgirl 的帖子

我幾鍾意朗誦,可以練膽量、自信心、public speaking 技巧,而朗誦的技巧,包括聲綫、感情、咬字、抑揚頓挫、站姿、動作等確實是需要練習的。如果小朋友的聲綫天生響亮清脆就事半功倍啦。當然,最重要是孩子對朗誦有興趣。比賽之前才學和練習都可以,不過如果想唸得好,一般都要十堂、八堂的時間。

回覆 DoveCheung 的帖子

咁呢D要遲D睇下佢有無天份, 等學校發掘參加才可以.

回覆 MC1128 的帖子

係呀, 見到BK都好多人講參加一D朗誦比賽一肚火, 所以真的要小心選擇

回覆 hoihoima 的帖子

所以其實都幾, 2-3百一堂, 練習+報名費都差不多3千元去玩一個比賽.

回覆 yslgirl 的帖子

大部分興趣班都要這個價錢。唔學呢樣就學第二樣,看看孩子的天份及興趣在那裡。同埋,唔好以獲獎為唯一目標就會學得開心一點。

yslgirl    發表於 14-4-2 12:06

回覆 JuiceMum 的帖子

咁您一年參加多少個朗誦比賽呢?

其實好多朗誦比賽, 唔係主辦構購的學生, 就不要對得奬有太大期望;
但我都有俾囡囡玩 (自己教), 因想她出去見下世面, 看看她會唔會怯場

熱血勳章

回覆 MC1128 的帖子

同意,也難怪香港都那麽注重朗誦比賽,而且發覺親自係屋企教效果很難提升

hobby 發表於 14-4-2 15:51
其實好多朗誦比賽, 唔係主辦構購的學生, 就不要對得奬有太大期望;
但我都有俾囡囡玩 (自己教), 因想她出去 ...

同意要小心選擇。非常幸運,我為孩子選的比賽沒有這個問題。因為我以前自己教孩子朗誦,孩子幸運地取得冠軍。後來,我都有為孩子報名在主辦單位上課。

平時會自己教佢唸詩歌,大家一齊諗動作,小女從來冇出去學。
我地有時一星期練習一兩次,又可能三四次,練到咁上下,首詩歌有曬動作,咁就睇吓坊間有冇啱時間嘅比賽又去吓。
其實佢出去面對群眾唸,我已經好開心。
暫時未遇到有問題嘅主辦單位,我同hoihoima一樣,自己教,而小朋友去不同單位主辦嘅比賽都有好成績。

回覆:tsangnamnam 的帖子

每年參加香港學校音樂及朗誦協會主辦的香港學校朗誦節,另外參加一到兩個較小的比賽作為熱身。
‹ 上一主題|下一主題