用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無for k2小朋友學認字或學數學邏輯的好書推介? ...
go

有無for k2小朋友學認字或學數學邏輯的好書推介? [複製鏈接]

有無for k2小朋友學認字或學數學邏輯的好書推介?
   8    0    0    0

認字我會推介基礎漢字五百,如果小朋友已識好多字就唔駛由第一套學起。可以先去讀書館借黎睇下有冇興趣先
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

學數學邏輯的好書推介?

回覆 jenniferK 的帖子

我囡都只係睇圖畫, 唔去睇字
新人進場

引用:回覆+jenniferK+的帖子 我囡都只係睇圖畫,

原帖由 kennyrita 於 14-04-16 發表

我囡都只係睇圖畫, 唔去睇字
那些圖是幫助記字的,我會要小朋友讀字。佢唔明d字咩意思我會叫佢睇圖估。可能你小朋友心急太集中睇圖,問曬你講咩所以冇心機。我覺得由小朋友完全唔識幾隻字開始睇成效大d

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

我囡4歲3個月了, 認中文字唔夠10個, 只顧自己睇圖, 但又唔會問我圖嘅野,  (佢學野比較慢, 同straight, 簡單)

英文呢, 係學校本書就識, 但將個字擺係第2度, 佢就唔識了 eg., lift 度 有個door close, door open, 問佢door 係咩, 唔知)
新人進場

回覆:有無for k2小朋友學認字或學數學邏輯的好書推介?

小朋友有快有慢,學左一個字之後多在生活上搵比佢睇,去超市見返隻字就問。搵下咩方法啱你的小朋友,我就係字咭唔掂,書好少少。至於英文仲搵緊,我都未成功

培理家長group
得閒入黎傾下

小朋友有快有慢,學左一個字之後多在生活上搵比佢睇,去超市見返隻字就問。搵下咩方法啱你的小朋友,我就係字咭唔掂,書好少少。至於英文仲搵緊,我都未成功

培理家長group
得閒入黎傾下

回覆:有無for k2小朋友學認字或學數學邏輯的好書推介

中文: 基礎漢字500,家長記住陪住一齊讀,用手指跟筆劃寫字。學完呢5套書,睇繪本同短編故事都可以讀到6,7成。

英文: Oxford Reading Tree, 由最初level 教,頭1,2個stage既字熟左後先開始stage 3,記住逐個stage教,唔好跳住讀,因我發現佢每本故事情節唔多唔少有啲啲關連,跳住讀對記生字同了解故事內容都可以造成少少問題。

數學: 我冇買咩書俾佢,只係由k2下學期開始教簡單加減數,學識直式計後,5,6位的連續加減都難佢唔到,加減開始搞掂後,可試下唱兒歌咁唱乘數表,慢慢會背到,有左加減概念加背熟乘數表,應該小一至小三既數都識做7,8成。

認中文字

回覆 royusare 的帖子

我之前買左 i-pen, 我囡只享受篤過程, i_pen 未讀完, 已跳去第2幅圖度, 激死
新人進場

回覆 kuromi-chou 的帖子

邊個出版社架? thx
新人進場

引用:回覆+royusare+的帖子 我之前買左+i-pen,+

‹ 上一主題|下一主題