用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人家住九龍,揀港島小學?
go

有冇人家住九龍,揀港島小學?

如題

bobbob  大把,住新界都有,掉轉就少見  發表於 14-4-1 14:06

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有朋友住沙田,考到港島學校~ 搬
又有朋友一路都係租屋嘅,住沙田,但番港島KG,然後升小學,好想搬,但未搬
TKO嗰邊應該有大量小朋友過海返學 (好多港島學校都有校車去TKO)
又有MOS鄰居,搬咗出沙田之後,twins考到高主教/SPK,新樓唔夠一年又搬!

我覺得只要安排到交通,或者一心打算搬都無問題嘅話,揀港島學校無問題呀~

lymchau  又有MOS鄰居,搬咗出沙田之後,twins考到高主教/SPK,新樓唔夠一年又搬!
係咪姓關?  發表於 14-4-10 13:27
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

回覆:有冇人家住九龍,揀港島小學?

最重要係校車,車程耐唔耐,近年路線係咪都開得成,仲有預2k一個月,嫌唔嫌貴先

就算有校車,如果每天要6点幾出口,太辛苦了!長遠計搬屋好d.

醒目開學勳章 王國長老

引用:就算有校車,如果每天要6点幾出口,太辛苦了!

原帖由 MicFred 於 14-04-01 發表
就算有校車,如果每天要6点幾出口,太辛苦了!長遠計搬屋好d.
如果尾站。分分鐘比香港某d站仲遲出門口

我認識嘅朋友當中有以下情況:
1四個家住九龍塘,一個灣仔華仁、一個灣仔st joe丶一個銅鑼灣St. Paul convent、一個st paul boy;另一個畢架山花園、st paul co-Ed;
2:一個家住紅磡、一個九龍站,都係灣仔華仁;
其實都有部份人比較心儀港島區嘅學校,所以即使家住九龍,都㑹照揀;不過小朋友就要比較早起喇。

Yanamami    發表於 14-4-8 14:26

想討論一下,小學通常返7:45 , 咁咪要六點半至六點九上校車?
小朋友要六點左右就起床,大家覺得係咪太早?

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

我家住九龍,只報了一間港島小學。最終都因為唔會搬而冇去in。所以搬唔搬家好重要。

引用:我認識嘅朋友當中有以下情況:1四個家住九

原帖由 cacatam 於 14-04-01 發表
我認識嘅朋友當中有以下情況:
1四個家住九龍塘,一個灣仔華仁、一個灣仔st joe丶一個銅鑼灣St. Paul conve ...
全部都是有錢區住,可能有車接送或司機喎

rainbowcov  唔出奇。  發表於 14-4-1 16:15

醒目開學勳章 王國長老

睇返我仔學校(柴灣)
西灣河頭站0700上車/則魚涌都係0700, 我住銅鑼灣都要0710
藍田滙景0705/麗港城0700/維景灣畔0714 tim

所以真係要睇清楚校巴路線呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

小花子 發表於 14-4-1 14:43
想討論一下,小學通常返7:45 , 咁咪要六點半至六點九上校車?
小朋友要六點左右就起床,大家覺得係咪太早 ...

6:55am ,沙田去石硤尾
如果同一站去九龍塘兩間私校,都係6:55-57左右
但去LS就要6:35 ,近過石硤尾,但仲要早d!

恐龍家

Apple_Orange_T 發表於 14-4-1 15:47
全部都是有錢區住,可能有車接送或司機喎
以我所知,華仁、st joe、St. Paul boy、St. Paul convent 個幾個係坐保母車,St. Paul co-ed個個就爸爸車返學,然後工人姐姐接放學。

Just one example, we live on Hong Kong island and my boy went to a primary school in Kowloon (went because he is now in secondary school).  He had to get on the school bus every day at 7:45.  Yes, 7:45 and he was not the last to get on the bus.

要睇校車時間, 我女學校起CWB, 藍田7:35上車, 香港仔7:05

我女將會由深井返港島上學.....

如果搭校車,過吾過海,可能差吾太多。朋友住奧運去TT,7點上車。另一個去香港,都係7點,無分別。

bobbob  但有啲小學課外活動無校巴服務,到時就知過唔過海分別好大  發表於 14-4-4 12:05

小花子 發表於 14-4-1 14:43
小朋友要六點左右就起床,大家覺得係咪太早 ...

我兩個女7點上校車, 唔過海嫁, 第一個0605起身, 第二個0615, 0620食早餐, 0645-0650去等lift, 0655前到站等車, 佢地早做完功課, 就10點前訓, 否則晚點訓, 阿妹第二朝會喊住話我未訓醒