用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一段我與直資校長的對話
樓主: 小花媽咪
go

一段我與直資校長的對話   [複製鏈接]

回覆:Cottonbb 的帖子

所以有眾多入圍條件中,點會咁易吡你估到呀!!!所以做好自己、盡咗最大努力便可以,帶住負面情緒,只會令自己傷心&傷身!!!

sukitelfold 發表於 14-4-3 13:22
知道學校唔收自己小朋友,好多家長會作賽後檢討,例如>是否自己(家長)面試表現唔好?小朋友表現唔好?學術 ...
同意家長你的觀點啊! 小朋友不獲取錄應是如你所說是一籃子的原因. 個別學校有個別選生取向是本人觀察吧! 或者可以這樣說學校重視學生之家庭對該學生之課餘支援, 長期有"私人助理"又或是工作時間彈性大應算是優勢.

引用:+本帖最後由+Cottonbb+於+14-4-2+12:10+編

原帖由 Cottonbb 於 14-04-02 發表
冇錯,直資及私校真係一門生意,名為教育,實際商業、又可以用校名義買地、買基金、年年爭排名,爭獎項,又會加學費。如果家長著重成績排名,當然同直資同私校門當戶對,收得你高學費,當然師資亦高、程度亦要深。當校長interview你嘅時候,其實已經睇得出家長是什麼種類嘅父母,催谷型、重名利型、隨和型、自由發展型等等……每類學校已target咗某類型嘅家長,不難否認,難道不覺得某些學校嘅家長都是同一個type?
所以樓主嘅經驗我絕對相信。我亦有幫兒子報考直資,老實說,我地家庭背景不差,外國回流,教育程度頗高,兒子是績優生, 被大學評估智力達130,但家庭教育採取自由發展方式,培養佢地品德修養多過學業成績,從不催谷仔女。當某直資小學面見我同丈夫時,佢看畢我們嘅背景資料,竟然問我地點解比兒子讀一間這樣普通嘅幼稚園,不易栽培小朋友喎!(屋村中幼稚園)。我心裡即時覺得驚訝,丈夫說這幼稚園很好,老師校長重品德,有愛心等等……最終兒子被列後備,當有2 nd interview時,我們没有出席及表明放棄,因"道不同不相為謀"。

MrBeast  可能覺得你會列它做後備,先發制人。  發表於 14-4-3 17:19
DJfamily  我是"和諧"型!!  發表於 14-4-3 14:43

回覆:一段我與直資校長的對話

回覆:一段我與直資校長的對話

T校校長話與家長面見是「唔計分」,這一點我是懷疑的。

DJfamily  正如家長所說, 你估佢唔到!  發表於 14-4-3 15:13

MC媽 發表於 14-4-3 14:33
冇錯,直資及私校真係一門生意,名為教育,實際商業、又可以用校名義買地、買基金、年年爭排名,爭獎項,又 ...

咁點解我兩公婆學歷咁高, 阿囡考私校都九死一生呢? 可能係阿囡太蠢或太樣衰了, 所以爸媽個 "Dol" 都幫唔到佢。

注:但係由佢出世果日開始, 我都成日會眼定定望住佢, 驚嘆點解會有咁靚既女孩子。唔通靚都係主觀既。
‹ 上一主題|下一主題