用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一段我與直資校長的對話
樓主: 小花媽咪
go

一段我與直資校長的對話   [複製鏈接]

回覆 小花媽咪 的帖子

可以講港島或是九龍這邊! thanks

回覆:tantanmama 的帖子

我覺得校長似係睇吓樓主的應對点睇自己多過踩佢,其實呢D情況喺家長之間都會有發生,早一點體驗吓都係好事!

引用:Quote:DJfamily+發表於+14-4-2+14:34+對.+

原帖由 AgapePa 於 14-04-02 發表
私小第二輛面試會問"幾多時間陪小朋友", 而且校園環境真令人神往.

梗係 九龍塘學校(小學部)
KTS冇third in

有什麼問題?如你是校長,當然喜愛專業人仕,做老闆呀!開廠.......可止直資.一些名津校要是要叩門,都想要些多貢獻的家長吧!現在的學校要岀位,岀名,家長們就要多投資小孩,岀賽為校爭光!

bubuG 發表於 14-4-2 21:48
KTS冇third in
請睇番上一頁#61
DJfamily 轉了講私小2nd in 的經歴. KTS 就係DJfamily 講個間.

至於樓主講個間就係TSL

引用:Quote:bubuG+發表於+14-4-2+21:48+KTS冇thi

原帖由 AgapePa 於 14-04-02 發表
請睇番上一頁#61
DJfamily 轉了講私小2nd in 的經歴. KTS 就係DJfamily 講個間.
Oic.... 這間學校......in 小朋友和家長好似測謊機咁㗎。

回覆:AgapePa 的帖子

我從來無講過這次的學校名稱,請不要代我發言.我絕不會透露這學校名稱,因為這不是我發帖的原意,謝謝.

小花媽咪 發表於 14-4-3 08:00
我從來無講過這次的學校名稱,請不要代我發言.我絕不會透露這學校名稱,因為這不是我發帖的原意,謝謝.

...
Sorry ! 或者我應該更正: 我估樓主講個間就係TSL. 機率:99.9%

你有你發帖原意, 我有我估學校自由, 無冲突

引用:一年前,+與各位家長一樣,+開始留意各大直資

原帖由 小花媽咪 於 14-03-31 發表
一年前, 與各位家長一樣, 開始留意各大直資小學.
主要想找一間適合阿女的小學,
如果你在申請這間小學之前,知道校長喜歡收住得近,好似住得唔遠過45分鐘交通的學生,你會不會放棄申請這間小學?

AgapePa 發表於 14-4-2 19:06
私小第二輛面試會問"幾多時間陪小朋友", 而且校園環境真令人神往.

梗係 九龍塘學校(小學部)

哈哈! 各位經歷過小一面試嘅聰明的家長, 一定會知道的!

除咗打開封信有少少唔開心之外, 我都冇乜太過介懷, 一開始小一面試呢場長途賽, 心裡已預咗每間學校(私小/直資)各有自己收生取向, 我哋都係去到俾佢哋望吓係咪啱佢哋"胃口", 唔會咁天真以為小朋友"只要"面試時表現好就得, 當然基本禮貌舉止同語文學術一定要有喇. 去簡介會聽校長講佢哋點樣有教育理念, 點教學生, 我相信大部份是真的, 只不過有咁多申請者去爭有限嘅學位, 佢哋緊係會搵幫到自己學校"未來發展"嘅學生, 而唔係搵一啲更需要佢哋幫嘅學生. 這是常識吧!

因為自己心裡已有這個準備, 所以我會接受學校偏向選有"私人助理"之學生, 更會接受學校話唔考學術, 但"埋身"時考你一個措手不及, 再等坊間家長/專家估計/認為這只係考學生反應. 其實我倒羨慕學生能有"私人助理", 各位做緊"私人助理"嘅家長亦要知道這是佢哋搵私校/直資嘅優勢. 個別學校有這取向, 呢個係百份百事實, 學林校長教導, 我哋要擁抱"呢啲".

hkpapa852  你又扯埋林校長落水, 好危險架!  發表於 14-4-3 11:02
alongcamefanny  very true!  發表於 14-4-3 11:00

我女女係K2生, 我都開始留意小學了. 其實辦教育既有幾多係真心, 有幾多真係只當一盤生意去做, 大家都心中有數, 冇必要為左我地期望以外既所謂辦學團體而心灰氣餒.
最重要係, 要信任我地既小朋友, 佢地未必係聰明過人, 但每一個小朋友都係獨一無二的, 你落敗落選只係因為未搵到識得發崛你小朋友長處既伯樂吧了.
加油啊!
我都會迷失, 但希望係我要面對既時候我仍然記起自己曾經對樓主你鼓勵過既呢番說話.

唔好誤會, 我好欣賞林校長的, 如佢肯收我小朋友, 我仆到去!

面試失敗, 唔開心其實唔只家家, 小朋友都會; 還記得之前有日小朋友放學回家後自己唔開心說了幾句: AA考到XXX, BB考到YYY, 我都考唔到, 係咪好無用?

聽完自己都幾心痛. 好在我對考學校一向比較"睇得開", 所以都較易安撫番佢.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢個topic 好有趣, 真係可以做research topic in psychology.  如果係我, 真係聯想唔到搭地鐵會俾人看低

其實之前有間直資小學,要每位小三學生擁有一部IPAD,個校長都好直接咁同傳媒講佢地大部份學生家長都係中產以上,所以所有學生絕對有能力擁有一部IPAD

跟樓主分享一段經歷:
話說有一天早上我送小朋友番幼稚園上學, 送完小朋友上課室後, 經過一走廊, 牆上貼上新貼上之學生作品, 我停下來欣賞一會, 再從袋中拿出手機選了幾幅作品拍照(背景資料: 學校不准家長校內拍照), 有位老師走過, 禮貌地跟我說:"嚟緊周末家長日, 啲家長好喜歡拍番學生啲作品", 我當時不會意, 再拍數張就說聲再見,然後離開. 之後回顧番, 老師當時這樣說應是叫我等待周末家長日才拍照, 又或是只是提醒我介時有好多機會影也不定. 我當時冇會意到其潛台詞. 依家我忽發奇想, 如我當時能即時回應我安排咗平日早上約見老師, 咁我就可以會"型"啲回應咗老師點解自己當時拍照! 哈哈

學校有佢選生取向, 面試時每一個對話可以好簡單, 也可以好有深度. 樓主當時做好自己就夠, 其他的已是自己不能控制, 該位校長於面試時這樣問, 或者純粹閒聊,如果佢真係有佢一套睇法, 你再多解釋也不太可能改變佢觀點.

平常心吧!

醒目開學勳章 王國長老

都有道理
正如一個成年人, 有學識有經驗, 但如果老闆想請嘅人唔係呢類型(例如電腦天才唔等於好sales), 一樣無用
去面試, 就係要雙方了解吧, 殘酷的事實: 咁多人去申請學校, 學校係做主導, 按自己喜好去揀, 所以總有人會失望, 所以都係提住果句, 平常心吧, 做到自己最好, 其餘就睇天意, 共勉之

引用:唔好誤會,+我好欣賞林校長的,+如佢肯收我小

原帖由 DJfamily 於 14-04-03 發表
唔好誤會, 我好欣賞林校長的, 如佢肯收我小朋友, 我仆到去!
算啦!!!你咁樣吡人猜謎底,人哋梗誤會。。。我幫你開名,下半部你講嗰間「私校」係KTS即九龍塘學校小(小學部)。

Yanamami  但有野想澄清,KTS都有好多working mum o咼~~~~  發表於 14-4-3 13:40
DJfamily  綠悠悠的草地...  發表於 14-4-3 13:02

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-4-2+19:06+私小第

原帖由 DJfamily 於 14-04-03 發表
哈哈! 各位經歷過小一面試嘅聰明的家長, 一定會知道的!

除咗打開封信有少少唔開心之外, 我都冇乜太過介 ...
知道學校唔收自己小朋友,好多家長會作賽後檢討,例如>是否自己(家長)面試表現唔好?小朋友表現唔好?學術未夠好而未達要求?自己小朋友個性是否不適合學校?
另外有D家長會諗,自己報住地址是否不是豪華地段?自己不是專業人士或名人?自己老豆唔係李+x?自己不是FTM(私人助理)?••••••••
唉!!!而家競爭咁大,4300人爭120個位,平常心啦!!!選生嘅眾多合成因素,又點會係因為自己唔係私人助理而唔收呢?!

Yanamami  仲有。。。。有唔去聽簡介會o咼~~~~~唉!  發表於 14-4-3 13:28

正正係競爭咁大, 幾千人只選到一百多人, 所以學校一定有佢地背後明確的「入圍條件」段段唔係睇「眼緣」咁簡單。
‹ 上一主題|下一主題