用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一段我與直資校長的對話
樓主: 小花媽咪
go

一段我與直資校長的對話   [複製鏈接]

Cottonbb 發表於 14-4-2 11:49
除左家底, 我估呢間學校(甚至大部份直/私學校)想搵一D父母會全天候 Support (金錢, 時間, 心機) 仔女的 ...

絕對同意! 私校同直資有權選擇自己學生, 一些學校更會偏向有全職家長"全天侯"跟進學生於"放學後"事無大小有關學校上每樣事情, 家長亦樂此不疲去擔當學生嘅"私人助理", 務求做足100分! 學校樂見其成.

我和小兒剛接受小一面試之"洗禮", 有幸入到一甚出名之私小第二輛面試, 老師於面試就單刀直入問我倆每天有幾多時間陪小朋友, 作為working parents嘅我倆, 唯有"如實作答", 唯補充一句小兒已懂放學回家自己完成功課, 不用我們操心. 其後小兒亦不獲取錄. 知道有朋友之小孩獲取錄, 100%是有聘用"私人助理", 忽發其想:"原本學懂自己完成功課, 有問題再問父母不是該學校想要的答案, 家有"私人助理"才是."  

當然這只是某些學校嘅取態吧, 但也令人嘆為觀止!

alongcamefanny  Guess we attended the same interview, but this question was asked to my girl.  發表於 14-4-3 10:44

DJfamily 發表於 14-4-2 12:45
絕對同意! 私校同直資有權選擇自己學生, 一些學校更會偏向有全職家長"全天侯"跟進學生於"放學後"事無大小 ...
唉, 其實到底家香港仲有幾多學校係為咗"教育小朋友", 而唔係為咗"整靚學校個招牌"

noplanner    發表於 14-4-2 17:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-4-2 13:14
唉, 其實到底家香港仲有幾多學校係為咗"教育小朋友", 而唔係為咗"整靚學校個招牌"
...

這個問題, 各位小一家長..."你懂的!"

Ling2014 發表於 14-4-2 09:38
I also sit in for the third round of interview of school T. Although I did not get the offer from th ...
Really? They call waiting already? Why decline ah?

我覺得樓主言語間有誤會也說不定, 始終說者無心, 聽者有意的時候是好多.

假設真說的是T校, 我是T校家長, 在不同埸合見校長都覺得他是一個nice and funny guy,

同學來自四面八方,  我自己都是跨區的, 校車的問題的確是值得考慮, 因為此校活動多, 不用好叻都實會參加一兩樣, 又免費的, 已有特別加班校車, 但家長需另付款及因每站太少人, 未必有正常校車的站, 如好似我地明知冇校車唔得的人唯有放棄一些校隊的機會. 而校車又不是學校可以控制, 睇校車公司想不想做, 我想校方有時收到家長的關於校車的問題都會好被動. 校長可能都頭大, 想起就指出給面試的家長.

另學校是持開放態度提供左好多課外的班, 但冇要求有咩成績, 我不覺學校需要家長在此方面配合谷小朋友在課外活動為校取獎. 自己學不學都是由自己的條件而定.  可能校長對P6小朋友的周年晚會表演感到自豪才show 俾家長睇, 我們低年班的都會買DVD 回家睇下學姐學兄的出色表演. 平常心吧.

點解個個都估 T 校而不估另一間 ? 不過邊間都好, 根據今年自己同朋友考小一體會, 確實好多受歡迎學校係預算家長自己攪掂小朋友學業, 面見時坦言學校會教得好快, 問家長小朋友跟唔到家長會做D 咩, 家長要比到好有力証明, 你點去幫小朋友學業才有機會收.  所以好多學校勁, 其實是班家長勁, 幫學校貼金.

引用:點解個個都估+T+校而不估另一間+?+不過邊間

原帖由 悠揚 於 14-04-02 發表
點解個個都估 T 校而不估另一間 ? 不過邊間都好, 根據今年自己同朋友考小一體會, 確實好多受歡迎學校係預算 ...
我仔已小一,好幸運地上年面試7間最後收4間,也沒有預過你所提到的問題,最後我們揀選的學校,老師也沒有給壓力家長要做小朋友的私人助理。

悠揚 發表於 14-4-2 14:08
點解個個都估 T 校而不估另一間 ? 不過邊間都好, 根據今年自己同朋友考小一體會, 確實好多受歡迎學校係預算 ...

如要學生能享用"私人助理"服務, 該家庭一係是"真"中產, 一係是"食"政府. 如果兩者都唔係, 咁就得一個字...."捱".

依家香港教育制度就係"講呢啲"!

DJfamily 發表於 14-4-2 12:45
絕對同意! 私校同直資有權選擇自己學生, 一些學校更會偏向有全職家長"全天侯"跟進學生於"放學後"事無大小 ...

我估我知你講邊間(不是T牌),因為很多fd如實作答都out 哂。
至於樓主的story, 我覺得似誤會多d。

回覆:一段我與直資校長的對話

其實呢類學校一定要揀全天候父母喎,家長又唔鍾意學校谷,又想學校有成績,咁唔揀呢類自己會花時間在自己小孩身上的家長,仲可以點?

MrBeast 發表於 14-4-2 14:27
我估我知你講邊間(不是T牌),因為很多fd如實作答都out 哂。
至於樓主的story, 我覺得似誤會多d。
...
對. 不是T牌. 這間校園環境真令人神往!

noplanner  山上嗰間 PIS?  發表於 14-4-2 17:58

我相信絕大部份的學校都係首先睇學生,再睇家長態度,最後睇家境和資源。
有不少朋友媽媽工作忙碌,要出差,幾個小朋友,一樣個個名校加品學兼優。小朋友天資本來聰穎,態度良好,讀名校,是 good match。
又,有好多直資名小學的學生係不用補習的。如果小學的功課已感吃力,要媽媽或補習老師幫,一路讀落去,不容易成為一線成績學生。
我自己心態係,名校不收我,只說明這學校不適合我,咪讀第2間囉。

cowmoon 發表於 14-4-2 14:34
我相信絕大部份的學校都係首先睇學生,再睇家長態度,最後睇家境和資源。
有不少朋友媽媽工作忙碌,要出差 ...

對, 找適合自己的就是!

cowmoon 發表於 14-4-2 14:34
有不少朋友媽媽工作忙碌,要出差 ...
同意,最緊要係小朋友面試表現。如果吾係,親友有錢,全職亞媽,細路ok,都吾會嗌晒救命,成日被人reject。
有實力,又報得合理數量的學校,多數會有offer。但最終去到邊,運氣係一個好重要的因素,這就是人生。

Yanamami  我叫呢d做“緣份”吖~~  發表於 14-4-2 18:00

相信被選中的小朋友一定是出類拔萃的, 呢一點無庸置疑!

回覆 PoohsBaby 的帖子

Got the office from other private school... now would like to try the luck in June... school T is really a good school, when I decline it, I struggle a while and called my hubby twice.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

aiya,版主替簡介會位創造了更大需求。
不過唔緊要,下次班齊馬去報 ... 名!

AgapePa 發表於 14-4-2 12:34
地區直資, 又有同系屋邨幼稚園, 應該係講緊:
保良局陸慶濤
間幼稚園係: 保良局方王換娣幼稚園   

陸慶濤簡介會話: 讀保良局幼稚園加5分.  (總分115 )

noplanner    發表於 14-4-3 09:36

DJfamily 發表於 14-4-2 14:34
對. 不是T牌. 這間校園環境真令人神往!
私小第二輛面試會問"幾多時間陪小朋友", 而且校園環境真令人神往.

梗係 九龍塘學校(小學部)

回覆 小花媽咪 的帖子

是否 G??
‹ 上一主題|下一主題