用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一段我與直資校長的對話
樓主: 小花媽咪
go

一段我與直資校長的對話  

真是T校嗎?我們見過校長,覺得他好有誠意和理念,後來放棄學位,我老公直頭話吾捨得,覺得對吾住校長。

一句說話,未必系果個意思的。我識人讀緊,都系普通家庭

樓主, 你很介意自己"沒有中產生活", 唔想自己的子女因此而被學校拒絕嗎? 我睇校長的說話, 唔覺得佢睇低你喎. 見校長, 當然就係互相了解下大家對小朋友栽培的方向, 佢講其他家長點栽培, 你可作為借鏡, 大家share一下而家. 除非當時校長好明顯態度惡劣, 用鄙視眼神望著你兩公婆, 唔聽你地答話只一輪嘴踩你, 否則, 佢未必係你諗嘅意思呢.
而且, 事隔一年了, 你何需耿耿於懷呢.

brrbaby2007  agree  發表於 14-4-3 12:27

回覆 AgapePa 的帖子

日本有金田一,香港有 AgagePa

is it really principal of Txx?  i don't think he is like that wo, he very nice principal.
but not many school have 3rd interview with Parents, which school then ?

回覆:一段我與直資校長的對話

樓主,如果是T校,我估你諗多咗。T校學費唔貴,好多人都afford 得起,可能佢真是關心你住得遠,要小朋友捱六年長途車。

當年3rd interview 時,校長也有問有否考慮過自己區內的津貼小學,和我們説其實他們也辦得好。我第一個感覺是校長希望家長唔好盲目追尋直資學校,津校也有不錯的選擇,更重要是知道家長是否與學校有共同理念,純sharing.說話十分親切呢!

我諗係T校,因為校長都有比小六作品比我地睇。

好有趣,同一樣嘢,可以南轅北轍!

可以兩個都啱。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cottonbb 發表於 14-4-1 13:26
"學校會收來自不同階層學生", 呢句每一間直資學校都會咁聲稱啦, 唔通開宗名義話只收有錢人子弟咩???

前兩 ...
Exactly true!

個人感覺, 我覺得T校長只是為人CASUAL了點, 愛吹水, 不是想要令家長難堪的. 相信最後只是兩次INTERVIEW加埋計分而巳, 再看看家長是否認同該校理念吧.  

noplanner  校長為人CASUAL了點, 愛吹水   發表於 14-4-2 17:37

回覆:Christi 的帖子

好奇想問,點解學校要俾小六作品家長睇,而又無問問題。

siklingoi  佢比我地睇下小六學生畢業個PROJECT, 在IPAD上SHOW比我地睇, 那些PROJECT真的做得很好!IMPRESSIVE!  發表於 14-4-1 22:47

引用:樓主,+你很介意自己"沒有中產生活",+唔想自

原帖由 tantanmama 於 14-04-01 發表
樓主, 你很介意自己"沒有中產生活", 唔想自己的子女因此而被學校拒絕嗎? 我睇校長的說話, 唔覺得佢睇低你喎 ...
“ 除非當時校長好明顯態度惡劣, 用鄙視眼神望著你兩公婆, 唔聽你地答話只一輪嘴踩你, 否則, 佢未必係你諗嘅意思呢. ”   我想最不堪的教育工作者,不管校長或老師都不至於係咁啩??!!

PotterLai  有當衆講粗口的!  發表於 14-4-1 23:44
PotterLai  有當衆講粗口的老師!  發表於 14-4-1 23:43
Jane1983  千祈咪高估呀!  發表於 14-4-1 22:59

引用:一年前,+與各位家長一樣,+開始留意各大直資

原帖由 小花媽咪 於 14-03-31 發表
一年前, 與各位家長一樣, 開始留意各大直資小學.
主要想找一間適合阿女的小學,
如果校長真係只睇地址就收唔收小朋友實在太膚淺啦,而家都有家長攞親戚朋友既地址( 中產)報直私小學, 學校以為係中產,支援多d,就收左佢地,到後來痛苦既就係學校。如果真係睇地址就收,咁就唔好讀啦,學校辦學理念太單純啦,唔係為小朋友出發。 但係, 直私收生既準則好廣,會考慮好多因素, 小朋友本身同家長支援等等, 唔會單單睇地址咁簡單, 老師收學生都有好多因素要考慮, 而家收既小朋友就係佢地將來要教既學生,如果單單睇地址收生, 真係自己玩自己啦!

noplanner  如果單單睇地址收生, 真係自己玩自己啦!   發表於 14-4-2 17:39

去到3rd in其實都已經半隻腳踏入校園,校長真的會有心去刁難家長,想佢知難而退,就應該連3rd in都唔入,做法好矛盾

引用:好奇想問,點解學校要俾小六作品家長睇,而

原帖由 little_kid 於 14-04-01 發表
好奇想問,點解學校要俾小六作品家長睇,而又無問問題。
T 校好proud of 小六學生final year project。

I also sit in for the third round of interview of school T. Although I did not get the offer from the first batch, (they just call waiting and I declined) I believe Mr. X is very nice guy. He has heart to interview the parents and see whether they share the same value with the school. I appreciate his effort! many of my friends live in Kln tong also did not get the offer after 3rd round interview, so I believe the school would not use this as a requirement.

Ling2014 發表於 14-4-2 09:38
I also sit in for the third round of interview of school T. Although I did not get the offer from th ...

除左家底, 我估呢間學校(甚至大部份直/私學校)想搵一D父母會全天候 Support (金錢, 時間, 心機) 仔女的學生囉。

校長俾六年級學生的作品給面試父母睇, 唔係想SHOW OFF (因要SHOW OFF 向OPEN DAY, 招生時大家都可以睇到),而係想俾候選父母知道學校對學生的"期望及要求",即係你地入得來呢間學校,就要"配合"去提昇你嘅子女。

父母可以點配合??果批搵朝唔得晚,父母早出晚歸,晚晚OT夜收工,無時間,無能力"發展"子女的父母,一定不會是首選啦。。。校長面試家長就係睇下你地肯唔肯, 有無能力去配合學校。 如果家長被校長「嚇窒左」,  家長又自知無呢D條件, 環境俾到小朋友, 就算俾你入到去讀, 小朋友最終都跑輸俾人地, 咁你見校長時唔多唔少都流露左「難色」。咁咪OUT囉 。
直/私學校,都係一盤生意,為學校聲譽及前途,都會現實嫁啦。

brrbaby2007  totally agree  發表於 14-4-3 12:30
CurrySo  超同意!👍  發表於 14-4-2 21:48

回覆 Cottonbb 的帖子

好似TSL上年多咗人入NPL, 少咗入傳統Band 1學校都俾人嘈啦; CKY上年IB成績最近都俾人攞嚟講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

舊年, 我倆公婆去一間地區直資小學見副校長, 那位副校態度叫囂張, 句句張你. 幾 pair 家長一齊見, 我隔離個個媽媽忍唔住同副校爭論. 最抵死, 個媽媽問副校收生標準, 佢答同系出品的幼稚園收先.

大家才醒悟點解咁人多人走去讀那間屋邨幼稚園.

fatsum 發表於 14-4-2 12:20
舊年, 我倆公婆去一間地區直資小學見副校長, 那位副校態度叫囂張, 句句張你. 幾 pair 家長一齊見, 我隔離個 ...
地區直資, 又有同系屋邨幼稚園, 應該係講緊:
保良局陸慶濤

noplanner  請問阿神探係邊間幼稚園呀?  發表於 14-4-2 17:43
Jane1983  神探!  發表於 14-4-2 12:40