用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如給你們再選擇,會否再選現在的幼稚園呢? ...
樓主: Moonlight819
go

如給你們再選擇,會否再選現在的幼稚園呢? [複製鏈接]

引用:Quote:brrbaby2007+發表於+15-3-9+09:42+原

原帖由 小曳人 於 15-03-09 發表
係呀!多謝哂!唔駛煩個細嘅,輕鬆好多!
大仔好勁呀,我都有留意你嘅post, 請問介唔介意講插左邊間呀?

回覆:如給你們再選擇,會否再選現在的幼稚園呢?

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-03-09+發表係呀

原帖由 貓貓人 於 15-03-09 發表
大仔好勁呀,我都有留意你嘅post, 請問介唔介意講插左邊間呀?
是衆人偶像

再揀一次都係维記。

但都係嗰句,維記畀 小朋友的exposure 好多,要捉緊,記實,就要多温習。如小朋友好唔自發,唔自動,父母就要幫忙建立下良好的溫習和做功課習慣。

又有人話維記小朋友D字唔掂,所以花$2 $3 買copybook 不可少。'

引用:再揀一次都係维記。但都係嗰句,維記畀+

原帖由 picture 於 15-03-28 發表
再揀一次都係维記。

但都係嗰句,維記畀 小朋友的exposure 好多,要捉緊,記實,就要多温習。如小朋友好唔 ...

全中

家長肯落力幫,維記一流

引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-28+20:46+編輯+

原帖由 siden 於 15-03-28 發表
無錯,再揀多次都會揀維記。

語境不是容易營造的,就算學校有更多NET或普通話老師座陣,如果課程未能配合去給予充分機會練習表達自己,語境也未必可以有效地成形。每日接送返學放學看見校門內外都係歡笑臉孔,小朋友彈彈跳入,彈彈跳出,每天對返學都充滿期待,有時我哋成班家長都好想入埋去上堂!當然,不是所有家長都buy這種比一般隨性嘅上課模式,真的要各取所需。

想請教讀過維記既, 你地上面既意思係咪指回家後要多同小朋友寫字練字同讀字?
不是太明, 即是否指學校已提供了一個很好既語言學習環境, 要靠家長返家維繫?
因為小兒黎緊會讀 N 班, 想多了解, 謝 ...

我小朋友好夾維記,語景真係好好,培養佢果份好奇心,求知慾更有得著,唔會用課程淺或深去形容維記,因為只要存在一份好奇,可以問到好深好濶,本人覺得比搬字過紙的死谷課程影響更加深遠,當然家長要配合,就是當小朋友經常問到一D好深嘅問題需要耐心一一解答

我會選全日制, 因為我唔係FTM

引用:+本帖最後由+c9ha+於+15-3-31+07:57+編輯+\

原帖由 c9ha 於 15-03-31 發表

想請教讀過維記既, 你地上面既意思係咪指回家後要多同小朋友寫 ...
咁講,In general 任何人學新野,明左都要温習去retain. 讀邊閒都一樣。有D學校花更多時閒在堂上溫習,好,但不好處是少了時間學新野。

好多學校例SC 有weekly curriculum 比家長,目的是乜?。叫你溫law. 但冇人會criticise SC 冇野學因為老師比左curriculum 你了。

Vic 呢?  冇weekly curriculym 又冇乜功課,咪會有人criticise 佢唔教野law.  

Also Vic English curriculum 真可以有好大分别。佢係因小朋程度教。小朋友水皮就教淺D。叻咩challenge 你深D。 有人K1 已謮readers, 有人K1 尾 still having trouble with phonics.  所有溫書嗰D味進步快!等老師同你溫就肯定fall behind.

vic 唔會規定K2乜level reader, k3 乜level. 你識佢就比深D。用幾set 唔同readers.

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+14-03-31+發

原帖由 siufung 於 14-03-31 發表
是kv
我地孖囡 9/2015 也入讀 KV pm session,  佢兩個好夜瞓覺,所以無轉上午班!
希望孖囡會適應新校園,輕鬆學習,就好了,你對 KV 滿意嗎?

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-2-16+09:42+編輯

原帖由 小曳人 於 15-02-16 發表

我有兩個小朋友,對住呢間KG 6年喇,出年細仔K3
孖囡 9/2015 也入 KV pm session,  你對 KV 滿意嗎?
請問大仔考入那間小一??

小曳人  我放棄咗KV呀  發表於 15-3-31 21:17

當年我無選錯/ 因我無睇錯我個大仔. 佢果然唔係醒. 入到培正安心升學就係.
當然今年帶埋細妹入培正是錦上添花

小曳人    發表於 15-3-31 21:17

引用:Quote:原帖由+c9ha+於+15-03-31+發表本帖最

原帖由 picture 於 15-03-31 發表
咁講,In general 任何人學新野,明左都要温習去retain. 讀邊閒都一樣。有D學校花更多時閒在堂上溫習,好, ...
想問下如果維記又冇乜功課又冇weekly curriculum
咁點同小朋友溫習?
而且d小朋友本身程度是否很高?因為家長大部分都好肯放資源時間去小朋友?一班的程度差距大會不會對程度差的小朋友有影響?

引用:培道幼稚園👍 +

原帖由 ivycheong 於 15-02-21 發表
培道幼稚園👍
Ivycheong , 可否分享多一點培道?

回覆:細寶寶 的帖子

本人很開❤️😊兩個小朋友能入讀該幼稚園,除了香港培道小學幼稚園是(全龍)即幼稚園小朋友能全部直升該小學之外,然而在品德教育方面令人感意外,我囡囡返學頭三個月已經常常説返學同老師同學一齊好開心,仲平日常掛在口邊要幇助人,放學回家時立即主動做功課,當做功課時又同我分享,老師話要慢慢做唔好心急,寫得唔靚唔緊要,下次努力就得,又話老師教小朋友平曰在家要做小幫手,主動協助媽媽做家務兼照顧細佬,囡囡平日仲會留意身邊嘅人同事,例如說媽咪你攞住好重嘅嘢,不如我幫你手;坐地鐡見到婆婆無位坐又叫我哋讓坐,一見我蹲下時又說媽媽你這様會好攰嫁並拿椅子給我坐,我想:那些行為對於3歲半的幼兒來說真是使我感動,因此深深感受到該校不只是學術上能協助幼兒,最難得是能教導幼兒關愛及留意身邊的人的需要及加以協助,她亦時常祈禱感恩,我哋實在慶幸能入到一間充滿熱誠的幼稚園,校長同老師的一言一行讓每個人都感受到“愛的教育”❤️

引用:本人很開❤️😊兩個小朋友能入讀該

原帖由 ivycheong 於 15-04-05 發表
本人很開❤️😊兩個小朋友能入讀該幼稚園,除了香港培道小學幼稚園是(全龍)即幼稚園小朋友能全部 ...

引用:本人很開❤️😊兩個小朋友能入讀該

原帖由 ivycheong 於 15-04-05 發表
本人很開❤️😊兩個小朋友能入讀該幼稚園,除了香港培道小學幼稚園是(全龍)即幼稚園小朋友能全部 ...
我仔將會入培道,期待

真心想請教,如果SC 和培正點揀? 細囡有SC pn offer,  而姐姐讀緊培正,應該跟姐姐考培正,還是留SC 直上打好個底好呢?細囡比較定性的
好驚將來後悔呀!

‹ 上一主題|下一主題