用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ncc school canada
go

ncc school canada

請問ncc school canada 好嗎?

回覆:rubypao 的帖子

未聽過

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:請問ncc+school+canada+好嗎?

原帖由 rubypao 於 14-03-31 發表
請問ncc school canada 好嗎?

Your kid will go to this school? What grade? Why not choose public school?

回覆 rubypao 的帖子

我曾經想報呢間,是私校,在Niagara Fall 附近,是嗎? 後來在教育展識左個家長,佢大女當年過去讀中五,因為沒有充足的時間準備,聽agent講入左呢間,佢話唔係幾好。好多中國人,宿舍舊,設備唔足,個hall好殘舊都冇錢整,佢個女當年有D堂,因課室唔夠要在貨櫃度上堂,唔知真唔真?
那個家長後來介紹左 King's-Edgehill, 佢細仔現在讀緊,
Nova Scotia, 但比較偏遠無直航機到,所以我囡最後都冇報。那家長話找私校最好找那些入左CAIS(Canadian Accredited Independent Schools) 的私校。後來我揀左兩間,都在安省,一間已收,重未決定9月去唔去讀!

CAIS:

http://www.cais.ca/page.cfm?p=281&max=1000

回覆:vf_mom 的帖子

Nigara fall 好遠喎, 點解唔報公校?
如要報私校,Bayview Glen 幾好,我個仔而家讀緊

還使我的心靈得到舒暢。

回覆:beaclem 的帖子

係加拿大最出名私校
男:upper Canada
女:Brandsome Hall (唔記得係唔係咁串)
男女校:UT school (即係UT 中、小學部, 似中大王錦輝中小學果D)

還使我的心靈得到舒暢。

that school is quite good with small size and good nationality mix

Bayview Glen 係好, 但好似唔係 broading school, 我地冇親友在那邊, 亦唔想阿女住 homestay, 怕佢冇皇管, 放學跟左D local student 唔知去左邊度玩。 University of Toronto School 好難入, 除非你初中就去, 我囡高中去冇乜機會。Brandsome Hall 成績都好, 又讀 IB, 我本來覺得幾好, 可惜阿女好抗拒讀女校, 話女校D女仔通常好煩, 成日攪小圈子又多是非, 唔知外國的女校是否一樣? 而且在去年12月的一個教育展度見過 Brandsome Hall 個女校長, 覺得間學校好傳統, 收生好著重成績, 個女校長似英國的 lady, 好嚴肅, 全程冇見佢笑過, 阿女即刻話唔想考! Upper Canada 都好, 但係男校, 冇阿女份。 最後揀左 另外兩間, 都距離多倫多和機場個幾鐘, 但我情願佢遠D, 校園會大好多, 唔近 down town 就唔會放學後或 week end 溜出去吃喝玩樂!

最終我係冇揀到 NCC, 如果家長時間和金錢許可, 最好實地飛過去做一敞 school visit, 最少都要每年學校來香港招生時, 參加佢地攪的 Reception 或 Alumni event, 同佢地D學生傾下, 唔好隔山買牛, 只聽 agent 講, 好容易入左D學店, 因為加拿大有D私校是謀利的, 大部份中國人讀一年去考大學, 這類學店會有倒閉的風險。 如果子女自理能力高, 能自動自覺溫習做功課, 就不如揀 public school, 又平好多, 質數又唔差, 又唔多中國人, 可以學好英文。

加拿大 Private School Ranking 可參考以下, 但不知準不準確:

http://www.topprivateschools.ca/top25.asp