用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 FCE 一定要考嗎?
go

FCE 一定要考嗎?

FCE 一定要考嗎?我見同學個個都去考,話要用來証明英文水平,但阿仔老師話要用6個月時間準備,但這樣就碰巧呈分,怕顧此失彼. 上年己考KET但只有MERIT.
:-D

回覆:gs 的帖子

個人見解, oral表現出色更勝一張FCE cert.

回覆 gs 的帖子

PET 考左未?

回覆:FCE 一定要考嗎?

請問為何要FCE? 如有PET應已足夠啦!

回覆 GotMilk 的帖子

樓主說考FCE 去證明小朋友的英語能力, 我應無理解錯吧!

回覆 sugarjade 的帖子

PET未考,都不知如何是好. 叻果d同學己去fce ,老師話pet較易,fce則要花時間,但如果我依家先去pet,是否足夠穫得interview的機會,以同學間大家成績一樣在band 1 頭計? 謝謝!

Yanamami  其是呢d試,名校(DSS)都唔多睇,津校都會睇下,人地in時,同學開口都大概知喺乜程度。  發表於 14-4-1 07:52

回覆 gs 的帖子

FCE好似要12歲才考得, 6年級已經12歲拿?

王家爸爸  好似沒有年齡限制  發表於 14-4-2 11:25
喵咪媽  考FCE冇年齡限制架。  發表於 14-4-1 09:49
Yanamami  “大仔”有d已12歲啦~但P6先考,張cert出得切去申請學校?  發表於 14-4-1 07:54

我認為呢一類既證書無咩用,只作輔助用. 最終成績表上的分數同名次更為重要。

王家爸爸  完全同意  發表於 14-4-2 11:26

totally agreed, 成績表先至係最緊要呀

gs 發表於 14-4-1 00:23

PET未考,都不知如何是好. 叻果d同學己去fce ,老師話pet較易,fce則要花時間,但如果 ...
如果要花時間影響呈分試就不要考了! 有些學校不會看. 成績表的表現較重要.

王家爸爸  SPCC不看FCE成績  發表於 14-4-2 11:27

回覆 QQ_PAPA 的帖子

謝謝大家!
如此說來, 似乎面試表現/口試更為重要,叫老師開始同佢準備面試對答好了,再加上
學校成績表/保持名次來得實際.

回覆 gs 的帖子

態度正確,求學是求知識,報FCE 係無問題,只要吾係為左升中,小朋友就吾會有太大壓力. 加油!

回覆:FCE 一定要考嗎?

我很同意多位家都説:

有一張亮麗的校內成績表,
面試表現正面,流利自信的外語。
這些都比FCE更有助升中面試。

太多家長對英文証書的迷思。
如果這樣的話,孩子應該考多一些
日語,法語,西班牙文等官方証明。

利申,小4有FCE,小5有CAE及以上外語証明。
小兒現小5,已不需考慮升中問題。

回覆 sampapa 的帖子

Dear sampapa,

請問你仔仔的FCE和CAE是什麼成績? 因為我個朋友個仔都有考FCE, 但只是pass, 成績表有個C, 好多名校都唔睇!

回覆:Dedemom 的帖子

兩次都是中等成績,
最使我滿意是口試部份,兩次都近乎滿分。
這是學校的功勞。每天除中文外,所有科目均用英語上課。

It is very small and not famous school. may be band 2 or 3

gs 發表於 14-3-31 16:42
FCE 一定要考嗎?我見同學個個都去考,話要用來証明英文水平,但阿仔老師話要用6個月時間準備,但這樣就碰巧呈 ...
我的建議是: 先取得 Distinction,再繼續下一個 Level

唉, 我女的同學個個都爭住去考PET, 我都問個佢地, 你地KET 考得好好呀? 咁快去考PET? 佢地原來全部KET剛剛合格, 跟住就去考PET, 又是合格ONLY. 我又唔見得佢地叻左去邊. 都是考我女的後面 10-20位. 我女連STARTER 都未考過!

回覆 王家爸爸 的帖子

同意, 只是Pass 是不足夠的.

王家爸爸    發表於 14-4-2 11:58

回覆 王家爸爸 的帖子

我同意王家爸爸的說法, 我朋友個仔由starters考到PET都是拿distinction, 英文又是美國口音, 咁又點呢, 偏偏數學有個C, 間間稍為有名的學校都ignore, 咁你話成績表係咪好緊要呢!

恕我直言, 如果只是中等成績, 我估梢為好少少的學校就唔係幾看重!

回覆 Dedemom 的帖子

dademom,

中等是指KET 的result 嗎? 所以我唸ket阿仔只是merit, 如 skip PET 去FCE 成功未必攞DIST,那花下去的功夫不值得.但見人哋個個去考,怕我決定錯誤到時後悔,好多謝你們的分享.