用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因 ...
go

不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因 [複製鏈接]

有些人要爭住入出名的小學(所謂一線), 但有些人寧願揀二線, 究竟分別在於什麼? 我要揀學校了, 大家有咩心得分享下?

但又聽講無論一或二線津校都係{谷}, 咁有咩分別?

0    0    0    0

回覆:不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因

會唔會一線成績好,所以要keep住好。二線派位未如理想,所以两種都要谷!如有理解錯,請抖正!

回覆 rinarina 的帖子

谷唔谷好難有標準,有D父母,每日用15分鐘跟功課都會話,學校超谷。現時的文化是,首先點都好,話左學校谷先,成績唔好時,父母負任就輕D甘解羅!與其問學校谷唔谷,不如問自已每天可比多小時間孩子,才找疋配的學校啦。

organicfans  我同意你呢個講法, 自己小朋友讀嘅中小學, 都唔算谷, 起碼功課量/測驗都好平均, 有時甚至覺得太少, 但都成日聽到有家長投訴學校好谷.  發表於 14-4-1 16:42

引用:+本帖最後由+rinarina+於+14-3-31+15:05+編

rinarina 發表於 14-3-31 15:02
有些人要爭住入出名的小學(所謂一線), 但有些人寧願揀二線, 究竟分別在於什麼? 我要揀學校了, 大家有咩心得 ...
我認為最重要是:寧願做二線學校的精英班的學生,也不要做一線學校的補底班(其實是放棄班)學生。

enkids  我都係咁諗,所以仔仔讀緊88網二綫小學,佢真係讀得好開心,今個學期被老師選做班長,弈身兼多職,由一開始我地家庭共識係愉快學習。  發表於 14-4-1 13:33

回覆:不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因

回覆 王家爸爸 的帖子

Agreed.  It's more important to maintain kids' interest in learning.  They will work wherever they go to as long as they are confident.  In fact, there are many roads to Rome

我不知樓主介定一二線用咩楝準, 我自己較取向如樓上一貼 ------如小學可以 過60% 入band1英中的己是一線.  因為我覺得此類學校如有2/3 人可以去好的中學, 某方面反映在教學質素同學生的能力較佳及較平均, 家長可以在正常的環境下努力做好自己, 希望保在前2/3位置.   

但如果一些2線或3線, 我相信在教學的資源上一定會偏重精英班, 入到的小朋友的壓力都不少, 我聽不少例子是小朋友一年入到精英班, 之後之不到, 家長很失望, 小朋友亦泄氣.  另一方面, 有一些非精英班的低年級學生常見會以 "人地的差及不合格的分數" 來做比較, 缺乏努力的動機

所以有得選, 我會選一線, 努力做中上份子. 當然世事不是想下就成功.  

回覆:HaYi 的帖子

我同意你的見解,舊校是可以這樣分析,不過有少少補充。

相對新校未必經歷過學能測驗,或者仍然未有穩定成績,所以會被硬性規定只有三份一第一組別,因此有機會被高估或低估學生真實成績。分析時都要考慮學校的創辦年份,在取消學能測驗之前或之後!

HaYi  對呵前輩, 分一線二線的因素真係好多.  發表於 14-4-2 14:16
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題