用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因 ...
樓主: rinarina
go

不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因   [複製鏈接]

成日都有人講一線小學常有勸退事件
究竟係聽返黎....定親身經歷??? ~~~

littlefaith  學校遇上成績較弱學生,不花心思幫學生補底,反而採取勸退方法,這些學校根本好有問題。  發表於 14-4-14 09:06
魚兒小寶貝  若果小朋友跟得好辛苦或跟唔上,其實勸佢轉間適合既學校,係咪好d呢?  發表於 14-4-13 23:31

5tgb 發表於 14-4-12 10:20
回覆 wan_sosin 的帖子

由於真係唔熟二、三線學校 ; 想問下二、三線學校,是不是成果大家庭甘架,相親相愛 ...
真係好睇間學校!有D學校無精英班,全部平均分,有D有一班精英班,其餘平分,有d去到小四才有精英班!相比一線,真的無將學生分到咁多等級!相對都會無一線比太大壓力學生!給予學生表演,參賽嘅機會會大D!

我聽過一個家長講,佢個女由一線好辛苦搵到一間三線去轉校,轉咗之後開心好多,因為學校比好多機會佢個女!參加呢樣,代表嗰樣!成績唔會就咁去到好前,都係一般,但增加了很多信心同開心好多!

二,三線學校,一般對成績差小小的學生,寬容會多少少,但間間學校唔同,當然仍會有分別!

回覆 5tgb 的帖子

是。

回覆 wan_sosin 的帖子

其實一線學校分班同二、三線都無分别,參加課外活動人數重一定比二、三線多。而每年每級勸退的人,真係唔會比二、三線多,原因是一線學生,成績差,父母真係緊張(自已選一線架) ;而二、三線成績差,父母真係唔理架!而轉校開心左,三線轉三線都會發生架!轉得校就一定有原因,抽獎唔好,已經開始叩門啦!孩子雖然細,但其實已知自已是否讀一線學校架啦!自已會努力去讀書及在課外活動為校爭光,無這份心態,什麽在校外評級及課外活動為學校打下鐵桶江山,惠及師弟呀?

等我又講.個個做父母都比最好給小朋友,除非另類,所以一線的學習環境和資源是不錯的!家校合作,共同努力.

自已對一、二三線的觀感是 : 中、上游成績的,大家都能愉快地學習。分別在於下游,一線父母冤氣比二三線強很多,語行舉止,都似社會欠了他們很多。如未能克服輸打赢要的心態(自已從未聽過有一線家長會覺得,成績欠佳是自已教導不足所致),而選一線學校,可以會冤氣極重是事實。

一線學校,怨氣重?一看就知不是用家。

回覆:不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因

請勿仇富

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

如果讀的係龍校,升吾到上中學果批,都幾怨吓ga。不過如果吾適合,其實轉校都吾係壞事。

ting916 發表於 14-4-13 10:33
等我又講.個個做父母都比最好給小朋友,除非另類,所以一線的學習環境和資源是不錯的!家校合作,共同努力. ...
咩野叫最好好難講!我呢面有一線津校,叩門時校長會同小朋友及家長講明"我地學校每日有十份功課。"仲有兩間出名谷既一線,我對呢d學校避之則吉! 我寧願因應小朋友進度自己作出適當訓練,好過我兩母子日日比學校谷

回覆 mk3288 的帖子

唔想評論是不是用家。但想提出冤氣的形成,是由於期望與現實有落差,落差越大,冤氣越大。各位看官可自行分析,在那一個組別的家長,期望與現實的落差最大。

回覆:不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因

一線學校只是升中派位比較優秀一點吧!功課多屬正常事,睇唔出二三線會少,因應教學的需要而增加,理所當然。入得名小,情理上成績各方面都著緊;若有不足學校有輔導班,就要辛苦家長早點送學上堂。

回覆 5tgb 的帖子

落差大就怨?而不是加倍努力?這種思維模式是一線學校主流?只能說你熟悉的思維方式,在一線學校絕對是非主流。

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

跟到的就不是谷呢!不是爭論什麼!只是有人問一缐和二缐分別!係比用家暢談!唔係比二線家長數別人的那樣這樣.適合又跟上和多些功課練習.有何不妥!再者有些一缐學校已上位並不用多功課來操練的!因勤力的家長會安排一切事宜!

bartsimpson0317 發表於 14-4-12 03:45
乜學校咁有責任

係, 呢間學校真係好有責任!超Like。

環繞自己既一線學校...真係從未見過學校勸退事件
見d小朋友最終要轉校....都係父母自己既意願
勿將所有一線小學...統一為只顧成績...不近人情....行軍法式操練!!!!!!!!

回覆 mcl203 的帖子

魚兒小寶貝 發表於 14-4-13 23:23
咩野叫最好好難講!我呢面有一線津校,叩門時校長會同小朋友及家長講明"我地學校每日有十份功課。"仲有兩 ...

分享個人經驗...我的小朋友正讀坊間吹捧既傳統津貼小學...幾年前同校長傾談:
1. 校長同我地講...小朋友上小學盡量減少一切無謂既課餘活動...學校從不推逼成績...唔好補習...係家長本身過份緊張;
2. 又上年同老師對話...佢表示絕對認同小朋友不用補習...影向教學進度...轉告另一家長...佢極反感話佢小朋友如不補習致未能升中...係米該老師負責;
3. 校長亦曾表示...已收讀既小朋友有權利係學校完成6年小學課程
4. 從未見過勸退...不少同學主科唔合格

勸退??? ~~~

多一點:
朋友小朋友由一線小學校...轉去國際/二線小學...仍未聽聞佢地已在新校名列前茅...只係讀得開心...適合佢地

咁...如其他家長所講...在一線排中/尾...不如去二線排頭....存在嗎?
‹ 上一主題|下一主題