用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因 ...
樓主: rinarina
go

不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因   [複製鏈接]

回覆:AgapePa 的帖子

我當年都係16分,中六七時考全班尾幾,老師都覺得我升唔到大學,但結果AL全部D,E,順利入到中等大學既工科,反而平時成績好過我既,好幾個AL副科fail左,只可選pure science

回覆 AGJ 的帖子

一般人選校都會期望孩子讀得好,或最基本跟得上。但其實一線學校,要跟得上都唔易架,家長肯付出,有承擔先好報,不然,孩子會很辛苦架!

anntx3 發表於 14-4-1 11:47
好像很有道理,但似乎是自己騙自己。
學校固然有得去低學術的學校,令自己成為第一。
但如果沒得移民,你之 ...

其實而家仲有幾多間小學低得咁緊要!有都真係唔會揀到咁尾!

至於面對逆境,簡單至係屋企捉下棋,只要父母唔留手,隨時有排輸!面對而家出面咁多公開比賽,大把機會而對強手!

還有而家只係講小學,無話中學唔諗住入band 1,還有要掙入大學,點會到出來工作才遇錯節!

只係而家係長跑,起步唔需要博命住,留返d力去衝終點!當然也不能太慢,因此係二線學校最好係頭!否則之後也怕太難追!

但有家長希望一路跑到尾,這是每個人的選擇,只要覺得小朋友得嘅,無話點先係最好!
都係嗰句,搵適合自己小朋友嘅路!

twllc 發表於 14-4-4 18:24
我當年都係16分,中六七時考全班尾幾,老師都覺得我升唔到大學,但結果AL全部D,E,順利入到中等大學既工科 ...

未過終點,邊個知誰勝誰負!你贏咗啦!

babybear 發表於 14-4-2 21:27
怕個池太細,局限左條魚,想大都大極有限
最重要的是要入精英班,入到一線保底班保很可悲(從小就感覺被放棄)。

rainbowcov 發表於 14-4-2 15:33
回覆 mimics218 的帖子

其實小朋友天資好就算入到一線學校是否一定失去學習興趣呢? ...
小朋友天資好入到一線學校當然很開心(享受 being the top of the top 的感覺)。但保底班的小朋友就一定會失去學習興趣。

anntx3 發表於 14-4-3 08:40
選一間自己考10名內,去保住孩子的自信心。
是不是代表要找20名考10名外的小朋友去墊高自己孩子的自信心呢 ...

咁唔係叫搵人墊底,無話要踩底別人,如果係工作,對同事做手腳,縱傷人而等老版升自己就可以咁講!
如果如你所講,咁即係大魚係大池,中魚係中池,小魚在小池,即是band 1,2,3
幼稚園何來可以分,一係攪公開試比幼稚園生!咁分法,到時大池,中池都未必好大問題!
到小池班小魚呢?會點算?唔係好多父母想仔女同努力小小嘅同學一齊學習,等佢哋感染學習氣份嗎?

如果有點兒叻的小朋友都去一線,咁那些暫時差一點兒的小朋友就無乜機會去一線!有D父母仍然想有咁嘅機會的!

而且官津校要抽獎,一間學校點都有唔同學生,無話公唔公平,搵唔搵人墊底!所謂係底嘅學生,亦唔見得一定以後係底!

我以前讀書,小學尾10名,中學頭10名!我唔覺得做咗墊底嗰個!只怪小學時自己無努力!
還有如果小朋友成績未如理想,家長覺得是因為校內有太多叻學生,所以才給拉下去!這樣的想法也有點那個!
同埋,我們不是永遠只在一間學校裡面,最後也需同全港學生一齊考公開試,將來要入大學要較量的,更連同中國的學生!做父母的真要放長雙眼!

但我覺得你也無非是關心小朋友有無好的德育教導,在這社會,是很深的學問!大家可以再討論下!
如果我有誤解的話,請見諒!

"所謂係底嘅學生,仍唔見得一定以後係底!"
終於有人清醒一點。
可是,很多人的一生好像只有學業。
考不到10名,then失去自信,then人生崩潰。
我就不希望大家這樣!

anntx3 發表於 14-4-5 13:47
"所謂係底嘅學生,仍唔見得一定以後係底!"
終於有人清醒一點。
可是,很多人的一生好像只有學業。
無錯!搵到自己嘅方向,有時比考第一重要!
有人成績好好,但不快樂,所以有了結自己生命的高才生!

有人唔鍾意讀書,卻能成為頂尖廚師,髮型師等等.......或能夠開開心心地過平凡日子!

所以我上面也提過,選擇能力以內輕鬆一點的學校,有時間建立下自己嘅興趣,尋找下方向,感覺下世界開心嘅事情,可能都係有其價值!

不過,每人的需要,要求,看法不同,總不會人人想法相近,大家憑自己的經驗分享自己的睇法,都係好寶貴的!

否則也不用去討論!所以,無話點樣係最好,自己選擇認為是好的就好了!

我雖然由小魚成為了井裡的小蛙,但別人話我聽出面的世界如何,我仍是會聽,去了解和認識的!

回覆 wan_sosin 的帖子

其實現時D家長好醒架啦。重邊有人將壓力放在自已身上呀!成績唔好,永遠都係學校太谷,不適合自已,自已堅持愉快學習架!又或者學校教得唔好,不因材施教。最後是失敗的教育制度,錯到離晒譜。而父母沒有教導孩子,同孩子一同過份打機呀,完全放手不理呀!這些成績唔好的原因,出於父母責任的差成績,你有無聽過有父母提過呀!現時孩子成績不佳,已經是社會制度的錯架啦!!父母邊重有責任架!

organicfans  exactly !  我都錯經聽過不少次, "學校會教架馬.....", 個仔唔識, 好似唔關佢事咁, 認為老師一定要教識佢仔為止 !  乜都係人地錯, 自己完全無責任 !   發表於 14-4-7 10:57

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+14-4-4+23:41+編

原帖由 wan_sosin 於 14-04-04 發表
( 只係而家係長跑,起步唔需要博命住,留返d力去衝終點!當然也不能太慢,因此係二線學校最好係頭!) 講得好啱

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 其實現時D家長好醒

原帖由 5tgb 於 14-04-06 發表

其實現時D家長好醒架啦。重邊有人將壓力放在自已身上呀!成績唔好,永遠都係學校太 ...
如果你個仔讀名校    同學間與學校會令你把責任轉回家長     學校無教   又要考 又唔甘心在他人後面    家長責任

5tgb 發表於 14-4-6 06:58

其實現時D家長好醒架啦。重邊有人將壓力放在自已身上呀!成績唔好,永遠都係學校太 ...

有D家長都真係眼高手低!
美其名叫放手比小朋友,實際唔想理!不單在讀書方面,係自理,社交上也如此!

眼高手低果D,都重好過闊佬懶理過D。現時的社會風氣,就是喜歡妖魔化努力學習的一群,好像孩子喜歡學習就有違自然。闊佬懶理就包裝成愉快學習。都唔知有無人聽過,有人會話孩子成績差,原因是自己無比過心機教啦?唔通千錯萬錯,全部都係社會錯。

5tgb 發表於 14-4-7 18:48

眼高手低果D,都重好過闊佬懶理過D。現時的社會風氣,就是喜歡妖魔化努力學習的一 ...

我都唔太認同而家下下話人怪獸嘅文化,代代都有人好叻或唔識教仔,代代都有人對小朋友極高要求同放任唔理!只係呢代教育變成商機,出育兒書,開補習社,種種課外活動,可以好搵錢!
唔放大D父母同小朋友嘅問題,無咁多人幫襯!

以前也有父母要仔女學琴,學畫,入名校!不過以前窮,只有好有錢嘅先有能力,而家富有咗,當然去學嘅小朋友多咗!
d父母嘅心態其實都一樣!只係多咗父母有能力嗟!

所以出面點講都算把啦!最緊要自己知自己點做父母,亦了解仔女嘅需要,適當去配合就好!

不 負責 任 的 父母 我 見 過,  如 你 所 言 - lazy

5tgb 發表於 14-4-6 06:58

唔好意思, 請你唔好話完全放手不理的父母有問題。

見你的句子前面是逗號, 希望你既意思唔係話放手不理小朋友學業的父母的不是, 而只係沒有「教導孩子, 自己打機」的父母不好而已。

對於小朋友的學業我是完全放手不理的, 我唔覺得有問題。佢見到阿媽咁懶, 佢就好有責任感自己溫習。當然, 成績唔可能有父母發功外加補習的小朋友咁好, 始終只係小一, 佢仍然摸索緊適合自己既方法。但請唔好認為咁樣係唔負責任既父母, 只係另一種教養方法而已。

回覆 little_yolky 的帖子

好高興大家能以包容的態度去討論。我先前發的帖子並不是想提出完全不跟孩子功課是有問題,因為我極其尊重不同的教孩子方法。我想提出有問題的是,如家長完全不跟功課,但當孩子成績未符理想時,卻不斷投訴學校太谷,老師沒有心機教,老師不負責等問题上。希望註釋能解開你的疑團。由於未知貴子弟成績,如當孩子成績未符理想時,家長願意坦然承認,責任在自已身上,我會極其欣賞家長的豁達。

回覆:5tgb 的帖子

極其尊重不同的教養方法、極其欣賞家長的豁達。講得好好。不過何謂教養、父母都唔教、又可以怪邊個?養不教、誰之過?

要尊重多元教仔文化!
但當選擇了,就不要輸打贏要。

bobbob  agree  發表於 14-4-9 13:26
‹ 上一主題|下一主題