用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因 ...
樓主: rinarina
go

不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因  

大池小魚, 可以是多空間游, 自由自在, 有可能是跟朋友競游, 多習更壯, 亦有可能退避三舍, 看著人大而自己卻長不大.

小池大魚: 可以是以體形壓人, 搶到更多資源, 亦可以因過份擠逼而放棄游水, 日漸消瘦.

太多組合, 難以定論, 選定了, 做條健康的魚便是了.

ACE2126  對,游得自在就好  發表於 14-4-3 15:04

引用:Quote:ACE2126+發表於+14-4-1+11:17+小池大

原帖由 little_yolky 於 14-04-01 發表
我妹妹個case係個池真係好細, 好彩我妹妹唔係咩大魚。好彩養養下遇到位好飼養者, 變咗條唔錯既魚, 高考有2A ...
我的幾位表兄弟姊妹,有4位都是小學開始已經讀一線學校,但其實資質一般,結果會考成績最好那個也只有16分,冇人能夠升讀本地大學,最後全部要去外國讀大學,3人回港工作後成就一般,冇人有錢買樓,全部和家人同住。

堂兄弟姊妹,10人當中,只有一人讀一線中小學,其他最多只是區內名氣較好的學校,結果有6個入到本地大學(會考16-30分都有,30分那個讀band 2中學),4個讀到中七,一個在職進修完成大學課程。工作方面,有人未夠三十歲做到大公司的CFO, 一個大學畢業後打了三四年工便創業開了公司,10人當中有5人三十歲左右已置業(冇家人資助)。

結論: 讀一線學校,都要看小朋友是否跟得上,有時在二線學校,小朋友較有自信,將來成就會更好。或許這個統計人數太少,不太準確,但卻是我遇到的例子。

Potato001 發表於 14-4-3 13:54
我的幾位表兄弟姊妹,有4位都是小學開始已經讀一線學校,但其實資質一般,結果會考成績最好那個也只有16分 ...
會考16分係香港升唔到大學?

我當年會考得14分, AL只係All Pass, 出成績後即刻去改選科表, 順利入到7大之一.

成績不代表一切

nerolibaby  策略都可以取勝 ~~~   發表於 14-4-6 10:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Potato001+發表於+14-4-3+13:54+我的

原帖由 hkpapa852 於 14-04-03 發表

我當年會考得14分, AL只係All Pass, 出成績後即刻去改選科表, 順利入到7大之 ...
16分那個讀完中五就去咗外國讀,佢本身已經預咗考成點都會去外國讀書。佢好理想咁選咗科自己有興趣但搵唔到食嘅pure science, 返香港做來做去都係研究助理, 全部都係合約工,做一兩年又要再搵過,已經做咗五六年。好彩佢冇咩經濟壓力,淨係養自己。

我好多中學同學都係會考十幾分入到大學,其實只要高考不是全部E, 有一兩個D都已經入到大學。入到大學只是找工作的入場券,日後發展還是看工作態度和EQ.

Potato001 發表於 14-4-3 14:53
16分那個讀完中五就去咗外國讀,佢本身已經預咗考成點都會去外國讀書。佢好理想咁選咗科自己有興趣但搵唔到 ...

吓, 乜原來依家入大學咁易架?

我當年會考6科22分, 順利入中六, 點知高考滑鐵廬, 得1A1B, 其餘係D同E, 差啲入唔到大學, 諗起都好牙煙。不過, 我當年得兩間大學, 我仲要係中文中學, 只可以考中文大學, 中文大學當年又有暫取生, 暫晒啲位, 我樣衰衰得22分學人報歷史系暫取, 面試時教授望都唔想望我。好彩後尾都執番個尾彩。

BTW, 咁點解依家讀書仲要辛苦過以前? 升大學學生多咗嗎? 以前好少人去外國的, 因為好貴。

little_yolky 發表於 14-4-3 15:06

我當年會考6科22分, 順利入中六, 點知高考滑鐵廬, 得1A1B, 其餘係D同E, 差 ...

依家係多左好多學生黎爭學位, 家陣入到大學的地方, 到處都聽到好多人講普通話嘛。

rainbowcov 發表於 14-4-3 15:22
依家係多左好多學生黎爭學位, 家陣入到大學的地方, 到處都聽到好多人講普通話嘛。 ...

講時講, 真係呀, 大學飯堂仲由11:30開始迫爆人。周圍都係普通話。

王家爸爸  因為夠平,所以很多外人在那裡吃。 從西環乘扶梯,步行一會兒便到達。  發表於 14-4-5 09:47

回覆:little_yolky 的帖子

以前得兩大,宜家有8大「?」。如果計埋樹仁,珠海,恆商,有成10大

little_yolky 發表於 14-4-3 15:06

我當年會考6科22分, 順利入中六, 點知高考滑鐵廬, 得1A1B, 其餘係D同E, 差 ...
16分入大學?
我當年個間九流中學, 上預科都要17分以上喇.
當年預科只收番20%同校中五生

Charlotte_mom  咁我果間係18流了, 升中六只需3C  發表於 14-4-15 09:48

回覆 AgapePa 的帖子

你間中學一定唔算9流. 九龍多區都不知幾多當年Band 3或以下(當年有5個Band)既中學, 中六學生都只係係12-16分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-03-31+發表

原帖由 lovebb2 於 14-03-31 發表
(一線學校Band 1學生比例較高, 如超過50%; 二線學校Band 1生的比例可能只有30%-40%)

唔好意思,總共有幾多 ...
好明顯有錯。
地區爭崩頭的一線,都係40%band 1咁大把。

hkpapa852 發表於 14-4-3 14:18

我當年會考得14分, AL只係All Pass, 出成績後即刻去改選科表, 順利入到7大之 ...
你真好彩!!
當年我入番原校中六, HKCEE要起碼20分...
AL 起碼要兩個C+ 中英文D 先入倒7大其 一BUSINESS FALCUTY

我70後

言歸正題, 我都係選咗二線小學
在整個幼稚園生涯, 已覺大囡對書本以至其他事情沒有尋根究底的好奇心 (這點在細囝番k1更加強烈, 因他係每事問, 幼稚園程度係比家姐的深, 但應付有餘) , 強逼她上一線小學, 簡直係螳臂擋車

幸好學校真的很包容她, 課程不太急進, 逐步遂步教, 令她慢慢可主動學習.......宜家每天仍有空閒看卡通片/看課外書/畫公仔, 成績仍在上中下的上 (學校完全唔公佈名次, 除全級頭三名)

不過下年升小三, 應該冇咁悠閒了.....

回覆 chloe-mame 的帖子

我都係70後, 90年代初考HKCEE, 個陣係九龍東讀書.

20分或以上原校先收番, 當年通常係都係九龍東既Band 1或Band 2中學先有呢D要求, 呢樣我要羡慕你就真 (我係間Band 3讀咋)

入大學其實睇下讀咩科, 讀商科就間間要求都高, 我當年有D同學為咗攞科大個學士學位, AL成績普通 (好過我, 起碼有1C), 即刻改申請表揀咗D"Pure Science" 之類既科目. 如願入咗科大, 讀咗一年"Pure Sciene"後仲成功轉番去讀D"主流學科".

只要有自知之明, 唔好只係心頭高 (非XX校不讀/非XX科不讀), 總有出路, 最多係紆絗D啫.

離題咁耐, 我都係想講:

作為家長, 大家唔好只係心頭高, 要自己小朋友非XX校不讀.
萬一派不到最理想既學校唔駛死既, 讀住先, 如果小朋友有能力, 日後插班入番心儀學校一樣得.
畢竟K2/K3小朋友, "運氣", "眼緣"等都係影響面試結果既部份因素. 去到小二, 小三要插班的就真的要靠"實力"了.

回覆:不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因

當你入左二線小學,小五小六時全級考第十/ 三缐小學考第一,但你自行所選的中學會選一個係一線小學考第70、甚至80的小朋友去interview.  但你是連interview的機會都沒有還浪費了自行階段的機會,你還會覺得是小池大魚嗎?還是井底之蛙,no offence, just a quote.  If you eyes on only band 1 secondary school in the same district, it's fine.  Otherwise, you will see the difference.

回覆:boboapril 的帖子

其實只要唔係要讀band 1/一線中學,目的只係入大學,小學讀二線/三線,其實影響不大。除非二十年後,仍然有小學世襲加分。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 一二線都谷,+所以

原帖由 freeman108 於 14-03-31 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

一二線都谷, 所以我會找一線
同意,分別在於幾多分老師打電話比你,一線8字頭打,2缐5字頭打。

回覆 boboapril 的帖子

好贊同你的看法!由於沒有水晶球,根本無人知入左所選的學校啱唔啱讀(如果知道考第尾,跟不上,多數家長都不報架啦!)。所以家長就有理無理,先報一線,覺得考7、80易過二線考頭十羅!此所以一線甘多人爭。

一線學校會多些認真讀書的朋輩.