用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 對不起DSE, 我真係冇聽過!!!
go

對不起DSE, 我真係冇聽過!!! [複製鏈接]

2    0    0    0

臥冰求鯉二十四孝故事之一

廿四孝,不過莫講話廿四,十二考都唔知講唔講得出。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%8C%E5%8D%81%E5%9B%9B%E5%AD%9D

Jackieson    發表於 14-4-5 21:39
chun媽  agreeX2  發表於 14-4-5 17:58
vincher  agree  發表於 14-4-2 16:46

我都係小學生不如!

回覆:對不起DSE, 我真係冇聽過!!!

今天係廿四考父母。

Jackieson    發表於 14-4-5 21:39
Ericmo    發表於 14-4-5 11:49
freeman108  me too  發表於 14-3-31 14:55
Yanamami    發表於 14-3-31 13:49

阿二去考,同場嘅真係有位四十幾嘅媽媽。

口試真係可以考到學生好多嘢,唔會差過要求學生寫篇議論文。
今時今日,唔閱讀,靠做卷補習真係唔得嘅啦!

真要靠小朋友自己多看書,太多家長祗著重英文,其實四格漫晝都不錯選擇,朋友的孩子中學面試,老師講4字成語,大人都不懂解釋,興幸小朋友識,就俾佢考上..

武航 發表於 14-3-31 13:01
廿四孝,不過莫講話廿四,十二考都唔知講唔講得出。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%8C%E5%8D%81%E5 ...

以前必須讀幾篇二十孝故事

JuiceMum 發表於 14-3-31 12:12
臥冰求鯉 --- 我真係冇聽過!!! 好才我係考HKCEE 唔係嚇死我 !  

中文科口試日 ...
跑馬地寶血小學小三有教:

王祥──臥冰求鯉
晉朝時有一叫王祥的人,因繼母朱氏常在父親面前搬弄是非,令他痛失父親疼
愛。但王並不介懷,冬天時為捕捉鯉魚供繼母食用,還赤身臥於冰上,希望以體
溫融化冰地,結果有兩尾魚兒從裂縫躍出,令他欣喜萬分。

連鮮魚行學校梁校長很多年前也引用這個故事。

鮮魚行學校

地址︰九龍詩歌舞街33號
電話︰23938958
電郵︰[email protected]

2009-10年度校長通訊第3

親愛的家長:

校長一直有個夢,夢想有校友駕著奔馳房車來接校長到半島酒店飲下午茶;患病時有校友為校長看病,不用輪候。這個夢想竟然成真﹗

近期的流感十分厲害,連身體一向不錯的我也中招,在中秋節當日患上流感。星期一正想往診所看病時,我被診所的擠擁病人嚇我一跳﹗由於連續兩日假期,診所擠滿病人。而我一向討厭輪隊,所以我便致電校友陳德仁醫生。他一接電話便二話不說叫我立即到他診所,結果我不用輪隊便立即得到診治,身體正康復中。
陳德仁醫生是兒科專家,為回饋母校,承諾校友每次只需診金一百元(校長也要診金六百元,但他捐回給母校),便可免卻無謂的排隊以及得到專家的治療,診所地址請參考上期校長通訊。
身為校長或父母,最大的安慰是看著孩子成長,事業有成。金錢的回報不是重要,最重要的反而是那點心意。師生之情或父母間的親情是要時間栽培的,若對孩子不聞不問,只顧忙於自己工作,孩子與你的關係便逐漸疏離,到有事發生時,孩子不單不會關心你,甚至還會忽袖而去。
下周便是中期評估周,範圍包括中英數常四科,請關心孩子的學業,認真督導孩子溫習。中國孝經有臥冰求鯉的故事,孝子為求父母在冬天可一嘗魚香,不惜在天寒地凍的天氣下,脫下衣服躺在凍封的湖上,以身體的溫度融化冰雪來捉魚給父母。今次的評估學校便借用這故事,但孩子不用臥冰求鯉這麼慘,孩子只要合格便可獲得食物,一科一份,若四科合格便有四份,包括白米、罐頭、即食麵和麥皮等。若孩子到時與你共享他以努力得來的食物時,請不要吝嗇,稱讚孩子。這是整個獎勵計劃的最終目的。
最後,學校已收到教育局通知,9/11至18/11為學校進行「外評」,以審視學校的發展。為了學校的長遠發展及獲得一個合理的評價,請家長與學校合作,認真督促孩子學習,準時返學,做齊功課,以實質的憑證證明鮮魚行學校是一所好學校,謝謝﹗  梁紀昌 校長二零零九年十月七日

引用:臥冰求鯉+---+我真係冇聽過!!!+好才我係考H

原帖由 JuiceMum 於 14-03-31 發表
臥冰求鯉 --- 我真係冇聽過!!! 好才我係考HKCEE 唔係嚇死我 !  

中文科口試日 ...
因為現今學生要兼顧既野實在太多,除學業,還有課外活動,加上家長安排為爭取優勢而要學生自學既音樂/運動活動,仲邊有時間睇課外書。而老師為趕校內課程,為谷學生成績,仲邊有多餘時間去同學生講埋呢d唔係考試範圍既故事。

yukimum  好同意您的说法!  發表於 14-4-2 13:28
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

因為現今學生要兼顧既野實在太多,除學業,還有課外活動,加上家長安排為爭取優勢而要學生自學既音樂/運動活動,仲邊有時間睇課外書。而老師為趕校內課程,為谷學生成績,仲邊有多餘時間去同學生講埋呢d唔係考試範圍既故事。

我諗時間一定有嘅,問題係你讀唔讀,做唔做。

我每天送阿三上學,車厢上,幾高多學生上网玩游戲。上网玩游戲用嘅都係時間。

edith208  when you ask your kids to do revision, they "revise" how to play their favourite online games first.  發表於 14-4-8 08:05
Jackieson    發表於 14-4-5 21:42

ha8mo 發表於 14-3-31 16:57
這個年頭的小學係一定有講過哩D野當係中文科好、公(國)民教育及德育又好、常識之中的中史又好
我能接觸 ...
諗口簧其實對小朋友的語文教育很有幫助,因為小朋友吸收快。 日日諗口簧,日子有功,一定有進步。

edith208  sure  發表於 14-4-8 08:05
vincher  agree,识字量都多!潛移默化,更好!  發表於 14-4-2 16:50

回覆 王家爸爸 的帖子

以喜樂的心迎接每一天

我問亞女, 中四, 她說一上中四, 老師已經耐吾耐係中文堂加入講孝經

judy  加入講孝經?唔好呱!一两年前我帶阿仔去讀經,最初教論語,後朱子治家格言,甚喜。後讀考經,讀幾篇後,我走都走唔切。  發表於 14-4-8 09:32
vincher  gd  發表於 14-4-2 16:49
‹ 上一主題|下一主題