用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位
樓主: auwl
go

統一派位   [複製鏈接]

王國會長

sosokel 發表於 14-3-31 14:24
若不理會學位數目而放在頭幾志願會否有些危險?
阿仔是深水埗區band 1,正常都會放長天或銘賢在第一、二位 ...
若隨機編號不好, 放本區或他區在第一、二位結果也可能差不多

王國會長

fionakong2008 發表於 14-3-31 17:33
如b2學生,可否先排1c,跟住b2,到1a,1b,最後先b3(好唔想,我接受唔到)

b2學生先排1c 都或可以, 好彩都會撞到入去, 但一定唔可以多, 千萬不要有幾多1c 都塡晒落去, 否則只會令你派b2 的機會大減, 唔好彩的話連b2 都派晒要硬食b3 了, 仲有塡完b2 再塡 1a+1b 只係白白浪費志願, 試想有乜可能連b2 都派唔到會比你派到1a/1b.  

如果真係接受唔到b3 就一開始就塡b2 吧.

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-03-31+發表

原帖由 fionakong2008 於 14-03-31 發表
但沙田區應該會有b1位剩,咁1c填大約咩位置會好啲呢?中尾段?尾段?可憐沙田b2得嗰七八間,其他就咁快填b3 ...
我諗1c 填第一志願,然後安安全全填band 2 非熱門 (除去那些唔㨂第一入唔倒果d)
較為可取,如number 靚,1c 校係第一組別派完,仲有位,咪你入,如number 唔靚,就算你揀band 2 熱門第一都唔到你,我唔知咁諗啱唔啱,或其他高人可比意見

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

即是說不用理會是本區定他區學位,先填滿band 1, 唔夠先再填band 2?

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-03-31+發表

原帖由 fionakong2008 於 14-03-31 發表
但沙田區應該會有b1位剩,咁1c填大約咩位置會好啲呢?中尾段?尾段?可憐沙田b2得嗰七八間,其他就咁快填b3 ...
有誰向你保証呢樣野呢。沙田區看返d舊post 上年已經係重災區。好多band 1學生入吾返band1。而且今年仲話吾俾同區叩門。一個吾好彩抽獎number 吾靚就成世。

小女b1 b, 灣仔區, 請問大家有冇排位意見?

1) 請問觀塘區Band1女生,乙部可博多少間Band 1 英中(本區及他區)。
2) 另乙二填梁式芝或蒙民偉,那間機會大?

回覆:統一派位

我想請教一下,阿囡係band1生,在自行時選了top band 1的第三丶四位。如果在統一時,又想碰下運氣在甲部選top1第一位,其餘兩間才是自行兩間。而乙部就放自行其中一間在頭。想知我這樣做究竟有機會嗎?

回覆:統一派位

我認就算是b1a學生,到抽獎階段已沒有優勢,抽獎只分三組,所以在乙三最遲乙五,已應放入自已的最低要求,其後的只是買個保險…但還要盡力…叩門

請問在那裡可看到全港中學放在統一派位的收生數目?

引用:請問在那裡可看到全港中學放在統一派位的收

原帖由 auwl 於 14-04-01 發表
請問在那裡可看到全港中學放在統一派位的收生數目?
好似四月中先有,派表果陣一齊出,教署網上到時都有,現可睇上年的作參考,應相差唔遠,上schoolland ss 睇

王國會長

sosokel 發表於 14-4-1 00:03
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

即是說不用理會是本區定他區學位,先填滿band 1, 唔夠先再填band 2? ...
對b1 學生係, 但也要留意次序, 如果係最熱門b1 學校, 放第三甚至第二志願已經係白塡.

sosokel  Thanks!  發表於 14-4-1 20:27

王國會長

馬媽媽 發表於 14-4-1 08:52
1) 請問觀塘區Band1女生,乙部可博多少間Band 1 英中(本區及他區)。
2) 另乙二填梁式芝或蒙民偉,那間機會 ...

咁要自己估下Band 1 英中派到幾多志願仲有位了,  如果係熱門Band 1 英中, 通常第一二志願已派晒學位.
機會好難講, 睇有幾多人報而自己隨機編號係前定后, 好運的話, 塡任何一間Band 1 英中都可以入到.

simonkawah 發表於 14-4-1 00:12
有誰向你保証呢樣野呢。沙田區看返d舊post 上年已經係重災區。好多band 1學生入吾返band1。而且今年仲話吾俾同區叩門。一個吾好彩抽獎number 吾靚就成世。
你有例子? 他是如何填? 是否相當進取1-5都填1a...6-10填1b
沙田b1學位多過b1生喎...

回覆 EMMA88 的帖子

sorry,吾係WOR,我會填BAND 2第一間.博BAND 1在自行時已博.

BAND 2生入BAND 1中學未必係好事.

opclk 發表於 14-4-1 18:53
回覆 EMMA88 的帖子

其實你小朋友係邊區向band幾?
沙田B1生

醒目開學勳章

請問我囡囡是band 1尾2頭,深水埗區可以點選擇?

freeman108  可以考慮銘賢  發表於 14-4-7 11:48
[img align=right]http://szmir.3322.org/image/mirror.giF[/img]
‹ 上一主題|下一主題