用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位
樓主: auwl
go

統一派位   [複製鏈接]

Phoebenana 發表於 14-3-31 13:36
煩係一定啦,我依家就唔想這件事,好輕松,仲放假出去玩,happy先,等個日殺埋身,我再開始煩。 ...
因為老師已講左 banding, 所以要開始步處如何選校, 而且會在 easter 假期周圍去看一看實際學校的環境和情況。因時間真的很快來臨﹗

Phoebenana  既然你心中已有心儀學校,現在就莫咁早煩,保持從容鎮定,來迎接第二輪派位,結果話唔定會俾份大驚喜你。  發表於 14-3-31 13:57

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我指的他區就是由其他區校網納入本區校網內的學校,但通常每間只有幾個位,那是否就算心儀的都不可放頭幾志願?

王國會長

freeman108 發表於 14-3-31 13:42
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

咪會填有Double學校名字?

"填有Double學校名字" 指什麼?

王國會長

sosokel 發表於 14-3-31 13:50
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我指的他區就是由其他區校網納入本區校網內的學校,但通常每間只有幾個位,那是否就 ...
心儀的還是應放頭幾志願, 最終看運氣如何了.

王國會長

auwl 發表於 14-3-31 13:37
指定的跨區校---------是指什麼?
就是其他區指定學校分了少量學位到自己區.
例如我囡在南區, 但仍可選東區的BPS, 中區的SSGC, YW 等.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

但南區如果是B1生,幾乎是沒選擇的,女孩子只是好一丁點。

不要在乙部重複選同一所學校, 因教育局不會重新派位, 只作棄權論

瑩瑩老豆 發表於 14-3-31 13:54
心儀的還是應放頭幾志願, 最終看運氣如何了.
若不理會學位數目而放在頭幾志願會否有些危險?
阿仔是深水埗區band 1,正常都會放長天或銘賢在第一、二位,但其實他區可選的還有如九華或何官等吸引力較大的學校,但每間只有一兩個位,要是放在頭一二位,若隨機編號不好會否很危險?

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

即是甲部乙部都同一個名字,如華仁,本人在油尖旺區住。thanks

回覆:freeman108 的帖子

以我理解,乙部填表如下;如band 1 學生, 由band 1 排到band 3,最壞情況派band 2 頭,如果是band 2 or band 3 學生,情況較複雜,要看區內band 1,2學位是否足夠而定,大前提也要盡量排好自屬於自己band 或以下學校!

引用:以我理解,乙部填表如下;如band+1+學生,+

原帖由 cchan2002 於 14-03-31 發表
以我理解,乙部填表如下;如band 1 學生, 由band 1 排到band 3,最壞情況派band 2 頭,如果是band 2 or ban ...
如b2學生,可否先排1c,跟住b2,到1a,1b,最後先b3(好唔想,我接受唔到)

回覆:fionakong2008 的帖子

不贊成,千萬不要,如前面choices 唔得,band 2 學校無哂位,那怎辨?!

那你入硬BAND 3了. 不是因為你有填BAND 3, 是因為你身為BAND 2生, 放BAND 1 在頭. 其實你睇睇教育處隻CD 已好清楚, 如果這一填, 你覺得是會影響你小朋友一生, 請花少少時間去看看吧!

荃灣
本區: BAND 1 - 4間, BAND 2 - 5間

他區 (去年資料)
BAND 1& 2 - 最多位個間有7個位

引用:那你入硬BAND+3了.+不是因為你有填BAND+3,+

原帖由 moniquechoy 於 14-03-31 發表
那你入硬BAND 3了. 不是因為你有填BAND 3, 是因為你身為BAND 2生, 放BAND 1 在頭. 其實你睇睇教育處隻CD 已 ...
咁請教順序如下:b2,1c,1b,1a,b3會否好啲

引用:Quote:原帖由+moniquechoy+於+14-03-31+發

原帖由 fionakong2008 於 14-03-31 發表
咁請教順序如下:b2,1c,1b,1a,b3會否好啲

你真係要了解下怎樣派位,我理解的大抽獎的抽的意思是,首先派晒band 1生又當派晒band 1學校位;假設band 2生號碼是1001至2000,當你小朋友抽到1500號,如果晤好彩你的第一志願已滿了,派彩方法不是即刻派你第二志願,而是繼續派1501-2000的第一志願,如此類推派完band 2生的第一志願,就再派1001(假設他簡了band 1學校因而派不到)的第二志願⋯所以你後尾排晒band 1學校就等如你放棄了很多次的派位機會,連帶band 3好校風的學校也無機會派到。

希望你或多或少明白我講乜。

moniquechoy  你真好人!  發表於 14-3-31 18:59

引用:+本帖最後由+mamee+於+14-3-31+19:00+編輯+

原帖由 mamee 於 14-03-31 發表
啱,小心睇清楚派位方法,除非上一個band 學生仲有位或聯系位,咁下一個band 先有機會派到,否則係no way 無可能,如你哂左一d志願係無可能嘅學校,已經去到好後志願,派乜學校可以預見,小心小心!

引用:Quote:原帖由+mamee+於+14-03-31+發表本帖

原帖由 cchan2002 於 14-03-31 發表
啱,小心睇清楚派位方法,除非上一個band 學生仲有位或聯系位,咁下一個band 先有機會派到,否則係no way  ...
但沙田區應該會有b1位剩,咁1c填大約咩位置會好啲呢?中尾段?尾段?可憐沙田b2得嗰七八間,其他就咁快填b3?

‹ 上一主題|下一主題