用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 冇讀N班,會否影響考K1?
go

冇讀N班,會否影響考K1? [複製鏈接]

如題!

我個女係2012年10月見既B。我想佢試下做細B。即下年要讀K1。但今年再報讀N班。想直按接讀K。想問下去interview K時,幼稚園會唔會睇你有冇讀N班? 會唔會有影響?
係咪有的幼稚囡有N班既,可以試下今年開學前,問下仲有冇位? 如果可以既,應該幾多月左右去問?
上年冇報今年返N班,因為佢個時咩都未識,見朋友去In時,我個女仲有好多野未識,又唔肯坐,其實回想返,就算佢有去In,都真係冇用。因當時佢連疊積木呢的都未識,因佢對呢的玩具冇興趣,佢都唔去試下玩,所以都冇機會俾佢學習。

0    0    0    0

回覆:w.ling 的帖子

其實好多小朋友都冇讀n班,好多幼稚園都冇開,所以只要小朋友k班面試時ok就得。而且k班面試,通常十月左右便開始,即使有返n班也只是開學不久,對小朋友影響有限。

不過如果我係你,去年報了n班,即使明知小朋友唔識,都會帶佢去面試,當參觀學校又好,帶小朋友去玩又好,都是一個體驗,父母也可以知道面試的模式。

完全吾覺有用
除非原校直升k1
時光倒流 吾讀慳錢添

回覆:冇讀N班,會否影響考K1

上年我冇報孝n班呀。
我都諗,覺得應該用處不大,但最近有個爸爸朋友,話對考k有幫助,先問一問。
初時有諗過報n,只係想佢習慣下返學既模式咋。
咁我今年試下直接報k1先。謝謝大家!

同意好多人都無讀,而且巿面上n少位好多,就知無讀n都會有k讀。

如果心儀學校有n班又可直升,報讀可留k1位, 如k1我考這類學校,相對會難入,因為大部份學位會留比n班

‹ 上一主題|下一主題