用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教下,如現在讀中四,想轉校,可以點做 ...
go

請教下,如現在讀中四,想轉校,可以點做 [複製鏈接]

本身係新移民,由中一開始係地利亞xxxx開始讀,現在中四,成績差,因為班同學個個都唔聽書,好吵,同埋係班入面有d女同學玩欺凌,當然無同老師講同係唔敢,因為驚比同學知,如果轉校,可以去邊度問,邊度搵,係唔係得地利亞肯收新移民?

elbar  或試 勞工子弟   發表於 14-3-30 21:52
   0    0    0    0

回覆 RebeccaKwok 的帖子

咩係勞工子弟?

Yanamami  學校。入去elbar俾你條link睇下。  發表於 14-4-5 12:36

RebeccaKwok 發表於 14-3-30 22:02

咩係勞工子弟?
或試 勞工子弟

回覆 elbar 的帖子

但成績差可以嗎?搵社工?
定係直接搵學校?

回覆:請教下,如現在讀中四,想轉校,可以點做

通常band 3
仲要成績差好難有校收
而其他下游學校情況相若
欺凌嚴重到讀唔到就家長反映啦

熙媽媽  完全同意  發表於 14-4-5 11:15

RebeccaKwok 發表於 14-3-30 20:59
本身係新移民,由中一開始係地利亞xxxx開始讀,現在中四,成績差,因為班同學個個都唔聽書,好吵,同埋係班 ...
請問邊間地記?

elbar 發表於 14-3-30 22:45
或試 勞工子弟

勞工子弟已轉直資,要俾學費

elbar  佢不嬲讀開直資   發表於 14-3-31 12:06

其實除了常規中學教育外, 如果小朋友對職業導向的學習更有興趣, 職業訓練局有提供中三畢業的全日制課程(學費全免), 有需要可到以下網址看看, 希望小朋友能找到合適的學校, 繼續學習, 加油!
http://www.vtc.edu.hk/admission/chi/course-ftps3.html

回覆 freeman108 的帖子

觀x

試找社工找學校容易的

剛看到新聞報導, 有名就讀中五的巴籍女生懷疑受到校園欺凌自殺身亡, 雖然這事不一定與你小朋友有直接關聯, 但請你注意小朋友情緒會否受影響, 另外, 可能要急謀對策, 找社工甚至教育局幫忙, 是否可安排轉校.
https://hk.news.yahoo.com/%E5%B7%B4%E7%B1%8D%E5%B0%91%E5%A5%B3%E6%AD%BB%E6%8E%A7%E6%A0%A1%E5%9C%92%E6%AC%BA%E5%87%8C-223011071.html

可以睇睇以下資料有無用。

http://www.hyc.org.hk/publish/seniorsecondary_2013/32-38.pdf

可能要同年輕人傾傾:

1. 中一至中三成績點?同同學相處點?點解今年先有轉校念頭?(轉校係大人嘅意思,抑或係佢嘅睇法?)
2. 中四讀得唔好,原因何在?選錯科?同學嘈?自己未盡力? ……(因為轉校唔代表一切,要對症下藥。)
3. 中四轉校+成績欠佳,應該要重讀中四,有心理準備嗎?
4. 去到第間,可能都要面對適應嘅問題:科目嘅適應(新學校可能唔一定有佢想讀嘅科比佢揀、教學語言可能唔同、同學可能都係嘈……)
5. 欺凌嘅事對佢有咩影響?傷害去到幾深?(肉體/心靈……)

事實上,家長同老師反映,如果暫時唔想,都可以叫年輕人自己約社工傾傾,或者媽媽可以打電話去學校直接話搵社工,等社工接觸年輕人,舒解下佢嘅情緒。

RebeccaKwok 發表於 14-3-30 20:59
本身係新移民,由中一開始係地利亞xxxx開始讀,現在中四,成績差,因為班同學個個都唔聽書,好吵,同埋係班入面有d女同學玩欺凌,當然無同老師講同係唔敢,因為驚比同學知,如果轉校,可以去邊度問,邊度搵,係唔係得地利亞肯收新移民? ...

巴基斯坦女生 墮斃前遭四同學虐打 家屬轟校方姑息欺凌

遵理O唔OK啊?

http://www.beacon.com.hk/dayschool/01.php

http://www.beacon.com.hk/dayschool/14.php

回覆:elbar 的帖子

是啊!我也是見到這新聞,很替樓主擔心!不知道現在情況如何?希望樓主能找到社工幫手盡快解决。

欺凌事已上報,未知家長可否以合众之力(被欺凌者為数应不少),向学校施压,以求校方正視问题?
‹ 上一主題|下一主題