用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 估唔到杜汶澤讀拔卒同dbs
樓主: housewife1314
go

估唔到杜汶澤讀拔卒同dbs [複製鏈接]

回覆:ANChan59 的帖子

杜先生不是我朋友,但曾和他因工作一起出門,印象中他是一個聰明有愛心的醒目香港人。

在娛樂圈中生存,誰都不容易,邵爵士監製的三級片,一定比杜某多,還不是大多數人景仰的老人家?

還有,說說官二代兩句又如何?佔中大將戴教授也正是 DBS 仔,和也是DBS 畢業的飲食界建制議員張某,一起以佔中為題在母校和校弟前辯論一番,這也許才是名校氣派。

杜文澤口說佢心,放任不覇、不拘小節,也許正是某種拔萃精華所在。

四隻貓  yes, 名校氣派! 唔係只靠成績好就話係名校0架. DBS有既係傳統同氣派!  發表於 14-4-1 17:14
joeydesu   香港絕對需要敢言的人才可取得平衡. 因為他愛香港, 表達自己不滿, 有何問題? Local school 也能培養到擁有critical thinking 的人, 絕對不可多得!!  發表於 14-4-1 13:30
四隻貓  agree !!  發表於 14-4-1 12:12

回覆:估唔到杜汶澤讀拔卒同dbs

引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+14-03-31+發表會

原帖由 JustAParent 於 14-03-31 發表
其實杜汶澤有乜問題?香港滿口仁義道德的 禮義廉多的是。有冇人會因為689唔揀英皇書院??

...
認同!杜生我欣賞!

回覆:chingcging 的帖子

我唔信所有dbs及喇沙男唔講粗囗唔格衰!

VKwan  我覺得,個個男人都講粗口架啦,有咩奇  發表於 14-4-1 15:39

JustAParent 發表於 14-3-31 19:18
又杜汶澤,又何韻詩,仲講埋拍三级片,教育版就快變娛樂版。

仲未出莫文蔚的全裸背照片(粤语专辑)。。。。。

引用:我唔信所有dbs及喇沙男唔講粗囗唔格衰! +

原帖由 secretrose 於 14-04-01 發表
我唔信所有dbs及喇沙男唔講粗囗唔格衰!
如果用"香港"和"中國"去代替呢兩間校名,都是一樣的邏輯。

我覺得佢地都係起度做戲,博新聞~

回覆 hogwarts 的帖子

我對杜汶澤的言行是中立的,他是成年人及已離開學校,他要為自己行為負責及承擔後果。

我好接受張灼祥的理念 "Good boys, bad boys, all DBS boys."

雖然友校家長提醒我不要理他,我只是不滿這網友經常講其他學校音樂叻,運動叻,一定成績差的抽水歪理。孩子們還可以在運動場、演奏廳做到識英雄重英雄,尊重對手,互相砥礪,很大方的表現。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

並不是針對DBS 杜文澤呢個K士而講,.但現實情況係:
當有成績輝煌既校友,就會有人將佢同母校關係密砌綑綁,校友名人榜又添一名新成員,為母校爭光.眾學弟精神為之一振.以佢為榜樣.
但一旦有爭議性既校友,亦會有人話佢既行為言論同母校不能混為一談.應該自行負責.

間間名校會以此為立場,不是稀奇古怪事.情況等同學校出左十優狀元,學校悉心培養,功不可没.但科科肥佬既考生,當然係佢個人問題.

Yanamami    發表於 14-4-1 23:12

ckcleung 發表於 14-4-1 13:55
並不是針對DBS 杜文澤呢個K士而講,.但現實情況係:
當有成績輝煌既校友,就會有人將佢同母校關係密砌綑綁,校 ...
其他人的想法我不知道,我的想法好簡單:

1. 他是校友是事實,不是否認可改變;

2. 他離校之後的言行是另一回事。

我分得好清楚 , 所以先講 Good, boys, bad boys, all DBS boys. 好有意思!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-4-1 14:05
其他人的想法我不知道,我的想法好簡單:

1. 他是校友是事實,不是否認可改變;

唔好誤會我意思.
簡單講,我唔覺DBS同杜文澤,十蚊張,煙仔何既言論行為有咩關係.呢個TOPIC只屬于花生題目.

Good, boys, bad boys, all DBS boys <<<<===== 好sweet!

回覆 ckcleung 的帖子

Understand, I just don't want any misunderstanding of my view.

ANChan59 發表於 14-4-1 13:33
回覆 hogwarts 的帖子

我對杜汶澤的言行是中立的,他是成年人及已離開學校,他要為自己行為負責及承擔後果 ...
ha8mo係喇沙仔,每次有人提DBS佢都乘機抽水嫁啦。不過佢越抽就顯得佢越。。。
我識嗰 D喇沙仔又唔係感嗰woh。

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-4-1+13:33+回覆+

原帖由 nofrills 於 14-04-01 發表
ha8mo係喇沙仔,每次有人提DBS佢都乘機抽水嫁啦。不過佢越抽就顯得佢越。。。
我識嗰 D喇沙仔又唔係 ...
佢係喇叭仔?點解佢囝囝要週圍考小一?

(只是中喇叭,不是小?)

ANChan59  Nothing to do with kids.  發表於 14-4-1 16:52
nofrills  感就唔知啦  發表於 14-4-1 14:50

回覆 傻太 的帖子

不應牽涉到他的孩子.... 與他們無關!

引用:回覆+傻太+的帖子 不應牽涉到他的孩子....

原帖由 ANChan59 於 14-04-01 發表
回覆 傻太 的帖子

不應牽涉到他的孩子.... 與他們無關!
我沒有評論他兒子什麼,只是真心奇怪呢位仁兄如是LS old boy,他應該不用咁仆心仆命去報考咁多學校

其實我覺得呢個爸爸為左個仔做左好多準備,搜集了很多資訊,爸爸嚟講真的不多見

ANChan59  I see.  不想惹起誤會.....  發表於 14-4-1 20:38

ACE2126 發表於 14-4-1 20:33
其實呢度很多有心的都係爸爸
媽媽始終多好多!
‹ 上一主題|下一主題