用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友幾年級數學唔使起直式計數
go

你地小朋友幾年級數學唔使起直式計數

你地小朋友幾年級數學唔使起直式計數 ?
我小朋友做數學題唔識心算...成日要起式
因為成日要起式...計得慢
可以點唔使成日起式呢 ?

王家爸爸  我認為直式計數沒有問題  發表於 14-3-29 17:09
bobbob  細數目仲ok,但如果3位數以上嘅乘除數就多數要用直式  發表於 14-3-28 23:53

醒目開學勳章 王國長老

引用:你地小朋友幾年級數學唔使起直式計數+?我小

原帖由 OTTO1092 於 14-03-28 發表
你地小朋友幾年級數學唔使起直式計數 ?
我小朋友做數學題唔識心算...成日要起式
因為成日要起式...計得慢
到佢唔用直式下下用心算,你仲煩!我仔數學較叻,粗心大意都有90分果種,但就係懶叻唔肯起直式,計錯數我想佢起直式佢都炸炸帝唔做

王家爸爸  Totally Agree!   發表於 14-3-29 17:10

Charlotte_mom 發表於 14-3-28 23:41
到佢唔用直式下下用心算,你仲煩!我仔數學較叻,粗心大意都有90分果種,但就係懶叻唔肯起直式,計錯數:igi ...
你仔幾年級 ?
你仔係粗心大意型
但我仔唔係...下下都好似要起式先計到數咁
我想佢用心算....如果下下都要用紙同筆起式先識計數......無紙筆點算?

回覆:OTTO1092 的帖子

你小朋友幾年班?
我大女一年班開始用玩玩下形式做心算,加、減、連加、連減、個、十、百位,不過要經常做,我地係搭lift, 等車時同佢做,練埋集中精神,升小二前背好乘數表,練好上小二好有用

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-3-28+23:41

你仔幾年級 ?
你仔係粗心大意型
小4,就係直式唔係必須(唔計分),我仔就心算。錯的機會多了。如果小朋友無信心,要筆算,迫佢心算可能仲得不償失

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-3-28+23:41

你仔幾年級 ?
你仔係粗心大意型
小4,就係直式唔係必須(唔計分),我仔就心算。錯的機會多了。如果小朋友無信心,要筆算,迫佢心算可能仲得不償失

Charlotte_mom 發表於 14-3-28 23:41
到佢唔用直式下下用心算,你仲煩!我仔數學較叻,粗心大意都有90分果種,但就係懶叻唔肯起直式,計錯數:igi ...
我從小一至小六都要求兒子用直式計數,減少錯誤的機會。

我想沒有話幾時唔洗用直式,看運算的複雜性和小朋友的信心。

回覆:OTTO1092 的帖子

個人覺得直式比較減少出錯機會,如要練心算,可平時搭車或得閑時是旦up啲數叫佢計,亦可調轉叫佢考你,可間中講錯答案睇下佢係咪自己都有計。我仔宜家k3,用直式可計到連續加減5,6位數都唔會錯,但心算,暫時只能計幾雙位數,例如56+38呢啲。至於乘數,剛起步階段,都係直式啦,心算驚佢失去興趣及信心。

引用:Quote:原帖由+OTTO1092+於+14-03-28+發表你

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-29 發表
小4,就係直式唔係必須(唔計分),我仔就心算。錯的機會多了。如果小朋友無信心,要筆算,迫佢心算可能仲 ...
我仔同你仔一樣,又係小四,又係懶唔寫直式,成日用心算,原本數學成績好好但成日衰呢d粗心,好似今次考試深嘅題目佢都冇問題,但最淺嘅乘除數就心算計錯,明明九字頭都變八字,明年考呈分試就大獲   所以肯寫直式其實冇問題,最緊要打好個底。

數學好易粗心大意就會計錯

回覆:你地小朋友幾年級數學唔使起直式計數

我仔小一開始都唔會用直式計,成日心算左答案出黎,寫左答案先再補寫直式
小一小二都仲ok,到小三有時粗心大意會心算錯,我就叫佢一定要用直式計,但佢有時仍偷雞用心算(覺得用直式計麻煩)到今年小四又好左,完全唔用直式都無乜錯漏,我覺得計得多,心算多左,都會慢慢少錯漏