用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 香港嘉諾撤小學好嗎?
樓主: sharon_0901
go

香港嘉諾撤小學好嗎? [複製鏈接]

引用:我表兒㽒剛入小一,考全級第二,常識深到嘔

原帖由 lui 於 14-04-07 發表
常識唔深喎,阿仔次次9字頭。

七點半 發表於 14-4-15 23:07
回覆 stepyau 的帖子

我囡囡和仔仔分別讀不同的天主教學校,其實所有捐款都是自願性,不過,相對地香港嘉 ...

學校只請了一位外籍英語老師,而不是兩位。另外一位是由納稅人付款的,每間學校都有。

kidkid 發表於 14-4-10 11:02
請extra net teacher已經叫捐完再叫捐再叫捐, 仲有明愛獎券, 遊戲劵, 買文具, 教會活動/設施捐款....等等.
...
捐完再叫捐再叫捐,嘉諾撒有大概一千學生,平均每名學生要捐四百才夠數,如果有兩名就要捐八百至夠數。我知道近年好多家長唔願意捐,有啲係唔想俾錢,有啲一星期得一堂嘅覺得唔應該俾(因為嗰一堂係政府嗰外籍老師負責,小朋友冇extra得益,點解要俾?)

遊戲劵, 買文具, 教會活動/設施捐款  
我嗰小朋友四年來都冇叫捐wor

:

小木偶媽咪 發表於 14-4-18 17:18
我朋友囡囡正讀此校,現P.6。
老師有愛心,功課少,教學淺。
朋友每次都會影D考試卷比我睇。我囡每次睇完 ...
你個小朋友就好彩喇,我個小朋友讀咗四年,都有老師閙小朋友,仲係好金個種

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+14-4-18+17:18+我

原帖由 afternoontea372 於 14-06-30 發表
你個小朋友就好彩喇,我個小朋友讀咗四年,都有老師閙小朋友,仲係好金個種 ...
咁讀得開心嗎?

引用:我見我姪女每日都有十樣功課,好忙下!但成

原帖由 yy0601 於 14-04-03 發表
我見我姪女每日都有十樣功課,好忙下!但成績好,男仔也可派到band 1,姪仔剛升中一。

...
可以透露是那間中學嗎?

回覆:chanmendy 的帖子

張祝珊

YY Mom :-D

回覆:香港嘉諾撤小學好嗎?

我想話嘉諾撒是一間好學校,我小朋友都有試過被罸。但做得唔啱有小小懲罰不是正常的嗎?
還有,每次捐款都不是強逼性的。政府每間學校會資助請一個外籍老師,無論你學校開幾多班都係一個,嘉諾撒一級有6班,一位外籍老師的話,小朋友未必可以一星期上到一堂。所以我覺得,經濟許可的家長可捐多小小。如經濟不許可的話,相信學校會諒解的。

相信學校會諒解的?如何諒解?人人都捐我唔捐,會點呢?最好都係唔好叫人捐

回覆:cw0057 的帖子

其實唔捐是可以的。

我仔有25分呀,但男仔少我有啲concern, 驚男仔唔夠女仔成績好,到時升中包尾,又唔知有咩中學揀,但聽到樓上都有男仔成績唔錯又安心啲

打去學校問話無open day, 想帶仔去參觀下都唔得添

平均小學成積應該女仔有優勢,而且呢間聯旁边中學25%先有6x%人上band1,男仔冇呢個包抵又用校內成積爭band1位,應該比较困难(相對其他男女校)

有朋友個女係呢間讀緊6年級,又5係好多功課喎。2/3樣左右。

我大仔讀緊...讀得辛苦.  個個星期默書. 功課就每天10樣左右. 仲有唔記得帶功課/書本.. 老師就寫手冊.. 13次記缺點...

D老師有D 好OLD FASHION... 教法未必配合而家小朋友.. 尢其佢係活動型.. 死硬.  

回覆:polliebb 的帖子

我仔成績又算幾好喎,而且其他成績好的男仔也不少。

請問每天10樣功課要做幾耐?
每星期默書要默幾多段,多新字要記嗎?

babycute2009 發表於 15-2-11 21:25
請問每天10樣功課要做幾耐?
每星期默書要默幾多段,多新字要記嗎?

我囡小一, 每天十樣事情寫手冊 (有功課, 但好多都係備忘和家長簽名), 平均每天一兩個鐘應該做晒功課, 我六點回家, 她基本上做好.
每星期默中或英, 間住來默, 比起其他學校算好, 我見我囡默中文課文, 比人地普通津小學校的課文要短好多, 所以我覺得都算輕鬆. 佢都讀得好開心, 唯有要做中, 英抄生字句字, 有時真係做到喊, 佢最唔鐘意做抄寫.

阿囡讀小一中, 暫時讀得好開心, 只係功課量較多.

平均每日7-樣功課, 但有時會11-12 樣 (通常係星期五, 平日亦有機會).  欠交12次, 記缺點.  

每星期中/英隔週默.  英文較易 (範圍少D).  中文範圍較多 (1課文+1課文的詞語.

我小孩是小一,開學至現在,我也滿意及喜歡香港嘉諾撒學校。“功課量,抄寫多少,默書範圍多少,老師是否古板,要家長捐款額外請多一位外藉老師...等等” 見大家對似乎很想了解,我就試試把我的感覺寫出來,可能有其他用家不認同,留意這只是我的個人感受。功課量: 時多時少,基本上1至1.5小時可自己獨立完成,家長檢查時間不計算在內。 抄寫:我覺得適量,不算多。中默範圍:兩課,分別是一課詞語及一課課文,我覺得範圍多, 仍未要背默。英默範圍:五句句子是必默,你可熟背,另加生字及句子抽默,我覺得範圍小。

寫住咁多先

‹ 上一主題|下一主題