用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 bps 出了2nd IN 通知
樓主: 瑩瑩老豆
go

bps 出了2nd IN 通知 [複製鏈接]

王國會長

大家有冇問會見幾耐? 我當時唔記得問

引用:大家有冇問會見幾耐?+我當時唔記得問

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-03-29 發表
大家有冇問會見幾耐? 我當時唔記得問
Fyi上年我囡約等15mins, 見校長約10-15mins,全個過程30mins完成,good luck!

醒目開學勳章

小女明年小六, 想請問第一輪面試成功的女女, 是band 幾 ?  你地portfolio 整左幾多頁?  如果只是讀書叻, 無獎項, 機會大吾大?  謝謝 !

回覆:Mrsleaf 的帖子

In得bps相信一定係band1女生,除咗份app form, 只能交不多於20版的証書或獎狀,bps收生標準都以成績,面試為主,其他課外嘢都會只作參考。成績標青,都好有機會有得in

Mrsleaf  thanks   發表於 14-3-29 23:15

王國會長

Mrsleaf 發表於 14-3-29 12:02
小女明年小六, 想請問第一輪面試成功的女女, 是band 幾 ?  你地portfolio 整左幾多頁?  如果只是讀書叻, 無 ...
我囡band 1 頭 (小五/六全級五名內), 主要是校內一些服務獎狀+幾個畫畫獎, 沒有外面的奧數/朗誦或音樂等獎項和沒有特別技能(最叻只係鋼琴四級). 也冇整portfolio 只是交申請表和相關影印本,

引用:小女明年小六,+想請問第一輪面試成功的女女

原帖由 Mrsleaf 於 14-03-29 發表
小女明年小六, 想請問第一輪面試成功的女女, 是band 幾 ?  你地portfolio 整左幾多頁?  如果只是讀書叻, 無 ...
Bps唔收portfolio.

Mrsleaf  thanks   發表於 14-3-29 23:14

回覆 Mrsleaf 的帖子

有一點要注意的, 課外活動指學術以外的項目, 即奧數, 劍橋英語等不計.

Mrsleaf  thanks   發表於 14-3-29 23:13

醒目開學勳章

瑩瑩老豆 發表於 14-3-29 13:47
我囡band 1 頭 (小五/六全級五名內), 主要是校內一些服務獎狀+幾個畫畫獎, 沒有外面的奧數/朗誦或音樂等獎 ...

全級五名好厲害   我女都係得4級鋼琴咋 , 謝謝你回覆

引用:Quote:bb560+發表於+14-3-28+16:44+聽人講

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-03-28 發表
咁out 得啦
要對囡囡有信心。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

聽人講是英文

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

全個面試過程是用英文交談。

瑩瑩老豆    發表於 14-3-31 10:12
‹ 上一主題|下一主題