用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧定協恩幼稚園好?
樓主: WorkHardMa
go

太子明慧定協恩幼稚園好? [複製鏈接]

melonfans 發表於 14-4-11 10:54
吾轉la!  k2都考小學, 要轉又重新適應, 再加埋考小學, 我覺得心理質素會較差.  依家下學期中文書, 佢全部 ...

其實不是所有小朋友都適合英普班

家長要自決

引用:Quote:lovelylpclpc+發表於+14-4-11+00:52+

原帖由 Marco2010 於 14-04-17 發表
Sorry for late relpy as I seldom go BK now.!
Marco2010 十分感謝你的分享!其實明慧N班直升K1是其一可取之處。當然升K1時都會再報其他學校去參加面試,但未必有offer, 所以學校本身K1-K3課程我都需要考慮。
現在我手上只保留兩個offer:  明慧(AM) vs 基督教中心(PM)  …...宜家決擇中?!
(1) "明慧" : 英普、程度中上、校長話盡量做到直升K1、收AM offer、交通尚算方便; 但無户外playground、長期冷氣房、市区空氣麻麻、又無學券、校車問題;
(2) "基教": 基督教背景、有愛心、有户外playground、唔會冷氣房困獸鬥、有學券、如無意外直升K1; 但九龍塘唔就腳要搭校車、只收PM offer。
……😑衡量中……

引用:Quote:ahmatt+發表於+14-4-17+12:31+同意,

原帖由 Marco2010 於 14-04-17 發表
同意 X 1000000000000!
....請問校車問題是否仍未解決呢?(聽聞早前換了校車公司,情況有所改善嗎?) 謝謝!

lovelylpclpc 發表於 14-4-18 02:41
Marco2010 十分感謝你的分享!其實明慧N班直升K1是其一可取之處。當然升K1時都會再報其他學校去參加面試, ...

等我嘗試解釋一下戶外PLAYGROUND一點.
其實一星期只有二,四去大肌肉室, 當二十分鍾.
有戶口如像TS那樣多蚊或下雨都不能出外, 冬天太COLD又唔出得, 真正好用日子有幾多?
另外父母一定會補足..........對我來說不是一個理由.

我覺得兩類學校不能直接比較!
ANYWAY, WISH U GET THEBEST CHOICE。

回覆:Marco2010 的帖子

不好意思 由於是超細b 明慧課程會不會好深?

引用:Quote:lovelylpclpc+發表於+14-4-18+02:41+

原帖由 Marco2010 於 14-04-18 發表
等我嘗試解釋一下戶外PLAYGROUND一點.
其實一星期只有二,四去大肌肉室, 當二十分鍾.
有戶口如像TS那樣多蚊 ...
Hi Marco2010, 謝謝你用家切實體驗的分享!另外想問問,暫時你對學校的K1-3課程滿意嗎? 以及校車安排問題有所改善嗎?!十分感謝!!

chunmama2011 發表於 14-4-18 21:24
不好意思 由於是超細b 明慧課程會不會好深?
其實PNK1班課程無乜野講深唔深,佢用書有部份特別英文部份是跟英藝差不多。好多人話英藝教深一級,但我唔覺。
又沒有測試考試,好淺好深都不是問題。(反而小朋吸到幾多成更實際)

都係教差不多的東西,老實說好多家長一早係屋企都教識左小朋友,
我想這階最重要 培養好小朋友喜歡返學和一個良好的學習模式初

深淺不是首要考量或擔心!

‹ 上一主題|下一主題