用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囝囝校內操行差, 令我們不知怎麼處理好.... 求各位意見~ ...
go

囝囝校內操行差, 令我們不知怎麼處理好.... 求各位意見~ [複製鏈接]

囝囝成績keep住頭10名, 但他在校內既操行差, 上課時有時離開坐位, 取笑同學答唔到問題, 同埋幾位同學排斥一位同學, 前天班主任打電話告訴我們, 幾科老師同時有這評語, 如果他再不改善, 操行將會評C

升五年級時, 已經告訴他操行差, 6年級選校時很難有學校收的, 點知呢個情況真係出現, 有經驗既家長們可否教我點處理好?
需要囝囝跟老師請求多次機會並且承諾以後會改善, 可行嗎? 但這樣可能傷到囝囝既自專心.....

王家爸爸    發表於 14-3-26 16:43
   3    0    0    0

呢個情況只喺今年先出現?之前有無老師投訴過?P1/2時教易教過而家禁大個~~有無同他傾過老師的評語?他自己有乜睇法?操行C,幾o力睇怕都難有學校收,真要好好同他商量一下了。

同自尊心有乜關係呢?有錯就要認,要改啊!

王家爸爸    發表於 14-3-26 16:42

自專心還是升中重要?
再者, 他的行為確實需要改善。
跟老師請求多次機會並且承諾以後會改善可行, 最少老師會看到他的誠意。

mymelody2003  我就是想老師看到他的誠意, 今次手下留情....keep住操行B.  發表於 14-3-26 16:55

第一, 自行管教自己孩子改善地方, 已小五年級, , 絶對要對自己行為負責任, 家長要嚴厲實行, 第二, 向老師承諾也係需要, 比老師良好感覺, 不要驚傷害自專心, 錯係要認, 相反, 取笑或排斥同學又不傷另一D小朋友自專心咩...

好多好少少 ge 學校,自行收生階段都要操行B等或以上。

謝謝各位回應

其實由四年級, 那時既班主任已經告訴我們同樣情況, 所以呢2年已經特別叮囑囝囝的言行, 無奈他至今作然未能改善

其實我也認為囝囝應該為自己既行為負責, 所以我也認為他應該向老師承諾會改善, 但問題係各科老師合共有5位老師, 老公話要囝囝續一跟他們說會傷到他自專心, 所以我才請教各位

Yanamami  仔对件要相法如何?佢自已觉得去道歉好难為情?  發表於 14-3-26 18:59

mymelody2003 發表於 14-3-26 16:49
謝謝各位回應

其實由四年級, 那時既班主任已經告訴我們同樣情況, 所以呢2年已經特別叮囑囝囝的 ...

同意上面講," 做錯野講對不住 = 傷自尊 " 依個觀念真係要改,遲早累死個仔!

王家爸爸    發表於 14-3-26 17:08

回覆 mymelody2003 的帖子

同班主任講已OK, 但真係要有用心改才好向老師承諾, 否則會比唔講重好...加油!

loveDD 發表於 14-3-26 17:00
同意上面講," 做錯野講對不住 = 傷自尊 " 依個觀念真係要改,遲早累死個仔! ...

首先謝謝你既回應.

由於他已經5年級, 開始有個人既想法, 做家長既只為了找一個合適 及 令到囝囝甘心去改既方法去解決事件.

現今小朋友思想比我們所想的成熟, 尤其有些小學生做出自殺行為....因為家長唔了解自己, 所以 "遲早累死個仔" 為免太嚴重了!

只要過程中得到他信任, 未來他可能會改好呢!

kp_sin2001 發表於 14-3-26 17:03
回覆 mymelody2003 的帖子

同班主任講已OK, 但真係要有用心改才好向老師承諾, 否則會比唔講重好...加油!
謝謝你的回應及意見

問題係, 班主任話 各科老師未必肯再給予他機會, 所以班主任話再沒有改善, 他想幫也幫不了....

所以我諗緊需向各科老師講, 或是只需向班主任說.

mymelody2003 發表於 14-3-26 17:10
首先謝謝你既回應.

由於他已經5年級, 開始有個人既想法, 做家長既只為了找一個合適 及 令到囝囝甘心去改 ...

我同意你講,要向小朋友講出佢有咩做錯同點去彌補,依個係做父母嘅責任。而至於我地建議你要小朋友道歉亦都唔係要你迫佢,你迫佢講但佢唔知錯有咩用,同就咁打佢有咩分別?!  希望你明白,"道歉"只是係最基本要做嘅補求方法,你道歉唔代表人地要原諒你,所以及後就要佢去改,去向人地證明小朋友係真心知錯!  依個唔係單單 為左佢可以順利升中,更加係教導佢日後做人嘅原則,做男人有咩輸唔起!  最後我想話唔係想講你做錯,大家(包括我)都學緊,想努力去做好父母依個角色,我只是分享下我自己嘅意見,希望你明白。

mymelody2003  "你道歉唔代表人地要原諒你"...AGREED! 所以要真心地去證明自己想改善.  發表於 14-3-26 17:59

或者咁,我有另一個建議,可否要求老師幫助,搵個時間,要求幾個人一起,包括被排斥的那一位同學,正所謂"解鈴還須繫鈴人",叫他向你囝囝說出佢嘅感受,希望你小朋友能夠明白及體會他人嘅感受,到時大家一起睇下傾下有咩方法去解決問題!

loveDD 發表於 14-3-26 17:35
或者咁,我有另一個建議,可否要求老師幫助,搵個時間,要求幾個人一起,包括被排斥的那一位同學,正所謂" ...
Effort 好大的窩!有幾多個老師肯制?

loveDD 發表於 14-3-26 17:35
或者咁,我有另一個建議,可否要求老師幫助,搵個時間,要求幾個人一起,包括被排斥的那一位同學,正所謂" ...
謝謝你的建議.

其實在我們既小學生活中, 哪一個未曾經被排斥過?
囝囝做這行為是很錯的, 但同樣可能他也經歷過被排斥, 所以又做出同樣行為;

或者, 首要的是他真心地向老師認錯, 並且再跟老師了解來龍去脈, 然後才決定任處理.
我只想公平地去處理, 就算錯都要去面對, 這才是往後他做人處事的態度.

只是老公想法跟我不一致....

醒目開學勳章

問下你仔既想法同打算先決定

但同時令5位老師都大反應,真係要好好管教,品格比成績更重要.

如果仔係真心觉得自己做得唔啱,亦明白点解老師(仲要係五个之多)要扣操行分,禁去認錯並承諾改善,並不会影响自尊心,因佢係真心悔改。影响自尊心係佢並不服氣被逼去道歉吧!

回覆:囝囝校內操行差, 令我們不知怎麼處理好.... 求各位意見~

除了跟老師了解情況外,可有由囝囝自己跟你,講述一次實況?

在囝囝講時,佢或者會同你講果個同學好蠢,所以笑個同學同唔同佢做朋友。此時,先不要教訓佢,只要重覆佢的說話:你覺得個同學唔識答老師問題係好蠢,所以你唔想同呢個同學做朋友喎!如果佢答你:係呀!你只要回應:哦!

之後,就問佢一題比較深但又是佢程度的題目。當佢反覆答幾次都答唔到,你可以先讚賞佢願意嘗試,跟著反問佢,佢都唔識咁佢係咪都蠢?之後讓佢知道每人都會有野唔識,所以大家要返學同學習,明白被人取笑的感覺並不好受。再請佢向班主任,甚至受害同學道歉及承諾不會再犯。讓佢知道面對自己的人才是個勇敢的孩子。

回覆:囝囝校內操行差, 令我們不知怎麼處理好.... 求各位意見~

Brilliant method

引用:Quote:loveDD+發表於+14-3-26+17:00+同意上

請問樓主孩子是否獨生子?平日誰湊他?
平時有丙/打他嗎?
雖然我不知道是否正確,但我真是會丙佢獲甘,我甚至叫佢退學,留在家中,不要去學嘢。

‹ 上一主題|下一主題