用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 thebookpeople.co.uk
樓主: huba
go

thebookpeople.co.uk

引用:Quote:原帖由+huba+於+14-08-13+發表其實我

原帖由 mylee6 於 14-08-13 發表
投訴郵局?
我都試過,要去郵局取書,十分不方便。
今次我 remark 講明,如無人,放在大堂 reception, 唔知 ...
唔會咁做㗎,件貨唔見邊個負責?因為唔係courier service, 唔駛簽收,郵差一定唔會放去座頭㗎

引用:Quote:原帖由+mylee6+於+14-08-13+發表投訴

原帖由 sorman 於 14-08-13 發表
唔會咁做㗎,件貨唔見邊個負責?因為唔係courier service, 唔駛簽收,郵差一定唔會放去座頭㗎

...
上星期我在fishpond.com 訂了一本書,昨日送到但我一家出了街,郵差交了給座頭,回到家時座頭便轉交了給我。

引用:投訴?對方有一般郵寄,應該只限一次派件咋

原帖由 sorman 於 14-08-13 發表
投訴?對方有一般郵寄,應該只限一次派件咋喎。又唔係speedpost,又唔係SF 。一次上門唔見人,叫你去郵局自 ...
如果他們真的有嘗試上門派送,我不會去投訴。

我以前的數次個人經驗是家裏有人,但只在信箱收到張通知卡叫親自去郵局取。由於這情況重覆發生,我才跟郵政提出。

醒目開學勳章

huba 發表於 14-8-13 15:13
上星期我在fishpond.com 訂了一本書,昨日送到但我一家出了街,郵差交了給座頭,回到家時座頭便轉交了給我 ...

我發現唔同公司做法唔同,fishpond會擺低響看更度,以前bookdepository一定派上門,無人響度就要去郵局攞,但最近一次都肯擺低

引用:Quote:huba+發表於+14-8-13+15:13+上星期我

原帖由 bobbob 於 14-08-14 發表
我發現唔同公司做法唔同,fishpond會擺低響看更度,以前bookdepository一定派上門,無人響度就要去郵局攞 ...
我相信主要看他們在香港是用哪家派遞服務,座頭話我知最近這次
fishpond是透過郵差(即香港郵政HK Post)派的。

至於bookdepository, 印家中早期(當她還是bookdepository. co.uk 時),她們是用Royal Post 到香港透過HK Post 來派送,那時的服務很穩定可靠。但被Amazon收購後不久就轉用Swisspost,然後就出亂子常寄失,之後再改回透過HK Post 派送。

根據最近的個人經驗,透過HK Post作派遞的國際郵包上門找不到人便會交給座頭,但透過HK Post作派遞的本地郵包上門找不到人便只會留低張收件通知卡在信箱。

醒目開學勳章

huba 發表於 14-8-14 17:33
我相信主要看他們在香港是用哪家派遞服務,座頭話我知最近這次
fishpond是透過郵差(即香港郵政HK Post)派的 ...
即係先前bookdepository係當本地郵包?amazon收購咗幾耐?我呢2年訂書又未衰過喎

引用:Quote:huba+發表於+14-8-14+17:33+我相信主

原帖由 bobbob 於 14-08-14 發表
即係先前bookdepository係當本地郵包?amazon收購咗幾耐?我呢2年訂書又未衰過喎 ...
已是幾年前的事,網站也已由.co.uk 轉成.com.

引用:Quote:原帖由+dwyy+於+14-08-08+發表我7月2

原帖由 Strawberrys 於 14-08-11 發表
我25/7 ordered, 28/7 shipped, 但仍未收到。是否要咁耐或更耐?有無問題?我第一次買佢的書。 ...
今日在家都冇派上門,今晚就見張卡放郵箱,要去郵局取書。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆:Strawberrys 的帖子

85折訂左兩套Collection終於到手了。

問了郵局職員,對方用平郵寄運,所以冇送上門,取件也不用身份證。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

可能我好彩,魚塘和藏書所的件,若能入信箱,便入,若不能,放在管理處,即是全部都是普通較重的郵件。

反而兩年前經當時尚未進駐香港的誠品訂的一本翻譯小說,卻由DHL送上門,有點受寵若驚。

經二樓書店訂的書,由本地速遞送上工商區。

引用:85折訂左兩套Collection終於到手了。 問了

原帖由 Strawberrys 於 14-08-15 發表
85折訂左兩套Collection終於到手了。

問了郵局職員,對方用平郵寄運,所以冇送上門,取件也不用身份證。
Lego friends可影内頁看看嗎?合高小看嗎?

回覆:thebookpeople.co.uk

Any promotion code?

回覆 Cheungwong 的帖子

10% off Orders Over £20 at The Book People AFAUBURN

試下但唔一定得, 其實可以GOOGLE下

之前見有人分享過12%off code: TREAT12
但唔知道有效到幾時
話時話.....我發現最近郵費加了好多

醒目開學勳章

10% off Orders Over £20 and Free Delivery at The Book People

AFZIPPY

Expires 28th September 2014

Other than book people, book depository, any more recommendation on the online bookstore? Thx

One more question, if I order different books in Amazon, will Amazon deliver the books to me at once or depends on the suppliers? Thx

醒目開學勳章

p_hsy 發表於 14-9-24 15:52
Other than book people, book depository, any more recommendation on the online bookstore? Thx
fishpond

I also TAOBAO by using my friend's account.

醒目開學勳章

15% off Orders

MAGIC15

Expires 3 October 2014