用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Burgess Hill 同 Talbot Heath, 邊間好D??
go

Burgess Hill 同 Talbot Heath, 邊間好D?? [複製鏈接]

囡囡考到呢兩間,我屬意 Talbot Heath,有無人知佢好唔好呀!!請比意見吖
   0    0    0    0

回覆 basbyy 的帖子

小女舊同學讀tb, 成績當然好喇, 不過boarding house香港女仔多,

因此難免是非多, 如果你女兒性格獨立有主見, 外向會比較好些.

Tb Healthboarding 好細

Burgess hill 's academic is better. Location is better too.
tb Heath is a lot of hk girls  like studying in hk. Besides boarding house is very small n crowed, u  to better ask agent to give u information for hk n china students  in boarding this years  n ask the room size n photos for consideration .

我最後都係選擇 Talbot Heath,其中一個主要原因都係錢作怪!!TH ranking 高D而學費平好多,一年平成六萬蚊,呢個數目都好吸引!!!我囡囡雖然唔算好開朗,但佢都幾獨立,我諗問題不大!!想問下有無家長識人曾經或者現在 Talbot Heath 讀架,我想問下佢地一D生活上資料!!感激、感激!!

你好, 我朋友的囡囡在TH讀 7 年, Boarding House 係細D, 但設備環境是OK的, 她說Boarding 只有30幾人, 所以全校香港學生根本吾多. 成績一向好好, 而且學費真係好底. 本來我囡都想申請呢間, 但可以太遲申請, 已經Full 左. 所以你真係好Lucky呀 ~ (女校的是非一向都係多D, 所以及早學導囡兒如果handle)

angie_ma 發表於 14-4-8 17:47

你好, 我朋友的囡囡在TH讀 7 年, Boarding House 係細D, 但設備環境是OK的, 她說Board ...

多謝妳嘅回復,其實我唔係太怕亞女嘅人際關係,因為佢由細到大都係讀女校,所以佢識得點 handleD小圈子!!其實係我呢個媽咪自己太擔心就真!!因為好多細節野我都唔知,唔似以前亞女喺身邊可以幫佢處理!!

我都識人由Grade 8開讀Tablot Health,可以用平靚正來形容TB,朋友的女兒在TB讀得很開心,以排名100以內都幾難有學費嘅平的女校。

CPU1995 發表於 14-4-10 12:49
我都識人由Grade 8開讀Tablot Health,可以用平靚正來形容TB,朋友的女兒在TB讀得很開心,以排名100以內都 ...

真係多謝妳地回復,見妳地咁講我都安心好多!! 係呢,妳朋友個女畢左業未架?

回覆:Burgess Hill 同 Talbot Heath, 邊間好D

我agent都話呢間成績好,可惜我女成績未去到!佢地話學校入學試又深又多!唔知係唔係?你女入了恭喜你!

hennyyoyo 發表於 14-4-10 18:25
我agent都話呢間成績好,可惜我女成績未去到!佢地話學校入學試又深又多!唔知係唔係?你女入了恭喜你!:go ...
我亞女英文一向唔錯,佢考左三間學校,佢話TH的試題最深,要考英文、數學同推理三科!!亞女話TH份閱讀理解大約係中三、四程度,好彩亞女個外籍英文補習老師比開D中五程度的閱讀理解佢做,所以佢至應付得到!!

引用:Quote:hennyyoyo+發表於+14-4-10+18:25+我a

原帖由 basbyy 於 14-04-10 發表
我亞女英文一向唔錯,佢考左三間學校,佢話TH的試題最深,要考英文、數學同推理三科!!亞女話TH份閱讀理解 ...
阿女真叻

醒目開學勳章

回覆:basbyy 的帖子

Talbot heath 好多德望女仔,有小圈子,d老師要人氹同送gift.你自己諗!

‹ 上一主題|下一主題