用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果協恩同九龍塘學校,大家會點選擇? ...
樓主: suito
go

如果協恩同九龍塘學校,大家會點選擇?

下?????
好難令人相信喎!!!!!

回覆:如果協恩同九龍塘學校,大家會點選擇?

Of course HY, no need to think

引用:下?????好難令人相信喎!!!!!+

原帖由 TIGERBAMA 於 14-04-03 發表
下?????
好難令人相信喎!!!!!
我做証!

回覆:sukitelfold 的帖子

百貨撞百客,冇話絕對的!!!
隨心啦!每個人考慮因素不同,有人唔想12年女校,有人••••問下自己著眼在那個因素多D,自然有答案。。。。

HY for sure!

suito 發表於 14-3-25 22:14
其實大家知唔知如果讀協恩小學對升協恩中學有幾大幫助呢?
2018年開始,協恩中學和協恩小學會斷龍,
協恩小學要和其他小學一齊競爭協恩中學, 所以並無明顯優勢

CYPK 發表於 14-4-3 04:30
KTS 要幾年後撲中學
協小一樣要撲中學, 2018開始無直升喇

引用:Quote:CYPK+發表於+14-4-3+04:30+KTS+要幾

原帖由 AgapePa 於 14-04-06 發表
協小一樣要撲中學, 2018開始無直升喇
你點知架?官方定校方公佈架?

执子之手414 發表於 14-4-6 14:44
你點知架?官方定校方公佈架?
睇報紙知.
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110816/00176_026.html

2011年舊聞:
隨着協恩中學變為直資學校,現時與之聯繫的津助協恩中學附屬小學亦需面對轉變,雙方的聯屬關係將於六年後結束,在未來六年過渡期,即由現時起至二○一七年八月底前,在聯繫小學就讀的小六學生,只要符合三個準則(學科成績屬首八成七內、品行良好及有繳交學費),便可以獲協恩中學直接取錄,協恩中學每級學額一百八十個,當中約有九十至一百個來自附屬小學的學生。

六年過渡期後即二○一七年九月起,上述三個準則將不再適用,意味着明年九月入學的協恩中學附屬小學小一學生,在完成六年小學課程後,不會再因符合上述三個準則而獲保證直升協恩中學。

Radiomama 發表於 14-3-29 15:10
我所接觸的HY小學及中學的學生都可愛到不得了,好樂意分享觀點。不過聚埋一齊又唱又笑有點嘈。

...
百店百客。我麻麻女校,因為自己讀過,見到有d女仔mean係上來,排擠呢個嫉妒果個無句真話的衰嘢。
但識d協恩女仔,佢地真係友愛d,少d女仔的明爭暗鬥。

回覆 AgapePa 的帖子

應該會收回7成左右嗎?像SFCC,marymount 都收返7~8成附小學生這樣才較合情理呵

CYPK 發表於 14-4-6 16:39

應該會收回7成左右嗎?像SFCC,marymount 都收返7~8成附小學生這樣才較合情理呵

SFCC, Marymount 同小學係直屬關係,最小都要收5成.但協小斷龍後,只有感情分,
收幾小幾多都得,仍是未知數。

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-4-6+14:44+你

原帖由 AgapePa 於 14-04-06 發表
睇報紙知.
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110816/00176_026.html
thx

如果無左升中優勢,我會情願小學讀男女校,中學先女校。

引用:好又免費 +

原帖由 owennam 於 14-03-25 發表
好又免費
x2

del

回覆:如果協恩同九龍塘學校,大家會點選擇?

CYPK 發表於 14-4-7 10:21

如果只有感情分.....那便可惜了!HY中學今年15xx人報考爭奪小於一百個位,如果連感情 ...
講起女籃, 我見過GH籃球隊, 個個男人咁様, 虎背熊腰, 但個老師好靚.

如果HY中學完全唔留位比小學, 即係有180個位. 可能容易D經KTS / APS 入.

引用:Quote:CYPK+發表於+14-4-7+10:21+回覆+Agap

原帖由 AgapePa 於 14-04-07 發表
講起女籃, 我見過GH籃球隊, 個個男人咁様, 虎背熊腰, 但個老師好靚.

如果HY中學完全唔留位比小學, 即係有1 ...
我又覺得唔會完全唔留,留多留少問題而已。話晒叫“協恩中學附属小學”,就算只有50%、30%,都多過其它學校,如果其它學校想入都要keep住在上游先得。讀得好的,協小的學生要考其他中學都唔會無竞争力。一句講晒,讀邊間都要付出。

执子之手414 發表於 14-4-7 12:13
我又覺得唔會完全唔留,留多留少問題而已。話晒叫“協恩中學附属小學”,就算只有50%、30%,都多過其它學校 ...
喺吖~~我都覺得協小入協中機會點都大過街外的。